petek, 9. marec 2018

The Disaster Artist (2017)

Foto: Warner Bros. UK


Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 104'Imdb
Žanri: biografija, drama, komedija
Režija: James Franco
Scenarij: Scott Neustadter, Michael H. Weber
Igrajo: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Judd Apatow, Hannibal Burress, Jerrod Carmichael, Bryan Cranston, Zoey Deutch, Zac Efron, Nathan Fielder



James Franco je gotovo eden izmed najbolj produktivnih igralcev v Hollywoodu ta hip. V vlogi igralca je v lanskem letu sodeloval pri osemnajstih različnih projektih – v kratkih filmih, tv filmih, v manjših vlogah, serijah.... Nazadnje sem ga na tem koščku spleta omenil v zapisu posvečenem odlični seriji Zgodbe Times Squara (The Duce, David Simon, 2017-), kjer je dobro odigral kar dve pomembni vlogi. Nastop v omenjeni seriji vseeno ni bil vrhunec njegovega lanskoletnega ustvarjanja, saj je Francov nastop v The Disasaster Artist nagrajen z zlatim globusom za glavnega igralca v komediji ali muziklu, film pa je prejel tudi oskarjevsko nominacijo za prirejeni scenarij. Franco je vzporedno z igralsko gradil tudi režisersko kariero in v njegovem opusu se je nabralo že lepo število različnih projektov, s katerimi ni dosegel odmevnejšega rezultata. Tudi v tem pogledu je The Disasaster Artist njegov najbolj uspešen projekt doslej, saj mu je to pot uspelo posneti film, ki je prepričal kritike in podeljevalce nagrad.

Franco (tudi v vlogi producenta) je prepoznal potencial v zgodbi Tommyja Wiseauja, človeka, ki je leta 2003 posnel celovečerec The Room (Tommy je podpisal scenarij, režijo in odigral glavno vlogo). Film je bil na prav vseh nivojih tako slab, da so ga kmalu začeli omenjati v kontekstu "tako slab, da je že dober," z ekspanzijo interneta, spletnih forumov in ostalih sodobnih metod širjenje "dobrega" glasu je The Room prerasel v kult, ki ga danes najdemo na vseh lestvicah najboljših najslabših filmov. The Disaster Artist navdih poleg "Sobe" črpa iz knjige "The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made,"  ki jo je v sodelovanju s Tomom Bissellom spisal Greg Sestero, eden ključnih likov "Sobe" in dolgoletni prijatelj Tommyja Wiseauja.

Foto: Warner Bros. UK

Fokus filma je na odnosu Tommyja Wiseauja in Greg Sestera (igra ga Jamesov mlajši brat Dave Franco), ki se spoznata na dramski šoli v San Franciscu. Gregovo pozornost pritegne Tommyjeva brezkompromisna improvizacija na vajah in nekaj prijaznih besed, ki jih Greg nameni Tommyju je dovolj, da nova znanca začneta prijateljevati. Tako skupaj z Greggom začnemo spoznavati nenavadnega moškega, ki na račun svoje čudaškosti težko vzpostavlja stik z ljudmi. Nova prijatelja sprva družijo predvsem sanje o igralski karieri in ko impulzivni Tommy predlaga, da se skupaj preselita v Los Angeles in poskušata uresničiti njune sanje, Gregg nima kaj izgubiti. Še posebej ne ker Tommy, ki očitno nima denarnih težav, poskrbi za finančni del njunega majhnega načrta. A ko mine nekaj časa in igralski karieri obeh obtičita na mrtvi točki, Tommy pride na idejo, da skupaj z Greggom posnameta svoj film.

The Disaster Artist tako preraste v film o snemanju kultne "Sobe" in nam ponudi edinstven vpogled v zakulisje nastanka filma, ki je sprva bil tarča posmeha in šest milijonski finančni flop. Obskurna stvaritev, ki je iz leta v leto pridobivala nove privržence in je do danes (pre)živela v polnočnih terminih manjših kinodvoran. "Soba" je tako na dolgi rok avtorju povrnila vloženi denar in uspeh naslovne stvaritve bo gotovo še dodatno utrdil njegov kultni status. Iz perspektive filma o snemanju filma je The Disaster Artist hvale vreden dosežek, ki nam približa edinstvene okoliščine nastanka Sobe in muhasto persono glavne zvezde, ki je med produkcijo s svojim amaterizmom v obup spravljal malodane celotno ekipo za in pred kamero. Pogled v zakulisje nastanka kultnega filma je njegova močnejša stran, med tem ko me biografska komponenta ni povsem prepričala. In to navkljub dejstvu, da je Jamesu Francu uspela zares dobra kreacija, s katero so ga upravičeno postavljali v krog najresnejših kandidatov za igralske nagrade, saj je vloga Tommyja Wiseauja verjetno njegov največji igralski dosežek doslej. Toda Tommy Wiseau je tudi po tem filmu ostaja enigma, kar je nedvomno minus za film, ki želi biti biografska zgodba. The Disaster Artist je obenem preveč prizanesljiv do večine likov na čelu z Gregom Sestrom, predvsem v minimiziranju izkoriščevalske narave njihovega odnosa z Wiseauja. Razumljivo, saj so film posneli po Sestrovi knjigi, ki mu je tako uspelo še enkrat kapitalizirati prijateljstvo z Wiseaujem.  



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar