sreda, 24. oktober 2012

Safety Not Guaranteed (2012)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Komedija, ZF
Dolžina: 86' ,  Imdb
Režija: Colin Trevorrow
Scenarij: Derek Connolly
Igrajo: Aubrey Plaza, Jake Johnson, Karan Soni, Mark Duplass, Jeff Garlin

"Wanted: 
Somebody to go back in time with me. This is not a joke.
You'll get paid after we get back.  Must bring your own weapons. 
I have only done this once before. Safety not guaranteed."

Vemo, da je iskanje zanimivih zgodb bistvo novinarskega poklica. Dobra zgodba je praviloma rezultat raziskovalnega novinarstva, zato na sestanku novinarjev z glavno urednico neke seattleske novinarske hiše sklenejo raziskati ozadje časopisnega oglasa, v katerem neznani naročnik išče partnerja za potovanje skozi čas. Jeff (Jake Johnson) je novinar, ki je izbrskal zanimiv oglas in povsem logično je, da je on tisti, ki bo pokrival zgodbo v nastajanju. Ta za svoje pomočnika izbere mlado pripravnico Darius (Aubrey Plaza) in sramežljivega stažista Arnauja (Karan Soni), ter se z njima odpravi v majhno priobalno mestece Ocean View, v katerem živi oseba, ki je objavila zanimivi oglas. Kmalu po prihodu postane jasno, da je pravi vzrok Jeffovega prihoda v Ocean View nikoli pozabljena najstniška ljubezen, oglas pa je bil zgolj lepa priložnost za brezplačen izlet. Tako Darius nepričakovano prevzame vlogo vodilne preiskovalne novinarke in z Arnaujevo pomočjo odkrije, da je oseba, ki se skriva za čudaškim oglasom Kenneth Calloway (Mark Duplass). Kenneth je nepomembnež, ki v lokalnem supermarketu zlaga blago na police, ki ga sodelavci doživljajo kot čudaškega posebneža. Calloway je nezaupljiv in rahlo paranoičen, vendar mlada pripravnica, pod pretvezo kandidatke, ki se javlja na oglas, počasi pridobi njegovo zaupanje in se aktivno vključi v priprave na časovno avanturo.  
Celovečerni prvenec ameriškega režiserja Colina Trevorrowa, posnet pod producentskim okriljem ljudi, ki so realizirali Našo malo mis (Little miss Sunshine, Jonathan Dayton, Valerie Faris, 2006), s svojo žanrsko umestitvijo obljublja znanstveno-fantastično komedijo. Takšna kvalifikacija sicer ni napačna, vendar vseeno ne povzema bistva filma, ki se večjim delom fokusira na življenja glavnih protagonistov in nekoliko manj na samo ZF komponento. Ali drugače, pričajoči kos celuloida je zanimiva, angažirajoče zabavna komedija, ki vključuje potovanje skozi čas. Gonilna sila pripovedi so liki, ki še vedno niso našli tiste rdeče niti v svojih življenjih in na nek način se Safety…, kljub neustrezni starosti glavnih protagonistov lahko bere tudi kot nekakšna variacija coming-of-age motivov. Trevorrow je v sodelovanju s scenaristom Derekom Connollyjem ustvaril izjemno simpatične like, ki jih gledalec hitro posvoji in z njimi podoživlja njihovo tranzicijo. Gledalec največ odnese od preobrazbe mlade depresivno-sarkastične pripravnice Darius, ki s svojim »suhim« humorjem hitro osvoji naše simpatije. Zdi se, da je vloga Darius pisana na kožo Aubrey Plaza, igralke, ki ste je nekateri mogoče že opazili v zanimivi ameriški humoristični seriji Parki in rekreacija (Parks and Recreation, 2009-). Nekako v isto raven bi postavil še Jaka Johnsona, ki se je odlično znašel v vlogi ženskarja zlatega srca, ki mu nagoni pravijo, da je prišel čas za ustalitev, zato poišče staro ljubezen in poskuša oživeti romantično čar prve ljubezni. Tretji pomembnejši član zasedbe je Mark Duplass, polovica režisersko-scenarističnega bratskega dvojca Duplass (Baghead, Cyrus, Jeff, Who Lives at Home), ki je upodobil Kennetha Callowayja, ki v ekspediciji v preteklost vidi priložnost, za vrnitev nesrečno izgubljene ljubljene osebe. Za vse ki ste vajeni ameriške neodvisne komedije bo Safety… okusen bonbonček s Sundance priokusom, med tem ko gledalec vajen ameriških komedij, ki jih poganja straniščni humor in pocukranih rom-kom štorij z Jennifer Aniston, verjetno ne bo pretirano zadovoljen.  (-4)

Ocena:


2 komentarja:

  1. "Aniston" cuker res ni, za kaj več (Sundance tip) pa mu manjka več začimb. Še dobro, da sem prej prebral tvoj zapis, kajti predstavljal sem si čisto drugačen film (če se dobro spomnim, si ga že nekoč omenjal, kot potencialni tihi hit). Še posebej me "moti" štirka, kajti danes sem gledal še Alpeis (le trojka), ki je v vsaki smeri kilometre pred tem filmom. Tam sem se pa rtes nasmejal.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tukaj sem res bil na meji med +3 in -4, na koncu pa je presodil feelgood občutek in zelo všečna Plaza in Johnson.
    Film ne ponuja kakšne resne genialnosti, nenavadnosti in pozitivne čudaškosti likov, a v njem vseeno vidim kar posrečeno celoto.
    Poznavajoč tvoj okus me ne čudi, da so ti Alpe bistveno bolj všeč, vendar Lanthimosova komedija absurda name ni naredila močnejšega vtisa. Sporna mi se zdi predvsem motivacija likov, preveč stvari je ostalo v luftu ...






    OdgovoriIzbriši