sreda, 29. avgust 2018

Gringo (2018)

Photo by Gunther Campine - © Courtesy of Amazon Studios



Slo naslov: Gringo
Država: Avstralija, ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 111',  Imdb
Žanri: akcija, komedija, krimi
Režija: Nash Edgerton
Scenarij: Anthony Tambakis, Matthew Stone
Igrajo: David Oyelowo, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Joel Edgerton, Sharlto Copley



Avstralec Nash Edgerton je pred desetimi leti posnel odličen neo-noir The Square, celovečerni prvenec, po katerem sem nestrpno pričakoval njegov naslednji korak. Toda cenjeni kaskader in talentirani režiser (brat veliko bolj znanega igralca Joela Edgertona) je potreboval celo desetletje za dokončanje svojega drugega celovečerca, v katerem je, tako kot v prvencu, eno izmed glavnih vlog zaupal bratu Joelu. 

Ta u naslovni stvaritvi igra Richarda Ruska, direktorja farmacevtskega podjetja, ki v Mehiki ima tovarno, v kateri izdelujejo Cannabax, sintetično različico konoplje, ki bo glavni adut podjetja ob prihajajoči (tajni) združitvi z enim od farmacevtskih gigantov. Ureditev zadev v mehiški podružnici je misija, na katero se Richard odpravi skupaj s sodirektorico Elaine (Charlize Theron) in Haroldom Soyinko (David Oyelowo), koordinatorjem zadolženim za mehiške operacije. Ko Haroldu na uho pridejo govorice o prodaji podjetja in odpuščanjih, ta začne dvomiti v iskrenost vodilnih in prave razloge njihove mehiške misije. Harold in Richard sta prijatelja, vendar je moč njunega prijateljstvo iz perspektive dobrodušnega in rahlo naivnega Harolda vseeno nekoliko precenjena. Pot v Mehiko mu bo odprla oči, tako v poklicnem, kot v zasebnem življenju.

Moram priznati, da sem od Edgertona, glede na prejšnjo izkušnjo pričakoval drugačen film. Boljši film. Vendar želim poudariti, da Gringo ni razočaranje. Film je v segmentu komične akcijske kriminalke doseže dokaj soliden rezultat in je po mojih merilih bistveno "užitnejši" od vsesplošno hvaljenih in kritiško veliko bolje sprejetih visokoproračunskih spektaklov tipa Avengers. Scenarij Matthewa Stona in Anthonyja Tambakisa sicer ne ponuja nobenega presežka, saj vsebuje kar nekaj za žanr tipičnih slabosti: moteče število naključij, ki povezujejo (pre)številne like, šablonske negativce in razmeroma šibek osrednji zaplet. Toda film je vseeno zanimiva in sila kratkočasna izkušnja, ki prepriča z dobro odmerjenim ritmom, lepo dozo črnega humorja in všečnostjo nekaterih likov. Najbolj prepriča Charlize Theron kot "bitchy" direktorica, ki za ostrim jezikom in agresivnim nastopom skriva mehkejšo, bolj človeško plat. V vlogi simpatične zgube se z dopadljivo kreacijo izkaže David Oyelowo, ki po nizu "resnih" vlog pokaže, da se dobro znajde tudi v komično obarvanih rolah. In potem je tu še Sharlto Copley v vlogi bivšega plačanca, ki se z dobrimi deli poskuša oddolžiti za grehe iz preteklosti. Všečnih likov in zabavnih situacij je v seštevku ravno dovolj, da upravičijo slabe dve uri, ki sem jih investiral v ogled. Gringo je OK film, četudi v široki ponudbi obstajajo tudi boljše izbire.      



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar