petek, 24. november 2017

Teströl és lélekröl (2017)

aka On Body and Soul
Foto: Alexandra Borbély, Teströl és lélekröl , Imdb

Slo naslov: O telesu in duši

Angleški naslov: On Body and Soul
Država: Madžarska
Jezik: madžarščina
Leto: 2017
Dolžina: 116'Imdb
Žanri: drama, romantični
Režija: Ildikó Enyedi
Scenarij: Ildikó Enyedi
Igrajo: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki, Zoltán Schneider, Ervin Nagy


Imam občutek, da madžarski film O telesu in duši med pestro ponudbo odličnih filmov na nedavno končanem Liffu nekako ni dobil pozornosti, ki bi jo glede na kakovost zaslužil. Madžarska kinematografija je v zadnjem obdobju v odlični formi: Savlon sin (Saul Fia, Laszlo Nemes, 2015) je nagrajen z oskarjem za najboljši tujejezični film, Samo veter (Csak a szel, Benedek Filegauf) je dobitnik srebrnega medveda in več drugih nagrad, Taksidermija (Taxidermia, Gyorgy Palfi, 2006) je kult... Zmagovalni niz madžarskega film uspešno nadaljuje naslovna stvaritev, ki kljub zlatemu medvedu na letošnjem Berlinalu in zmagah na več festivalih nekako ni dobila zaslužene medijske pozornosti.

Primarni kraj dogajanja je neka klavnica, kamor pride delati Maria, nova nadzornica kakovosti mesa. Maria je vase zaprta, asocialna ženska, ki se z vso resnostjo in izjemno natančnostjo loteva svojega dela. V času kosila vedno sedi sama za mizo, na dvorišču ne komunicira s sodelavci, povabila na skupna druženja zavrača. Zato ni presenečenje, da skoraj vsi sodelavci v njej vidijo napihnjeno čudakinjo. Skoraj, saj Maria takoj pritegne pozornost Endreja, malce starejšega finančnega direktorja. Tudi Endre je nekoliko drugačen človek. Ne samo zaradi manjše telesne hibe, ampak tudi zaradi svojega značaja. Je osamljen, tih in umirjen moški, s skoraj filozofskim pogledom na posel, ki ga opravlja njegovo podjetje. Nato Maria in Endre po spletu okoliščin ugotovita, da vsako noč sanjata identične sanje...

Foto: Géza Morcsányi, Teströl és lélekröl, Imdb

O telesu in duši podpisuje 62-letna režiserka Ildiko Enyedi, ki si je po intenzivnem ustvarjalnem obdobju s konca prejšnjega tisočletja, v katerem je posnela festivalsko uspešnico Simon, the Magician (1999) in z zlato kamero v Cannesu nagrajeno komično dramo My Twentyeth Century (1989), vzela kar 18 letni premor od celovečernega filma. Morda je prav zato njena najnovejša stvaritev tako posebno filmsko doživetje. Romantična komična drama je zahteven, s strani holivuda pretirano eksploatiran žanrski koncept, v katerem le izjemoma najdemo izvirne filmske zgodbe. O telesu in duši je takšna izjema in verjetno najboljši film v tem segmentu letos, kajti Ildiko Enyedi je posnela film, ki odlično funkcionira na vseh treh ključnih nivojih: kot drama, komedija in romanca.

Režiserka boj socialno nerodnega dekleta, ki se prvič v življenju sooča z možnostjo, da ljubi in je ljubljena slika z veliko občutka za detajl in drobne malenkosti, ki učinkovito osvetljujejo stanje duha glavne protagonistke. Skrbno, čeprav nekoliko manj natančno je konstruiran tudi lik Endreja, ki v zbliževanju z rahlo avtistično žensko vidi priložnost za spremembo in pobeg od samotnega samskega življenja. Humorno plat filma nosi nekaj zanimivih stranskih likov in režiserkina sposobnost najti komični moment v hibah in navadah svojih junakov. Romanco na svojih plečih suvereno nosita glavna igralka in igralec, Alexandra Borbély in Géza Morcsányi. Z odlično kemijo in vrhunsko igro nas prepričata, da sta prav ona dva človeka, ki sta si kljub navidezni nekompatibilnosti usojena. Enyedijeva v zgodbo s čudovito posnetimi sanjskimi sekvencami fino vsadi ščepec fantazije, pa tudi sicer gre za zelo všečno posnet film (za kamero je sedel madžarski snemalec Mate Herbai). Vsak nadpovprečen film mora imeti vsaj en prizor, po katerem se ga bomo spominjali še dolgo po ogledu. In vsi tisti, ki ste film videli, nedvomno veste o čem govorim, ostali pa ste prijazno vabljeni, da ga sami odkrijete v tej mali madžarski bravuri.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar