petek, 13. maj 2016

10 Cloverfield Lane (2016)



Slo naslov: Cloverfieldska 10 
Država: ZDA
Leto: 2016
Dolžina: 103',  Imdb
Žanri: Drama, Grozljivka, Misterij   
Slo recenzija: Filmoljub, Mladina
Režija: Dan Trachtenberg
Scenarij: Josh Campbell, Matt Stueken, Damien Chazelle
Igrajo: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.


[SLO]

Mlada Michelle se po prometni nesreči zbudi v podzemnem bunkerju čudaškega Howarda, ki ji razloži, da je svet prizadela kemična vojna. Ker je zunanjost preveč onesnažena, mora Michelle ostati z njim, na srečo pa je Howard dobro pripravljen in založen z dovolj hrane ter drugimi potrebščinami. Kljub na videz iskrenim namenom rešitelja, Michelle vedno bolj razjeda dvom, dokler se ne odloči pobegniti, ne glede na posledice in nevarnost, ki ji bo izpostavljena, če se Howardova zgodba izkaže za resnično. (Kolosej)



/.../Zgodba je zasnovana okrog negotovosti, otipljive čustvene vzajemnosti in počasi naraščajoče napetosti med liki. Igralska predstava Winsteadove je prepričljiva in z lahkoto parira pričakovano odličnemu Goodmanu, ki še enkrat dokazuje, kakšno veličastno prezenco in pretanjeno izraznost premore — bodisi v drami, komediji ali kateremkoli drugem žanru. Medtem ko je Michelle osvežujoče brihten in neverjetno iznajdljiv lik, vselej za korak celo pred gledalcem (potem ko smo v podobnih žanrih vajeni butastih blondink in drugih stereotipnih protagonistov, ki nenehno počnejo napačne stvari), je Goodman tako neverjetno dvoumna ter zavajajoče dvolična figura, da do konca ni jasno, kaj je res in kaj ne. Njegovim nerazumljivim izbruhom besa in tiranske zaslepljenosti sledijo trenutki izjemnega sočutja in racionalnosti; njegove odločitve in dejanja so dejansko upravičena in smiselna. A ker ničesar ni mogoče potrditi v objektivnem zunanjem svetu, se nelagoden občutek skupaj z Michelle vse bolj polašča tudi gledalca: je Howard (ne)navaden psihopat ali pa — četudi je možakar nedvomno svojeglav čudak — njegove osupljive trditve pravzaprav držijo?/.../(Filmoljub)

[ENG]


A young woman wakes up after a terrible accident to find that she's locked in a cellar with a doomsday prepper, who insists that he saved her life and that the world outside is uninhabitable following an apocalyptic catastrophe. Uncertain what to believe, the woman soon determines that she must escape at any cost.

[RT Critics Consensus]


Smart, solidly crafted, and palpably tense, 10 Cloverfield Lane makes the most of its confined setting and outstanding cast -- and suggests a new frontier for franchise filmmaking.

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar