ponedeljek, 19. oktober 2020

Light from Light (2019)

Marin Ireland & Jim Gaffigan in Light from Light, Foto: Official site


Slovenski naslov: -
Država: ZDA 
Jezik: angleščina
Leto: 2020
Žanri: drama 
Dolžina: 82'Imdb 
Režija: Paul Harrill
Scenarij: Paul Harrill
Igrajo: Marin Ireland, Jim Gaffigan, Josh Wiggins, Atheena Frizzell


Shelino dnevno rutino krojijo dolgočasno delo v pisarni agencije za najem vozil, hišna opravila in interakcija z najstniškim sinom, ki bo kmalu moral ubrati samostojno pot in se odločiti, kaj želi početi po končani srednji šoli. Shelia, ki je z bivšim partnerjem vrsto  let raziskovala paranormalno, je po nizu slabih razmerij raje izbrala samoto. Po radijski oddaji, v kateri s poslušalci podeli svoje videnje preteklih srečanj z nadnaravnim, Shelio zaprosijo, da razišče dogajanje v hiši vdovca, ki je pred slabim letom izgubil ženo. Richard je žalosten in depresiven moški, ki je opazil nekaj nepojasnjenih malenkosti, zaradi katerih se je odločil poiskati njeno pomoč. Sumi, da je v hiši še vedno duh pokojne žene, ki želi z njim vzpostaviti komunikacijo.

Iz opisa bi lahko sklepali, da nam drugi celovečerec ameriškega režiserja Paula Harrilla ponuja še eno zgodbo o duhovih, toda naslovna stvaritev je v resnici povsem drugačna izkušnja, ki nima veliko skupnega z zgodbami, ki stavijo na srh in grozo povezano z nemirnimi duhovi pokojnikov. Light from Light je v esenci tiha drama, ki v nobenem trenutku ne poseže po kakršnem izmed preprostih trikov z nakano ustvarjanja nelagodja. Na vse to lahko kar pozabite, saj avtorja bolj zanimajo običajni trenutki, v katerih liki v dejanjih in interakciji kažejo ranljivosti in negotovosti, se iščejo in poskušajo ugotoviti, kaj storiti s svojimi življenji. Harrill je ustvaril film, ki svoje najpomembnejše oporne točke ne gradi na dialogih ali stvareh, ki se zgodijo. 

Kvaliteta njegovega filma je stkana iz počutja likov in vzdušja, ki ga občutimo v njegovih senzualnih, dobro premišljenih prizorih. Vsekakor ni naključje, da na eni strani imamo dva mlada protagonista na prvi življenjski prelomnici (sina glavne junakinje in njegovo punco), na drugi pa Shelio in še posebej Richarda, ki ne moreta biti zadovoljna s scenarijem, ki ga je za njiju spisalo življenje. Za funkcioniranje tako zastavljene zgodbe potrebuješ premišljen casting – Harrill se je odločil za Jima Gaffigana (ki smo ga vajeni gledati v bolj komičnih vlogah) in zadel v polno, kajti prav on je za moj okus najmočnejši igralski adut filma. Odlično mu parira Marin Ireland, svoj prispevek pa sta dodala še mlada Josh Wiggins in Atheena Frizzell. Light from light z navdušujočo preprostostjo loteva vprašanj, ki v seštevku definirajo naš obstoj na tem svetu, a se obenem ne pusti ujeti v zanko iskanja velikih filozofskih, odgovorov. Zato ga doživljam predvsem kot izsek iz življenja, ob katerem prehojena pot pomeni več od samega prispetja na nejasno določeno destinacijo, ki jo akterji te zgodbe še vedno iščejo.

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar