nedelja, 11. marec 2018

The Marvelous Mrs. Maisel (2017– )

Foto: Nicole Rivelli/AP



Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 8 x 41-61' ,  Imdb
Žanri: komedija, drama
Režija: Amy Sherman-Palladino, Daniel Palladino
Scenarij: Amy Sherman-Palladino
Igrajo: Rachel Brosnahan, Alex Borstein, Michael Zegen, Marin Hinkle, Tony Shalhoub, Bailey De Young, Kevin Pollak, Caroline Aaron



The Marvelous Mrs. Maisel je na zadnji podelitvi zlatih globusov prejela dve pomembi nagradi v kategoriji televizijske komedije ali muzikla: nagrado za najboljšo serijo in nagrado za najboljšo igralko. Dogajanje prve sezone serije, ki jo podpisuje Amy Sherman-Palladino (Gilmore Girls), je postavljeno v New York konec 50-ih let prejšnjega stoletja. Življenje glavne junakinje Miriam "Midge" Maisel iz perspektive 50-ih let izgleda popolno. Midge je mlada in lepa gospodinja, mati dveh otrok, ki izhaja iz premožne in ugledne judovske družine. Tako kot njen mož Joel, zato si mlada družina lahko privošči življenje v velikem, lepo urejenem meščanskem stanovanju. Ki se, mimogrede, nahaja v isti stavbi kot razkošno stanovanje Midginih staršev, kar je zelo priročno v večerih, ko si Midge i Joel želita vzeti čas zase. Ali bolje rečeno za Joela, ki se poskuša uveljaviti kot standup komik, Midge pa mu pomaga tako, da si v zvezek ves čas zapisuje ideje in domislice, ki jih njen dragi lahko uporabi na odru. Včasih tudi speče okusno pečenko, ki organizatorje v klubu Gaslight v Greenwich Villageu prepriča, da Joelu dodelijo boljši termin za nastop. Težava je le v tem, da Joel nima prav veliko talenta. In ko nekega večera po neuspešnem nastopu tudi sam spozna resnico, se znajde na točki preloma in Midge prizna, da se videva z drugo (svojo tajnico), da je nesrečen in da jo bo zapustil. In ko šokirana Midge opazuje moža kako pakira stvari in počasi dojema, da je živela v zablodi, slika naenkrat ni več tako popolna. Zato zgrabi flašo vina in odvihra ven. Nekaj ur kasneje že lepo pripita vstopi v Gaslight, prime mikrofon in začne monolog o svojem propadlem zakonu. Tam, na odru pred naključnimi poslušalci, Midge odkrije svoj komični potencial in obrne novi list.

Foto: Nicole Rivelli/AP


Zakonski brodolom je dogodek, ki inteligentno mlado žensko, pripravi do tega, da se preizkusi v vlogi, ki je v takratnih družbenih razmerah veljala za tipično moško. Prehod junakinje, iz čevljev gospodinje v vlogo standup komičarke je organski, saj so Midge že v vsakdanjem življenju krasile dobre retorične sposobnosti, ki jih je znala s pridom koristiti in v pogovor povsem naravno vpletati zanimive, komične komentarje in opazke. The Marvelous Mrs. Maisel je serija, ki zelo dobro funkcionira na več nivojih. Ena boljših lastnosti je pristna rekonstrukcija zgodovinskega obdobja, ne samo v delu, ki se nanaša na kostumografijo in scenografijo; tudi skozi vzdušje, dialoge in dejanja protagonistov dobimo verno sliko mesta, ki ga je ženski namenjala takratna družba. Midge je punca za rušenje konvencij, junakinja, ki svoje impulze in potrebe uresničuje spontano in sproščeno in tako na najboljši način izpostavlja zgrešenost veljavnih norm. Ena pomembnejših sestavin serije je razmerje med Midge in Joelom, ki z razvojem dogodkov ne ponudi klasične romantične zgodbe, vendar gre za odnos, ki se mu skozi prvo sezono vedno znova vračamo in ki bo, kot kaže, pomemben dejavnik tudi v že potrjeni drugi sezoni. Tako kot motiv prijateljstva, ki se skozi odnos med Midge in njeno agentko Susie (Alex Borstein) iz epizode v epizodo dobiva večji pomen. Susie, ki Midge pomaga zgraditi nastop, je njena glavna zaveznica v preboju v svet standup komedije. In material, s katerim si Midge utrjuje pot in mesto pred mikrofonom je naravnost fantastičen. Poleg humorja v njenih nastopih prepriča tudi humor vtkan v vsakdanjo dinamiko likov, ki komične momente išče in tudi najde v judovskem poreklu večine likov in zanimivih družinskih relacijah. Odlična sta predvsem Tony Shalhoub kot Midgin oče (poznamo ga iz serije Monk) in mati glavne junakinje v interpretaciji Marin Hinkle (Dva moža in pol). In ker govorimo o seriji narejeni iz ženske perspektive, je hvale vredno, da avtorica Amy Sherman-Palladino v prikazu  boja protagonistke za pravice žensk moških likov ne slika v grobih skicah, kot karikature, ampak v njihove značaje zna vgraditi nianse, ki jih naredijo večplastne in človeške.  TMMM je tudi izvrstna karakterna študija ženskega lika, ki ga na svojih plečih suvereno nosi Rachel Brosnahan. Igralka je po številnih manjših vlogah naposled dobila vlogo prve violine in izvrstno izkoristila ponujeno priložnost, saj ji je uspelo ustvariti enega najbolj zanimivih novih TV likov lanskega leta. Njena Midge izžareva neverjetno energijo, spontanost, simpatičnost in ne nazadnje sposobnost  – kvalitete, ki jih je ženska, ki se je konec 50-ih želela uveljaviti v svetu standup komedije, gotovo morala imeti.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar