petek, 2. november 2012

Your Sister's Sister (2011)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 90' ,  Imdb
Režija: Lynn Shelton
Scenarij: Lynn Shelton
Igrajo: Mark Duplass, Emily Blunt, Rosemarie DeWitt 

Pred kratkim sem predstavil ameriško indie komedijo Safety Not Guaranteed (Colin Trevorrow, 2012), v kateri eno izmed glavnih vlog igra Mark Duplass, eden vidnejših predstavnikov t.i. mumblecore gibanja, ki označuje filme posnete z zelo nizkim proračunom in neprofesionalnimi ali neznanimi igralci, dialogi v takšnih filmih so praviloma naturalistični. Ena izmed vidnejših mumblecore predstavnic je tudi ameriška režiserka, scenaristka in igralka Lynn Shelton, ki je v naslovnem projektu ponovno združila moči z Markom Duplassom, s katerim sta pred leti zakrivila zanimivo indie uspešnico Humpday, ki je leta 2009 prejela posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.
Bratova smrt je za Jacka (Duplass) svojevrstna življenjska prelomnica, na kateri ta brezposelni, finančno nestabilni, rahlo zmedeni trideset in nekaj - letnik dojame, da je napočil čas, za nekakšno resolucijo, oziroma tehten premislek o tem, kaj storiti s svojim življenjem. Iris (Blunt), njegova najboljša prijateljica in bivše dekle njegovega pokojnega brata, mu predlaga oddih v koči njenega očeta. Lesena hiška ob jezeru sredi gozda, je idealen kraj za umik v samoto, čustveno konsolidacijo in postavljanje novih življenjskih smernic. Jack ponudbo sprejme in se že naslednji dan odpravi na pot, vendar ob prihodu na cilj ugotovi, da je hiška že zasedena. Po začetni zmedi in nerodnosti se izpostavi, da je nepričakovana gostja v resnici Irisina sestra Hannah (DeWitt), ki je tja prišla prebroditi težaven konec dolgotrajnega razmerja. Težave s spanjem združijo nepričakovana sostanovalca ob steklenici tekile, zavore pod vplivom alkohola popustijo in Jack in Hannah končata v postelji. Ko ju naslednje jutro zbudi zvok Irisinega avtomobila pred hišo, se na hitro odločita, da je najbolje, če nepričakovana nočna avanturica ostane njuna skrivnost.      
Samo 12 snemalnih dni, dve igralki, en igralec, nekaj znancev v manj pomembnih stranskih vlogah in 125 000 dolarjev proračuna, so glavne postavke pri realizaciji četrtega celovečerca Lynn Shelton. Navedena dejstva so dokaz, da se s pomočjo prijateljev, s podobno mislečimi in relativno skromnim kupčkom denarja, da posneti soliden film. S preprosto zgodbico o medčloveških odnosih, potlačenih čustvih in zamolčanih resnicah, Lynn Shelton uspe zgraditi zanimiv zaplet, s katerim se po uspešnem seciranju odnosa med dvema (Humpday), podaja v dekonstrukcijo odnosov med tremi osrednjimi protagonisti. Na temeljih realnega zapleta režiserka gradi rahlo zapleteno, a dobro utemeljeno in enostavno sledljivo študijo treh karakterjev in vezi, ki te karakterje držijo skupaj. Pri podobnih filmih kakovost končnega izdelka najbolj pogojujeta kakovost scenarija in igralski nastopi. In pričajoči kos celuloida v obeh omenjenih postavkah funkcionira dobro, v določenih segmentih celo nadpovprečno dobro. Iskrivi, humorni dialogi in odlična kemija med igralci, so glavne kvalitete te nekoliko nenavadne rom-kom zgodbice, ki v končnici vendarle nekoliko izgubi sapo in pozabi na inovativnost, ko se s sklepnim dejanjem odloči slediti ustaljenim hollywoodskim konvencijam. Najzanimivejši deli pripovedi so prizori, v katerih spremljamo interakcijo med Duplassom in DeWittovo, ki po mojem mnenju zasenčita igralske napore zvezdniške Emily Blunt. Njen nastop je sicer povsem korekten, vendar ji narava karakterja ne omogoča zanimivejše igralske kreacije. Lynn Shelton je igralcem dovolila veliko dialoške improvizacije, olajševalna okoliščina pri pisanju scenarija pa je najbrž bila tudi režiserkina seksualna orientacija (Lynn je deklarirana biseksualka), ki ji je, ob specifičnosti zapleta, omogočila večperspektivno obravnavanje posameznih situacij. Your Sister's Sister sicer ne pusti kakšnega trajnejšega vtisa, vendar kljub temu ne gre spregledati njegovega lahkotnega šarma, ki lahko popestri deževen jesenski dan.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar