četrtek, 19. april 2018

The Commuter (2018)

Foto: Kolosej


Slo naslov: Potnik
Država: Francija, VB, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 105' Imdb
Žanri: akcija, krimi, drama
Režija: Jaume Collet-Serra
Scenarij: Philip de Blasi, Byron Willinger
Igrajo: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Jonathan Banks
Jaume Collet-Serra in Liam Neeson, četrtič. Prvi skupni projekt špansko-irske naveze je bil Neznanec (Unknown, 2011), v drugo sta posnela Nonstop (Non-Stop, 2014), ki mu je sledil Nočni lov (Run All Night, 2015). V omenjenem Nonstop je Neeson "urejal" zadeve na letalu, to pot pa sta z Collet-Serro sklenila posneti akcijski triler, ki se primarno odvija na potniškem vlaku. Neeson igra bivšega policaja in zavarovalniškega agenta Michaela Woolricha, ki preživlja najslabši dan svojega življenja. Zgodba je postavljeni v čas zadnje gospodarske krize, kakih 10 let v preteklost, na dan ko 60-letnega Michaela odpustijo, le pet let pred zasluženo upokojitvijo. Plačilo hipoteke, šolnin za otroke in še marsikaj je na kocki za (pre)zadolženega zavarovalničarja, ki bi glede na poklic moral bolje oceniti tveganja, ki jih s seboj nosi prevelika zadolženost. Tistega dne je Michael še zadnjič stopil na vlak poln znanih obrazov, s katerimi se je zadnjih desetih letih vsakodnevno vozil v službo in nazaj. Kmalu po začetku vožnje se na nasprotni sedež usede neznanka (Vera Framiga), ki mu ponudi lep kupček denarja za dokončanje na videz preproste naloge. Za 25 tisočakov skritih na stranišču mora Michael v dobri uri identificirati potnika, ki ni stalni potnik na vlaku. Ta s seboj nosi športno torbo, na katero mora pripeti sledilno napravo. Naloga za bivšega detektiva ne bi smela biti prezahtevna, tako kot bi mu moralo biti jasno, da zadeva ni povsem nedolžna. Toda ko Michael v žep stlači zvitek denarja, poti nazaj ni več. Iz te premise režiser in trije scenaristi iztisnejo  zelo generičen triler – v miks vržejo umazanega politika, pokvarjene policiste in mogočno, recimo ji kar organizacijo, ki do obremenilnih dokazov želi priti s s pomočjo našega ubogega zavarovalničarja. Mislim, da je glavna težava Potnika dokaj očitna – ob energiji in sredstvih, ki jih "organizacija" usmeri v realizacijo kompliciranega in nesmiselnega načrta se gledalec enostavno mora vprašati, zakaj bi nekdo s takšno močjo sploh potreboval pomoč nekega zavarovalničarja? Zdi se, da le zato, da ustvari pogoje za še eno junaško vlogo Liama Neesona, ki se očitno še ni naveličal istih zgodb in vlog.


Ocena


3 komentarji:

  1. Verjetno je bolj težava v studijih oz. producentih in scenaristih, sicer se mi Liam (s svojimi skoraj 2 m višine) zdi pravzaprav še skoraj edini verodostojni akcijski junak, za razliko od nekega pritlikavega scientologa, ki se - tudi kot producent oz. sam svoj šef - vztrajno tlači v take vloge. :) Gledal Potnika, pa nisem o njem pisal, ker je film res brezvezen in vreden takojšnje pozabe. Popolna potrata čedne Vere Farmige, med drugim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Collet-Serra sploh ni slab režiser. Malo me je zmotil le očiten FF v akcijskih prizorih, drugače je režija čisto solidna. Liam itak obvlada svoj posel (vem, da ga ceniš), problem pri teh wannabe smart trilerjih pa je skoraj vedno scenarij.

    OdgovoriIzbriši
  3. Drži, katalonski režiser je obrtniško spreten, vsaj pri Run All Night (2015) me je kar prepričal, tudi The Shallows (2016) sploh ni bil tako slab. Ampak - tako kot praviš - če ni primernega materiala, je vse zaman.

    OdgovoriIzbriši