četrtek, 7. marec 2013

Ill Manors (2012)



Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2012
Žanri: Krimi, Drama
Dolžina: 121' ,  Imdb
Režija: Ben Drew
Scenarij: Ben Drew
Igrajo: Riz Ahmed, Ed Skrein, Keith Coggins, Anouska Mond, Natalie Press, Lee Allen, Nick Sagar

Nekaj let nazaj sem med sprehodom po glasbenih programih zasledil videospot, v katerem je prepeval mladenič, ki sem ga pred tem že registriral  v zanimivi filmski vlogi. Glasbenika, ki je nastopal pod umetniškim imenom Plan B, sem opazil v zanimivi krimi drami Harry Brown (Daniel Barber, 2009), kjer je igral vodjo tolpe, ki greni življenje Michaelu Caineu. Med standardno rutino zbiranja informacij pred pisanjem tega članka sem odkril, da se pod imenom Plan B skriva Ben Drew, obetavni mladi avtor, ki v svoji personi očitno združuje več talentov. Pričajoči film je njegov režiserski debi in pravi avtorski projekt, pri katerem Drew poleg režije podpisuje scenarij in glasbo. 
Ill Manors se vrti okoli življenj preprodajalcev mamil, zasvojencev in prostitutk. Ali natančneje: štirih preprodajalcev, enega zasvojenca in dveh prostitutk. Eden izmed ljudi s tega seznama je Kirby, ki se po prestani zaporni kazni zaradi preprodaje mamil, vrne v svojo staro londonsko četrt. Po dolgi odsotnosti si želi priboriti nazaj teritorij, ki mu je nekoč pripadal, skočiti v posteljo kakšne brhke mladenke in se maščevati vsem zelencem, ki mu ne izkazujejo spoštovanja. A med njegovim prisilnim počitkom se je marsikaj spremenilo: njegov bivši vajenec je postal močan in vpliven človek, ki vodi posle v tem delu mesta in bivšega kralja soseske čaka težavno prilagajanje na nove razmere. Svoje mesto med dilersko elito iščeta tudi Aron in njegov brezobzirni prijatelj Ed, zvezdniško ekipo lokalnih dilerjev pa zaokrožuje mladi dilerski up Marcel, ki okoli sebe zbira fante, ki mu bodo pomagali pri pohodu proti vrhu piramide. Tu so še dve prostitutki, nesrečna narkomanka Michelle, ki ima nekaj nerazčiščenih računov z Edom in Katya, ki se ji skupaj s komaj rojenim otrokom uspe izmuzniti iz krempljev ruske mafije.  
Ben Drew je v nekem intervjuju povedal, da  je navdih za prvenec našel v filmih Nicolasa Winding Refna, Quentina Tarantina in svojega britanskega vzornika Shanea Meadowsa. Tisti, ki dobro poznajo ustvarjalne opuse naštetih, že iz te izjave lahko razberejo, kakšen sorte film je pravzaprav Ill Manors. Če o naslovnem razmišljam v tej smeri in začnem analizirati videno, potem lahko rečem, da struktura pripovedi močno spominja na najodmevnejši film Quentina Tarantina, svet preprodajalcev mamil iz spomina prikliče kultno Refnovo trilogijo, beda junakov s socialnega roba pa nas močno spominja na Meadowsov social-realizem. Sedem dni je časovni okvir, v katerega Drew postavi zgodbo, oziroma, preplete več krajših epizod z različnimi glavnimi protagonisti, ki jih tako ali drugače poveže prst usode. Posamezne epizode je Drew navdihnjeno povezal z glasbenimi vložki, rap skladbami pravzaprav, s katerimi na začetku vsakega segmenta vpelje osrednjo osebo - jo predstavi in pojasni njeno vlogo v kompleksni strukturi. Čeprav film nima klasične centralne figure, tej definiciji najbolj ustreza Aaron, igra ga odlični Riz Ahmed (Four Lions, The Road to Guantanamo), ki je sicer polnopravni član kriminalnega podzemlja, a je istočasno eden redkih, čigar moralni kompas še vedno deluje. Na Aaronovem primeru se lepo izkristalizira osrednja ideja filma - vsi smo v večji ali manjši meri produkt okolja, v katerem živimo, vendar so nekatera okolja bolj surova in v njih je boj za obstanek bistveno zahtevnejši. Izhajam iz predpostavke, da bi Aaron v prijaznejšem okolju bržkone postal drugačen človek, ki po vsej verjetnosti ne bi stopil na napačna pota. To osrednjo misel Drew lepo aplicira na usodo večine osrednjih likov, a vseeno imam občutek, da so določeni segmenti močnejši in prepričljivejši od drugih. Menim, da je Drew nekoliko pretiral v zapletanju in prepletanju in verjamem, da bi končni učinek bil boljši, če bi segmentov bilo manj, saj bi tako ostalo več prostora za boljšo karakterizacijo, ki je v nekaterih primerih pomanjkljiva. Kljub temu je Ill Manors delo avtorja, ki ima kaj za povedati, pri tem pa nikakor ne gre zanemariti stiliziranosti njegovega izraza. Torej, Ben Drew je še eno obetavno ime in zanimivo bo videti, kako se bo razvijala njegova režiserska kariera.  (+3)


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar