torek, 28. november 2017

Good Time (2017)

Foto: Imdb

Slo naslov: Dobri časi
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 101'Imdb
Žanri: krimi, drama, triler
Režija: Benny Safdie, Josh Safdie
Scenarij: Ronald Bronstein, Josh Safdie
Igrajo: Robert Pattinson, Benny Safdie, Buddy Duress, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, Peter Verby, Barkhad Abdi


Centralna figura kriminalne drame Dobri časi (Good Time) je Connie Nikas (Robert Pattinson), nepomembni kriminalec, ki  v uvodu filma skupaj s svojim umsko zaostalim bratom Nickom (Benny Safdie) izpelje bančni rop. Začuda, njegov nič kaj premišljen načrt z izdatno naklonjenostjo fortune sprva funkcionira dobro in brata celo uspeta pobegniti s kraja zločina, a nato jima sreča vendarle obrne hrbet. Po bližnjem srečanju s policijo Conniju uspe pobegniti, zmedeni Nick pa konča v zaporu. Vržejo ga v celico, med nevarne kriminalce, in že po nekaj urah v priporu ga po "nesporazumu" z drugim zapornikom morajo hudo pretepenega odpeljati v bolnišnico. Connie se zaveda, da mora brata čimprej spraviti na prostost, zato poskuša zbrati dovolj denarja za plačilo varščine. A ko mu to ne uspe, se odloči izpeljati novi tvegan in nepremišljen načrt.

Newyorški bratski dvojec Safdie (Ben in Joshua) se s svojim tretjim celovečercem vrača v svoje domače okolje – na newyorške ulice, kamor sta umestila oba njuna prejšnja filma: komično dramo Prinesi mi rožmarin (Daddy Longlegs, 2009) in kritiško dobro sprejeto dramo Samo nebo ve (Heaven Knows What, 2014). Tako kot pri slednjemu so tudi to pot v središču življenja protagonistov na najnižjih nivojih družbene hierarhije, avtsajderji, ki svojo srečo preizkušajo na umazanih ulicah velemesta. Po uvodnem prizoru, ki pojasni Nickovo duševno stanje, vajeti zgodbe v svoje roke prevzame Connie, ki zaostalega brata prepriča, da mu pomaga oropati banko. Z odlično posnetim bančnim ropom brata Safdie lepo obudita vzdušje kriminalk 70-ih let, od tu naprej pa nas film posrka v kaotično sosledje dogodkov, v katerem Connie neutrudno poskuša obnoviti pretrgano bratsko vez. Naprej ga ženejo skrb za bratovo duševno stanje, občutek krivde in pretirana samozavest pri reševanju  zapletenega položaja.

Foto: Imdb

Brata Safdie na odnosu bratov zgradita čustveno jedro filma, ki je obloženo z dobro premišljenim, skorajda dokumentarističnim opazovanjem življenjske dinamike najbolj revnih prebivalcev ameriškega velemesta. Menim, da to čustveno jedro, ki nekako motivira dejanja glavnega protagonista nima potrebne globine. Brata enostavno nimata dovolj skupnih prizorov, skozi katere gledalec lahko "kupi" Connijevo navezanost na brata, kot pogonsko gorivo vsega, kar sledi. Toda to je pomanjkljivost, ki ne pokvari presunljive slike velemesta, ki se izrisuje okoli tega jedra in subtilnega komentarja, ki ga nadziramo med vrsticami. Ni naključje, da glavna zaveznica našega (anti)junaka postane temnopolta 16-letnica dobrega srca, ki pri teh letih že ima bivšega, ki preprodaja drogo, niti način, na kateri se iznajdljivi Connie izvleče iz kočljive situacije v zabaviščnem parku. Preprosta zamenjava oblačil in domneva povprečnega policista, da je tipičen vlomilec temnopolti moški, zanj predstavlja efektno rešitev iz na videz brezizhodnega položaja. Res je, da se gledalec težko poistoveti z centralno figuro filma, toda njegove iznajdljivosti in zbranosti enostavno ne moremo ne občudovati. Pattinsonova upodobitev prebrisanega ničpridneža, ki je sposoben najti izhod iz skoraj vsake situacije, a je istočasno nezmožen dojeti ves nesmisel svojih dejanj, je zares imenitna. Prispevek Jennifer Jason Leigh je morda kratek, a zato nič manj poseben, nekaj podobnega pa velja tudi za nastopa debitantke Taliah Webster in Buddyja Duressa, bivšega kaznjenca in odvisnika, ki je svoj igralski talent pokazal v že omenjenem Samo nebo ve. Odlično podporo kaotičnem, napetem vzdušju nudi ekspresivna elektronska glasbena podlaga, dinamična kamera in zrnata fotografija. Skupek vseh teh lastnosti je zelo dober, pozornosti vreden dosežek, ki zgolj na račun nedodelane bratske komponente ne doseže zares vrhunskega rezultata.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar