sreda, 20. julij 2016

Everybody Wants Some!! (2016)


Slo naslov: Ta nora 80a
Država: ZDA
Leto: 2016
Dolžina: 117' ,  Imdb
Žanri: Komedija 
Slo recenzija: RTV SLO MMC, Mladina, ARS, FilmFlow
Režija: Richard Linklater
Scenarij: Richard Linklater
Igrajo: Blake Jenner, Tyler Hoechlin, Glen Powell, Ryan Guzman, Wyatt Russell, J. Quinton Johnson, Zoey Deutch, Temple Baker, Austin Amelio, Will Brittain

[SLO]

Via Kinodvor


V univerzitetnem kampusu nekje v Teksasu v zgodnjih osemdesetih letih spremljamo člane fakultetnega baseball moštva, glavne frajerje na faksu, medtem ko krmarijo med svobodo in odgovornostmi, ki jih prinaša porajajoča se odraslost. Toda do začetka novega študijskega leta manjkajo še trije dnevi in pol. Zdaj je čas za minljive radosti študentskih let, čas za popivanje, veseljačenje in razuzdane bakanalije.

Žurerska komedija z malo baseballa in veliko piva v režiji ameriškega kronista čudovite vsakdanjosti se začne tam, kjer so se sklenila Fantovska leta. Toda hkrati so Ta nora 80a »duhovno nadaljevanje« Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni (1993), ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.


Ker se večina mojih filmov odvija v omejenem časovnem okviru, se je zelo lahko vračati k likom. To bi lahko počel tako rekoč z vsem, kar sem kdaj posnel. In tudi sicer to velja za mnogo filmov. Vprašanje je le, zakaj to početi. Kakšno zgodbo lahko poveš o teh ljudeh, da bo dovolj zanimiva in ne bo zgolj tržni trik? Ta film je moj najboljši približek nadaljevanja [filma Zadeti in zmedeni]. In ker gre hkrati za nekakšno nadaljevanje Fantovskih let, se sprašujem, ali lahko en film predstavlja dve stvari hkrati, ali je lahko nadaljevanje dveh različnih filmov? Zame je postal predvsem avtobiografska pripoved o tistem trenutku, ko odideš na faks. /…/ Med snemanjem zadnjega prizora Fantovskih let sem igralcem razlagal, da imam zamisel za film, ki se začne natanko v trenutku, ko protagonisti odidejo študirat, in takrat sem upal, da bom lahko film tudi posnel. Zanimivo je, da brez Fantovskih let tega filma najbrž ne bi bilo. Med njima obstaja vez, ki je skoraj tako močna kot povezava s filmom Zadeti in zmedeni. Porajati sta se začela v istem času. Ta nora 80a sem imel v mislih od začetka novega tisočletja; v istem obdobju, ko sem snemal Fantovska leta, sem tudi pisal in predeloval ta film. Hecno je, da si na koncu natanko sledita, kot bi bil drugi nadaljevanje prvega. Ellar iz Fantovskih let predstavlja boljšo plat mojega značaja, Jake pa je tisti bolj veseljaški, ekstrovertiran, zabaven tip. /…/ Ta film bi ne mogel biti bolj neodvisen, pa vendar gre za Paramount! Pri tem, kdo film financira in kakšen je dogovor, ne delam razlik. Bistveno je, kaj potrebuje zgodba, kakšen je obseg in kakšen hoče film postati. Izogniti se težavam, namesto da bi jih iskal, to je moje vodilo. (Richard Linklater)

[ENG]


In the summer of 1980, freshman pitcher Jake moves into an old college house with his new rowdy teammates. Together, they must navigate their way between girls, parties and baseball, all in the last weekend before school begins. From writer and director Richard Linklater (Boyhood, Dazed and Confused) comes the movie that’s “ridiculously fun”* and proves that good times never get old.

[RT Critics Consensus]


Nostalgic in the best sense, Everybody Wants Some!! finds Richard Linklater ambling through the past with a talented cast, a sweetly meandering story, and a killer classic rock soundtrack.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar