torek, 6. marec 2018

Roman J. Israel, Esq. (2017)

Foto: Sony Pictures


Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 122' ,  Imdb
Žanri: drama, krimi
Režija: Dan Gilroy
Scenarij: Dan Gilroy
Igrajo: Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo, Amanda Warren, DeRon Horton



Oskarji so v teh dneh v fokusu ljubiteljev filma in morda je zato primerno ta zapis začeti s podatkom, da je Denzel Washington edini temnopolti igralec z dvema oskarjema, ki je obenem zbral tudi največ nominacij (šest). Poleg Washingtona sta oskarja za glavno moško vlogo prejela le še tri temnopolta igralca. Led je davnega leta 1963 prebil Sidney Poitier, z oskarjem za nastop v komični drami Lilije na polju, nato pa je Akademija skoraj štiri desetletja ignorirala prispevke črnih igralcev. Vse do Dneva za trening (2001), v katerem je svojega drugega oskarja (prvega za glavno vlogo) prejel Denzel Washington. Dva preostala dobitnika sta Jamie Foxx (Ray, 2004) in Forest Whitaker (The Last king of Scotland, 2006).

Foto: Sony Pictures

Najnovejšo nominacijo si je Washington prislužil za nastop v celovečercu Roman J.Israel,Esq., drami z elementi kriminalke, v katerem igra odvetnika v zgodnjih šestdesetih, ki se po smrti dolgoletnega partnerja težko prilagaja na samostojno odvetniško kariero. Roman je večino le-te preživel v pisarni, skrbel za pripravo dokumentacije in ostale logistične podrobnosti, njegov pokojni partner pa je primere vodil pred sodišči. Zdaj Roman mora vse postoriti sam in svoje izjemno poznavanje zakona in zakonitosti odvetniškega posla uporabiti v praksi. Izkaže se, da je pomanjkanje prakse vendarle hendikep, ki ga močni teoretik ne bo tako hitro premostil. V pomoč mu nista niti staromodnost, niti nenavadni vedenjski vzorci (zdi se, da boleha za blažjo obliko aspergerjeve motnje) in ko se dediči pokojnega partnerja odločijo podjetje prodati veliki odvetniški pisarni, Roman nima druge možnosti, kakor da sprejme službo pri novih lastnikih.

Uspešni scenarist Dan Gilroy je po odličnem režiserskem debiju (Nightcrawler, 2014), za svoj drugi celovečerec izbral karakterno dramo, v kateri Denzelu Washingtonu uspe še en vrhunski igralski dosežek. Njegova odlična igra je obenem tudi največja vrednost naslovnega, saj Gilroy tokrat ni našel formule, kako iz zanimive karakterne študije sestaviti dober film. Ne glede na kakovost Washingonovega nastopa in nekaj zanimivih stranskih likov (Colin Farrell, Carmen Ejogo), film v nekaterih pomembnih segmentih ostane nedorečen. Rekel bi, da je Gilroyju zmanjkalo idej za kvalitetno, preciznejšo kritiko ameriškega pravosodnega sistema, drugo šibko točko filma pa vidim v ne najbolj prepričljivi preobrazbi protagonista, ki ob možnosti dobrega zaslužka prelahko in prehitro potepta lastna načela. S tem film sicer pridobi na zanimivosti in nekoliko dvigne tempo, toda občutek je, da ta slabo utemeljen karakterni zasuk pride pol ure prepozno. Konec stvari sicer postavi na svoje mesto, toda Roman J.Israel,Esq. je pod črto film, od katerega nisem odnesel prav veliko.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar