ponedeljek, 20. avgust 2018

Dark Crimes (2016)

Jim Carrey and Marton Csokas in True Crimes (2016)


Slo naslov: -
Država: VB, Poljska, ZDA 
Jezik: angleščina
Leto: 2016
Dolžina: 92', Imdb
Žanri: krimi, drama, triler
Režija: Alexandros Avranas
Scenarij: Jeremy Brock
Igrajo: Jim Carrey, Marton Csokas, Charlotte Gainsbourg, Kati Outinen


Temačni triler Dark Crimes je navdihnjen z resničnimi dogodki povezanimi s smrtjo nekega poslovneža na Poljskem, ki ga je po ugotovitvah policije umoril priznani poljski pisatelj Krystian Bala (njegovo ime so v filmu spremenili v Kozlov). Glavno dokazno gradivo zoper storilca je bil opis zločina, ki ga je storilec objavil v svoji knjigi. Ta je po naključju prišla v roke samotarskemu detektivu in šele na tej točki se je preiskava tri leta starega umora premaknila z mrtve točke. Poslovnež je umrl v intrigantnih okoliščinah – umorjeni je namreč bil redna stranka ilegalnega seks kluba Kletka, v katerem so svoje seksualne fantazije živeli lokalni ugledniki: politiki, pisatelji, umetniki,  premožni podjetniki, ljudje na vodilnih položajih v policiji... Že sama zgodba je na prvi pogled ponujala kar nekaj razlogov za optimizem pred ogledom filma, ki so ga Poljaki posneli v sodelovanju s pisano mednarodno ekipo za in pred kamero. Na režiserki stolček se je usedel grški režiser Alexandros Avranas, ki je pred tem navdušil s temačno dramo Miss nasilja (Miss Violence, 2013 – srebrni lev za režijo v Benetkah), časopisno zgodbo je v scenarij priredil Jeremy Brock, scenarist Zadnjega škotskega kralja (2006), v glavni vlogi redkobesednega, z starimi zamerami obremenjenega detektiva Tadeka, pa se je znašla nekoč največja zvezda ameriške komedije Jim Carey,  družbo pa mu delajo mnoga (pri)znana imena evropskega filma. V eni pomembnejših vlog tako gledamo Charlotte Gainsbourg, v vlogi glavnega antagonista Kozlova gledamo zanesljivega Martona Csokasa. Eden izmed policijskih šefov je znani romunski igralec Vlad Ivanov, Tadekovo šefico igra finska igralka Kati Outinen, sicer stalna sodelavka velikega Akija Kaurismäkija. Domače barve zastopata povsem neizkoriščena Agata Kulesza  (Ida, Rose) v vlogi Tadekove nezadovoljne soproge in odlični Robert Wieckiewicz (Lech Walesa, človek upanja), ki v povsem nedodelani roli pokvarjenega policista niti ni mogel ponuditi veliko več. Skoraj neverjetno je, kako zelo slab film je Dark Crimes, glede na koncentracijo kvalitete na vseh ključnih pozicijah. Ustvarjalcem spodleti na praktično vseh poljih, ki jih film vzame v obravnavo. Film ne funkcionira ne kot detektivski triler, ne kot drama o stranpoteh prostitucije in posledicah odvisnosti od mamil, ne kot kritiško usmerjen politični triler, saj se le bežno dotakne problema korupcije in političnega oportunizma. Film je tako slab, da bi vsi vpleteni verjetno najraje pozabili, da so ga sploh posneli.

Ocena2 komentarja:

  1. Opa, kakšna kritika, tako slabih ocen pri tebi nisem vajen. :) BTW, ali ni naslov True Crimes ali kaj že? No, saj ni važno, film sem si tudi sam ogledal, zanimala me je ta evropska naveza in po dolgem času Jim Carrey, pa moram reči, da prav tako nisem odšel ravno navdušen. Razplet me je malce spomnil na epilog trilerja Presumed Innocent (1990) s Harrisonom Fordom in še nekaj drugih; sicer pa resnično dolgočasen, enoličen in depresiven film. Stereotip policistove obsedenosti z "zadnjo nalogo" oz. vnovičnega odpiranja starih nerazrešenih primerov in njegove obsesije s storilcem (nekaj takega kot Fincherjev Zodiac in podobne zgodbe), a vse skupaj nejasno in zmedeno opredeljeno. Morda mu sam ne bi namenil prav najnižje ocene (vsaj igralski nastopi so solidni in nekaj malega je tudi napetosti), vsekakor pa ni film, ki bi si ga veljalo posebej zapomniti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nekaj kvalitetnih sestavin film premore, vendar glavni kuhar vsega skupaj ni znal povezati v delujočo celoto. Film preprosto ne deluje in če zadeva ne deluje potem je vseeno, če je not kakšen lep prizor. Charlotte je recimo na nivoju, a to ne more rešiti filma.

    OdgovoriIzbriši