torek, 8. december 2020

Buoyancy (2019)

Sarm Heng in Buoyancy (2019), Foto: Rafael Winer


Slovenski naslov: -
Država: Avstralija
Jezik: kmerščina, tajščina
Leto: 2019
Žanri: drama, krimi
Dolžina: 93'Imdb 
Režija: Rodd Rathjen
Scenarij: Rodd Rathjen
Igrajo: Sarm Heng, Thanawut Kasro, Mony Ros, Saichia Wongwirot


Migracije so danes ena izmed najbolj vročih tem na vseh zemljepisnih širinah in dolžinah. Do nas pride le delček zgodb o obubožanih ljudeh, ki v iskanju boljše prihodnosti pogosto ne vedo, v kaj se pravzaprav spuščajo. Tragične zgodbe so izpisane (in se še vedno izpisujejo) na vseh koncih sveta – na ameriško-mehiški meji, ob obalah sredozemskih držav, v morjih jugo-vzhodne Azije... Vse te zgodbe imajo en skupni imenovalec – posameznike pripravljene izkoristiti sočloveka in njegovo nesrečo. Danes je po nekaterih podatkih zgolj na območju jugo-vzhodne Azije v suženjstvo ujetih okoli dvesto tisoč ljudi, ki pod prisilo opravljajo težaško delo v ribiški industriji vredni šest milijard. Eno teh zgodb nam prinaša celovečerni prvenec avstralskega režiserja Rodda Rathjena, ki je festivalskem krogotoku pritegnil nemalo pozornosti, in, med ostalimi, prejel nagrado ekumenske žirije v sekciji Panorama filmskega festivala v Berlinu. 

Buoyancy je zgodba 14-letnem Chakri, v številčni kambodžanski družini odraščajočem fantu, ki za vsako ceno želi pobegniti iz revščine in zase poiskati boljše življenje. Tajska je za mnoge Kambodžane obljubljena dežela, kjer s trdim delom zaslužiš za dostojno življenje in Chakra je trdno odločen v nameri, da zapusti Kambodžo. Jasno je, da praznih žepov ne prideš daleč, toda Chakra s tihotapcem sklene dogovor – denar, ki ga dolguje, bo oddelal v tovarni, v kateri naj bi ga čakala zaposlitev. Toda ko enkrat stopiš na ladjo pod kontrolo tihotapcev in se znajdeš na odprtem morju, šele takrat dojameš resnost situacije in začutiš, da si prepuščen volji oboroženih kriminalcev, ki s teboj lahko počnejo kar hočejo. 

Prav to se zgodi 14-letnem fantu, ki ga zasužnjijo in prodajo lastnikom dotrajane ribiške ladje, na kateri skupaj s še nekaj sotrpini gara od jutra do mraka za kozarec vode in skodelico riža. Rathjenov  film se od fantovega vstopa na ladjo gleda kot prvovrstni triler, ki navkljub ponavljajočim se prizorom težaškega dela na krovu ladje najde načine za ohranjanje napetosti, ki ne pojenja do samega finalnega dejanja. Izkaže se, da je Chakra navkljub rosni mladosti močan in inteligenten fant, kar nas vseskozi navdaja z optimizmom in vliva upanje, da morje vendarle ne bo njegovo zadnje počivališče. Jedro zgodbe je zgrajeno na odnosu med Chakro in zlobnim kapetanom, ki ga usoda trdoživega fanta spominja na pot, ki ga je tudi sam nekoč prehodil. Oba najpomembnejša igralca sta odlična – mladi Sarm Heng je odličen kot Chakra, tajski igralec Thanawut Kasro pa je izjemno učinkovit in prepričljiv zločinec. Buoyancy je enostaven in učinkovit film s tehtnim sporočilom, ki nam približa problematiko, o kateri se, glede na vso resnost, občutno premalo govori. 

Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar