nedelja, 4. junij 2017

Pored mene (2015)

aka Next to Me


Slo naslov: Srednješolci
Angleški naslov: Next to Me
Država: Srbija
Jezik: srbščina
Leto: 2015
Dolžina: 95' ,  Imdb
Žanri: drama
Režija: Stevan Filipović
Scenarij: Minja Bogavac, Stevan Filipović
Igrajo: Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović, Slaven Došlo, Nikola Glišić, Milica Majkić, Gorica Regodić, Darko Ivić

[SLO]

Via Kinodvor


Olja je srednješolska učiteljica zgodovine, poročena s slikarjem, čigar zadnja razstava je sprožila nasilen odziv srbskih nacionalistov. Neke noči Oljo prav zaradi te razstave napade skupina zamaskiranih huliganov, ki dogodek posnamejo in ga objavijo na YouTubu. Naslednjega dne Olja odkrije, da krivec za napad sedi v njenem razredu. Učencem vzhičena zaseže mobilnike in jih zaklene v šolo, kjer nimajo dostopa ne do šolskih telefonov ne do interneta. V tisti noči se generacija, ki je bila odpisana, še preden je sploh dobila priložnost, o sebi in svojih sošolcih nauči več, kot bi si lahko mislili.

Noč, ki jo sošolci brez mobitelov in odklopljeni z interneta prisilno preživijo v šoli, pregnete njihove odnose in pod vprašaj postavi naš pogled na mlado »facebook« generacijo.

»Gledalci vstopimo globoko v Oljino intimo – spremljamo njen pogovor s prijateljicami, sledimo ji v klub, z njo preživimo napad huliganov in vse, kar sledi, da bi v nekem trenutku (po zaklenitvi učencev) ostali 'sami' s tistimi strašljivimi bitji. A iz brezobličnega kupa mladostnikov začnejo kaj kmalu izstopati posamezniki s svojimi edinstvenimi zgodbami, ljubeznimi in strahovi. /.../ V njihovi družbi poskušamo pazljivo zrušiti stereotipe, ki jih porajajo njihove pojave.« (Stevan Filipović)

[ENG]


Olja is a high school history teacher, married to a painter whose latest exhibition provoked violent reactions from Serbian nationalists. One night, a group of masked hooligans attacks her. They film the attack and upload the clip to YouTube. The next day Olja discovers that some of her students were responsible. She takes away their mobile phones, and in the heat of the moment decides to lock them in the school building, also disconnecting the school phones and the internet. In order to solve the problem together, and with inability to leave the school, students begin to communicate. During that night, a generation that was written off before they were ever given a chance will learn more than they ever expected about themselves and their classmates. -Via Imdb


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar