sobota, 24. oktober 2020

Akjilkyungchal (2019)

aka Jo Pil-ho: The Dawning Rage 
Lee Sun-kyun in Akjilkyungchal (2019), Foto: Netflix


Slo naslov: -
Angleški naslov: Jo Pil-ho: The Dawning Rage 
Država: Južna Koreja
Jezik: korejščina
Leto: 2019
Dolžina: 127',  Imdb
Žanri: akcija, krimi, drama
Režija: Lee Jeong-beom
Scenarij: Lee Jeong-beom
Igrajo: Lee Sun-kyun, Jeon So-nee, Park Hae-joon, Song Young-Chang, Park Byung-eun, Jung Ga-ram


Ogledi akcijskih trilerjev in kriminalk iz Južne Koreje so v zadnjih letih postali dokaj dolgočasne izkušnje, saj je korejski mainstream sledeč zgled velikega ameriškega brata zaplul v vode, v katerih filmska produkcija slepo upošteva komercialne vidike bodočih uspešnic. Takšna usmeritev je prinesla kopico filmov narejenih po enakem kopitu, v katerih lokalni zvezdniki paradirajo v vlogah posnetih po generičnih zgodbah, ki jih nekje, na neki scenaristični tržnici, prodajajo na kilo. Odločilna dejavnika, ki sta mojo pozornost usmerila proti akcijskemu trilerju Jo Pil-ho: The Dawning Rage sta režiser in scenarist Lee Jeong-beom, človek ki je podpisal The Man from Nowhere (Ajeossi, 2010), enega izmed najboljših južnokorejskih akcijskih krimičev  tekočega milenija in igralec Lee Sun-kyun (A Hard Day), ki so mu tovrstne vloge pisane na kožo.  

Zgodba, v kateri ni težko prepoznati južnokorejske afere, ki so odmevale tudi na mednarodnem nivoju, v središče postavlja pokvarjenega policista Jo Pil-hoja, ki mu notranji nadzor že nekaj časa diha za ovratnik. Toda izmuzljivi antijunak, ki je vedno korak pred svojimi zasledovalci, že načrtuje nov »podvig« – s  svojim mladim pomagačem želi oropati policijsko skladišče, v katerem hranijo vredne stvari in dokazni material iz številnih še aktivnih preiskav. Toda v skladišču kmalu po vstopu Pil-hojevega specialista za vlome  pride do eksplozije, v kateri ta izgubi življenje. Sledi preiskava, v kateri Pil-ho postane glavni osumljenec, ki naenkrat mora dokazovati, da ni imel nič z eksplozijo in smrtjo njegovega nesrečnega pomagača. Za eksplozijo se očitno skriva nekaj več, saj so v njej uničeni dokazi povezani s pomembnim primerom, ki ga tožilstvo vodi proti predsedniku ene izmed najmočnejših korejskih korporacij. 

To je le del številnih zapletov, ki jih v dobre dve uri trajajočo in le v nekaterih segmentih zanimivo zgodbo vključi Lee Jeong-beom. Posnetek, ki ga je pokojnik tik pred smrtjo poslal na nekaj naslovov žene zgodbo, v teku katere bo pokvarjeni policaj bežal pred notranjo kontrolo, plačanci omenjene korporacije, ter nekje na tej poti  v družbi emo najstnice ponovno našel moralni kompas in dobroto v sebi.  Toda težava naslovne stvaritve je v tem, da si je avtor na krožnik naložil preveč idej in podzgodb, da bi vse skupaj kvalitetno naslovil v eni sami zgodbi. Družinska drama, policijska korupcija, stranpoti surovega kapitalizma in zastrašujoč vpliv posameznikov v finančnih centrih moči…  Tokrat se vsota posameznih delov ne zloži v dovolj kompaktno celoto, čeprav film v posameznih elementih ponudi razmeroma veliko. Zelo dober nastop glavnega igralca, prepričljiv glavni zlobnež (oziroma njegov prvi mož), dobra kemija med Pil-hojem in najstnico, dobre akcijske sekvence, visoka produkcijska vrednost. Pod črto, vseeno premalo, da bi film okarakteriziral za karkoli več, kot še eno preigravanje pošteno zlizanih idej in prejemov

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar