torek, 13. december 2016

Bacalaureat (2016)

aka Graduation


Slo naslov: Matura
Angleški naslov: Graduation
Država: Romunija, Francija, Belgija
Jezik: Romunščina
Leto: 2016
Dolžina: 128',  Imdb
Žanri: Drama
Slo recenzija: -
Režija: Cristian Mungiu
Scenarij: Cristian Mungiu
Igrajo: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Valeriu Andriuta

[SLO]

Via Liffe


Christian Mungiu, prvo ime romunskega novega vala, nas postavi pred etično dilemo o korupciji in vprašanju vzgoje otrok v trenutkih, ko je koruptivno dejanje edina mogoča izbira. 

Romeo Aldea je 49-letni zdravnik iz Transilvanije, ki je svojo hčerko Elizo vedno vzgajal z obljubo, da bo po dopolnjenem osemnajstem letu odšla študirat v tujino, kjer bo živela bolje kot v Romuniji. Njegov načrt je blizu uresničitve, saj Eliza dobi štipendijo za študij psihologije v Veliki Britaniji. Zdaj mora samo še opraviti maturo, kar pridni dijakinji ne bi smelo povzročati težav. Incident, ki se zgodi dan pred prvim pisnim izpitom, pa nepričakovano ogrozi njen odhod v tujino. Romeo se znajde pred dilemo: Kako se lotiti problema, pri katerem nobena rešitev ni v skladu z nauki, ki jih je kot starš uporabljal pri vzgoji svoje hčerke?


Posplošeni miselni in vedenjski vzorci postanejo norma - postavljajo etične omejitve, tudi v družbah, v katerih se vsi pritožujejo zaradi korupcije. Seveda, govorimo o korupciji drugih, ne o lastni. /.../ Kaj lahko stori posameznik zoper svet, ki je tako zastavljen in tako deluje? /.../ Zakaj bi moral biti žrtvovan prav moj otrok? 
(Cristian Mungiu)

[ENG]


Romeo Aldea (49), a physician living in a small mountain town in Transylvania, has raised his daughter Eliza with the idea that once she turns 18, she will leave to study and live abroad. His plan is close to succeeding - Eliza has won a scholarship to study psychology in the UK. She just has to pass her final exams - a formality for such a good student. On the day before her first written exam, Eliza is assaulted in an attack that could jeopardize her entire future. Now Romeo has to make a decision. There are ways of solving the situation, but none of them using the principles he, as a father, has taught his daughter. 
[Cannes International Film Festival]


OcenaNi komentarjev:

Objavite komentar