sreda, 23. september 2020

ZeroZeroZero (2019)

Andrea Riseborough & Dane DeHaan in ZeroZeroZero (2019)
Andrea Riseborough & Dane DeHaan in ZeroZeroZero (2019)

Slovenski naslov: Ničničnič 
Država: Italija
Jezik: italijanščina, angleščina, španščina
Leto: 2019
Žanri: krimi, drama, triler
Dolžina: 8 x 60',  Imdb 
Režija: Stefano Sollima, Janus Metz, Pablo Trapero
Scenarij: Leonardo Fasoli, Mauricio Katz, Stefano Sollima, Roberto Saviano (knjiga)
Igrajo: Andrea Riseborough, Dane DeHaan, Giuseppe De Domenico, Harold Torres, Adriano Chiaramida, Gabriel Byrne


Z dobrim sprejemom in mednarodnim uspehom italijanskega filma in serije Gomorra je postavljen temelj za nadaljnjo eksploatacijo knjižnega opusa nekdanjega novinarja, pisca in scenarista Roberta Saviana, ki je v svojih raziskovalno naravnanih knjigah opisuje delovanje in ustroj Comorre. Saviano je leta 2013 izdal ZeroZeroZero, knjigo, ki se trgovine s kokainom loteva v širšem, mednarodnem kontekstu – zgodba se namreč osredotoča na enormno pošiljko kokaina, ki od proizvajalcev v Latinski Ameriki, preko ameriških logističnih gurujev, potuje do načrtovane destinacije v Evropi. Prenos zgodbe na male zaslone je zaupana uveljavljenemu italijanskemu režiserju Stefanu Sollimaju, ki je na tv-zaslone uspešno prenesel omenjeno serijo Gomorra, ter se podpisal pod nekaj odmevnih žanrsko sorodnih stvaritev (kultna serija Romanzo Criminale, krimi-drama Suburra).

Časi, ko so visoke produkcijske vrednosti in atraktivne snemalne lokacije bile rezervirane za filmsko industrijo so mimo in ZeroZeroZero je najboljši dokaz te trditve. Razkošna produkcija, številni liki, zgodbe, ki vzporedno tečejo na treh kontinentih, na ozemljih (vsaj) petih državah – vse to je kakovostna televizija danes, ki svoj prostor najde tudi na največjih filmskih festivalih. Prve dve epizodi serije so tako premierno predvajali v sklopu prestižnega filmskega festivala v Benetkah, celoten projekt je z močnim mednarodnim ko-produkcijskim prispevkom nastal pod okriljem italijanske tv hiše Sky. 

Harold Torres in ZeroZeroZero (2019)

Zgodba torej teče na treh primarnih lokacijah, nosilci dogajanja pa so tri skupine z rekordno pošiljko kokaina povezanih protagonistov. V čudoviti Kalabriji domuje zloglasna Ndrangheta, mafijska organizacija, ki nastopa v funkciji naročnika pošiljke. Ta je odposlana iz deset tisoč kilometrov oddaljenega Monterreyja v Mehiki, v katerem najdemo drugo skupino protagonistov, plačancev in pokvarjenih pripadnikov specialnih enot, s pomočjo katerih kartel kontrolira nemoteno odpremo pošiljke iz Mehiškega zaliva. 

A ko je v igri veliko denarja, na površje priplavajo tisti, ki želijo (naj)večji kos pogače. V Italiji vlogo pretendenta na prestol prevzame vnuk, ki v sodelovanju z rivalsko družino s prestola želi izriniti lastnega starega očeta. V Mehiki prevratneže vodi poveljnik posebne enote obdan s pravo malo armado odlično izurjenih mož, ki je vedno bližje načrtovanem cilju – prevzemu kontrole nad mamilarskimi posli v Monterreyju. Vmesni člen med dobaviteljem in kupcem je družina Lynwood in njihovo transportno podjetje, ki kmalu po prevzemu pošiljke občuti nevarne posledice spletk na obeh straneh Atlantika.

ZeroZeroZero je serija, ki nadvse uspešno pokaže ustroj treh povsem različnih mafijskih družin, oziroma tri različna modela, ki kljub razlikam organizirajo dobro utečeno mednarodno trgovino z mamili. V skladu z mednarodno usmeritvijo serije ustvarjalci nekaj več prostora in karakterizacije namenijo članom družine Lynwood. V primerjavi s krvavim dogajanjem, ki spremlja boj za oblast znotraj kriminalnih družin v Italiji in Mehiki, sestra in brat (Andrea Riseborough in Dane DeHaan) prevzameta funkcijo, ki je najbližje moralnem centru filma. Trdna vez med sestro in bratom, ki po očetovi smrti prevzameta družinski biznis lahko marsikoga pripravi do tega, da za njih stiska pesti in na trenutke pozabi naravo družinskega biznisa. Vsaj do sklepnega dejanja, ki so iluzije o delovanju moralnega kompasa protagonistov povsem razblinjene. ZeroZeroZero je v številnih pogledih vrhunski dosežek, odlično sestavljen triler, ki skozi vseh osem epizod teče v dobrem ritmu, ob katerem večina ne bo imela težav z angažmajem, spremljanjem in razumevanjem dogajanja. Ustvarjalcem je uspela zahtevna naloga iskanja prvega ravnotežje med tremi prepletajočimi se zgodbami in povezovanjem posameznih niti, ki tako ali drugače povezujejo tri osrednje skupine protagonistov. Toda številni liki in številne lokacije so obenem tudi glavni dejavnik, ki preprečuje nivo karakterizacije in slojevitosti posameznih zgodb, ki bi zelo dobro zastavljeno stvaritev lahko dvignil na raven najboljših televizijskih stvaritev v zadnjem obdobju. Za konec naj kot zanimivost omenim pomen naslova – le ta v italijanščini označuje fino moko iz katere izdelujejo najboljše pekovske izdelke, v mafijskem žargonu pa se izraz uporablja za opis kokaina v njegovi najbolj čisti obliki. 

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar