petek, 8. maj 2015

Kingsman: The Secret Service (2014)



Slovenski naslov: Kingsman: Tajna služba 
Država: VB
Leto: 2014
Žanri: Akcija, Avantura, Komedija
Dolžina: 129' ,  Imdb 
Režija: Matthew Vaughn
Scenarij: Matthew Vaughn,  Jane Goldman
Igrajo: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Mark Strong, Sofia Boutella


Na tem koščku spleta akcijski spektakli resda niso najbolj vroča roba in čeprav redno spremljam ponudbo aktualnih uspešnic, te po ogledu navadno ostanejo brez samostojnega zapisa in končajo v rubriki Mesečnik. Z naslovno zadevo sem imel podoben načrt, nekje v ozadju pa se je vseeno skrival kanček upanja, da Matthew Vaughn lahko ponovi delček čarovnije njegovega drugega celovečerca. Seveda govorim o izjemno zabavnem Kick-Ass (2010), predvsem zato, ker Kingsman: Tajna služba za Vaughna na nek način pomeni vrnitev na teritorij komičnega akcijskega spektakla. Daleč od tega, da bi me motili resnejši toni krimiča Layer Cake, ki je Londončana izstrelil v orbito, saj je do ohladitve mojih odnosov z Vauhnom prišlo predvsem po dveh čezlužniških projektih (Zvezdni prah, Možje X: Prvi razred), saj sem mnenja, da je delo na podobnih filmih (ki jih, mimogrede, ne doživljam kot slabe), v resnici potrata njegovega talenta. Od njega pričakujemo filme kot je Kick-Ass in filme, kakršen je Kingsman. Odlična otvoritev z Money for Nothing je napovedala dinamično izkušnjo, vse kar je sledilo za tem, pa je povsem upravičilo rabo zimzelene rock uspešnice. Večni problem akcijskih spektaklov je, da sami sebe jemljejo preveč resno, toda Vaughn je na srečo eden tistih, ki v material zna vbrizgati pravo dozo norčavosti in komedije. Pozabite na vohune in tajne agente tipa James Bond, Ethan Hunt, Jason Bourne, Jack Bauer…, že dejstvo, da o njih poslušate že vrsto let, jim na nek način jemlje kredibilnost.
Kingsman... nam ponuja edinstveno priložnost: na velikem platnu lahko vidimo ustroj in delovanje resnične tajne službe, ki je tako tajna, da za njej obstoj pred tem filmom ni vedel nihče (izjema, ki potrjuje pravilo je peščica ljubiteljev stripovske predloge). Resne tajne službe si ne smejo dovoliti očitnosti in predvidljivosti, zato je zgolj na videz presenetljivo, da se je v vlogi glavnega, najbolj sposobnega operativca znašel Colin Firth. Tisti odlični angleški igralec, ki je igral jecljajočega kralja, in v Samskem moškem žaloval za umrlim partnerjem. V vlogo njegovega vajenca, ki je pravzaprav centralni lik, je inštaliran anonimus (Taron Egerton), ob njegovem solidnem nastopu pa lahko le zadovoljno pozdravim uvajanje novih, frišnih obrazov v podobne produkcije. Vaughn se je odločil stopiti na rep diskriminaciji temnopoltih negativcev, saj so te role v preteklosti bile praviloma rezervirane za belopolte master-ume. Temnopolti igralci so dobrodošla izbira za vloge malih, nepomembnih zločincev, ko pa pridemo do visoko inteligentnih (četudi nekoliko zamaknjenih zlobnežev), prostora za temnejše odtenke kože ni. Vaughn se je odločil prekiniti to nezaslišano diskriminacijo - v vlogo glavnega zlobneža je postavil Samuela Džobs-Gejtoviča in mu dodelil simpatično govorno napako. Kingsman… nedvomno velja opazovati skozi prizmo dekonstrukcije žanra vohunske akcijade, v katero režiser vključi zanimivo mešanico posmeha in spoštovanja. Ob dobri glasbi in režiji (vrhunec je gotovo koreografija in režija akcijskih sekvenc), ter številnih filmskih referencah, ki nudijo nemalo užitka filmsko podkovanemu gledalcu, Anglež poda nagajiv komentar aktualne krvne slike sveta, ki ga sklene z mavričnim pokanjem glav enoprocentne elite. Razume se, da je vse skupaj šala, a domnevam, da je režiserja pri sestavljanju tega vica vodila misel, da je v vsaki šali nekaj resnice.


Ocena:


2 komentarja:

  1. Mnenja so tu deljena: enim je všeč, drugim ne.
    Pri podobnih izdelkih je zame vedno plus, če se film sam ne jemlje preveč resno. Posrečenih avtoreferenčnih domislic je kar nekaj, lajkam izbiro Colina Firtha, zabava tudi S.L.J.. Jaz sem se kar dobro zabaval, čeprav razmem tvoje stališče in razloge za nekoliko slabšo oceno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh. V nobeniem delu razočaran. Ne v samem filmu, štefančičevi in tukajšnji kritiki in celo v filmolljubovem komentarju ne. Eni pač... ah nič.

    OdgovoriIzbriši