sreda, 7. november 2012

The Watch (2012)



Slovenski naslov: Straža
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Komedija, ZF
Dolžina: 102' ,  Imdb
Režija: Akiva Schaffer
Scenarij: Jared Stern, Seth Rogen
Igrajo: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade, Rosemarie DeWitt

Američani v svojih filmih pogosto idealizirajo stvari, okoliščine, ljudi ... Ob tej priložnosti so se odločili idealizirati Bena Stillera, aka Evana Trautwiga, šefa največje veleblagovnice v mestecu Glenview. Even zagovarja rasno raznolikost, je prijazen, spoštljiv do vseh, ne glede na spol in versko pripadnost, vzoren član lokalne skupnosti, vedno pripravljen zavihati rokave in se lotiti kakšne družbeno koristne aktivnosti. Človek se sprašuje, kako je sploh postal šef, saj s takšnimi navadno brišejo tla, a pustimo raje ob strani kadrovsko politiko trgovske verige Costco. Ob vseh postranskih aktivnostih Evan več nima časa niti za našponano ženino oprsje (dobesedno), saj se na dnevnem redu vedno najde kaj bolj »razburljivega.« Potem, ko v  veleblagovnici umorijo nočnega čuvaja se odloči, da bo ustanovil sosedsko stražo, ki bo varovala občane pred novimi napadi, ter poskušala najti storilca, ki je brutalno umoril njegovega najljubšega varnostnika, saj maloštevilni lokalni policisti ne kažejo pretirane vneme pri iskanju storilca. Negova pobuda pritegne trojico somišljenikov: Bob (Vince Vaughn) je družinski človek, ki išče družbo za zabavo in popivanje, Franklin (Jonah Hill) je vedno želel postati policist, vendar se mu ni uspelo prebiti skozi zahtevne teste, frišno ločeni Jamarcus (Richard Ayoade) pa želi čimprej pozabiti propadli zakon in druženje s fanti je lepa priložnost, za začetek novega poglavja v njegovem življenju. Skoraj sem pozabil omeniti ZF komponento filma - vesoljce, ki želijo uničiti človeštvo, nesrečni varnostnik pa je njihova prva žrtev.
Celo pri tako slabem filmu, kakršen je The Watch, ameriška tovarna sanj ne izgublja denarja. Trenutno je Straža še vedno za kakšen milijonček v rdečih številkah, vendar ne gre pozabiti, da bo film kmalu prišel na video tržišče, kar bo v blagajno zagotovo prineslo še kašen cekinček in ga spravilo na zeleno vejo. To spet pomeni, da finančni botri tega projekta ne bodo denarno kaznovani (škoda!), za financiranje porazno slabega izdelka. Sodelovanje žanrsko afirmiranih igralskih imen je praviloma dovolj močen magnet za povprečnega gledalca, žejnega komične filmske sprostitve. V tej zgodbi je še najbolj žalostno to, da se povprečen kino obiskovalec niti ne počuti opeharjenega, ko zapušča kino dvorano, saj je vendarle dobil vse, kar mu je bilo obljubljeno v napovedniku. Distributerji so ga itak že lepo navadili na nizkokakovostno robo, zato kakšnega hudega razočaranja niti ne more biti. Upoštevajoč te standarde, Straža pravzaprav niti ni katastrofalno slab produkt. Bolj ustrezna kvalifikacija bi bila prazen in izrazito nezanimiv film, s kroničnim pomanjkanjem dobre ideje, ali bolje, kakršne koli ideje, ki mu v dobrih 90-ih minutah ne uspe niti enkrat samkrat nasmejati gledalca. Seth Rogen in njegovi sodelavci so spisali scenarij, ki stavi na prostaške, z genetalijami povezane šale, ki že dolgo niso ne smešne, ne šokantne. Odgovorni so očitno menili, da so prostaški dialogi in trio Stiller-Vaughn-Hill dovolj močna orožja, verjeli so, da nas bo že pojava omenjene ekipa spravila v smeh. Pa nas ni. Edina stvar, ki nekaj velja je soundtrack, ki se nekajkrat lepo naveže na situacije in dogodke.  (-2)    


Ocena:


6 komentarjev:

  1. -2? Z moje strani res povsem pričakovano. Jaz sem, nasprotno od primera zgoraj, že po ogledu trailerja vedel, da bo tole čisti mimostrel. Na daleč se ga bom ognil, jasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. ...kjer si učinkoviti štosi sledijo iz minute v minuto...
    Zdi se mi, da je Iztok eden redkih, ki je v filmu prepoznal komedijo

    @Pauc

    (-2) zaradi glasbe, drugače bi bilo (+1) :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale film sem bil 'prisiljen' it gledat v kino...največja izguba denarja ever! -3/10

    OdgovoriIzbriši
  4. A sem kreten, če sem se polovico filma smejal k ubrisan?
    Pa vprašanje za vas a niso najboljše fore ponavad dost cheap na nivoju straniščnega humorja?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ko te ogovori mična Azijka in te vpraša, če bi rad, da ti poliže jajca, lahko govorimo o prijetni izkušnji.

    Razen če nisi žgečkljiv, potem zadeva zna biti smešna in prijetna :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Se kr dogajajo takele žgečljive zadevce.
    Ali pa da prideš domov in se zadereš ko budala
    "Žena neploden sem.",čemur sledi prijeten pogovor. :D

    OdgovoriIzbriši