ponedeljek, 27. avgust 2018

First Reformed (2017)

Ethan Hawke and Amanda Seyfried in First Reformed (2017), © 2018 - A24


Slo naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2017
Dolžina: 113'Imdb
Žanri: drama, triler
Režija: Paul Schrader
Scenarij: Paul Schrader
Igrajo: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric the Entertainer, Michael Gaston, Philip Ettinger




Ethan Hawke je Ernst Toller. Moški srednjih let, ki na severu ameriške zvezne države New York kot župnik službuje v čudoviti, 250 let stari cerkvi. Vernikov je malo, zato ima Toller dovolj časa za vlogo hišnika in turističnega vodiča – redkim turistom občasno razkaže cerkev, občasno proda kakšen suvenir in vmes očisti kakšno zamašeno cev. Toller nekega dne sklene, da bo začel pisati dnevnik in kar se da objektivno beležil svoja čustva in dogodke. Glavni junak podobno kot v Dnevniku podeželskega župnika (Robert Bresson, 1951) pripoveduje o stvareh, ki jih zapisuje in na ta način razkriva ključne detajle svojega življenja. 

V ožji izrez slike postavljena pripoved teče v počasnem ritmu in turobnem vzdušju. To so prejemi, s katerimi Paul Schrader učinkovito posreduje notranje počutje protagonista. Človeka, ki je kot kaplan, tako kot njegov pokojni oče, dolga leta služboval pri ameriški vojski. Njegovo željo po nadaljevanju družinske tradicije je upošteval tudi sin, ki je po nekaj mesecih v uniformi umrl v Iraku. Po izgubi edinca se je sesul še njegov zakon, nakar je Toller zapustil vojsko in sprejel ponujeno pozicijo v omenjeni cerkvi. Zato, glede na okoliščine, ne preseneča, da ne želi ukrepati in poiskati pomoči, četudi že nekaj časa ščije kri. Vdanost v usodo ga vseeno ne ovira, v nesebični pomoči drugim. Ko na njegova vrata potrka mlada nosečnica (Amanda Seyfried) in prosi za pomoč, Toller vloži veliko energije v reševanje njenega problema. Ženska je kot rečeno noseča, kar ne ustreza njenem partnerju, radikalnem, psihotičnem aktivistu, ki smatra, da živimo v zastrupljenem, pokvarjenem svetu, v  katerem rojevanje otrok nima smisla. Kljub trudu njegov poskus mediacije ne obrodi sadov, in tisti, ki poznajo filme, ki jih je Schrader režiral ali za njih napisal scenarij (Taksist, Razjarjeni bik, Affliction) vedo, da v njegovih filmih stvari navadno gredo od slabega k slabšemu. 

V tretjem dajanju Schrader zgodbo potisne v ekstrem in čeprav transformacija duhovnika iz božjega služabnika v zagrenjenega, z radikalnimi pogledi "inficiranega" človeka ne prepriča najbolj, film vseeno ne izgubi na zanimivosti. Tudi ko stvari postanejo malo verjetne in dejanja pretirana, izkušnja ostaja zelo intenzivna. Ethan Hawke v eni svojih najboljših vlog odlično demonstrira občutja človeka ujetega v vakum, v medprostor med upanjem in obupom. Schrader in njegov snemalec Alexander Dynan sta izvrstno ujela subtilno senzibilnost, s katero je Hawk odigral osrednjo vlogo. V Tollerjevemu odnosu do lastnega telesa ni težko povleči vzporednic z našim odnosom do Zemlje, ki tako kot glavni protagonist boleha, on/mi pa ne dela(mo) skoraj nič, da bi spodbudil(i) ozdravljenje. Na osebnem nivoju First Reformed testira trdnost verskih prepričanj protagonista, v širšem kontekstu pa gre za seciranje stanja sodobne družbe, v kateri tudi naklonjenost verskih ustanov ima svojo ceno. Tisti, ki nam najbolj škodujejo, se nam smehljajo iz prvih vrst – to resnico spoznavamo skupaj z depresivnim duhovnikom in v luči teh spoznanj radikalizacija njegovih stališč vendarle ni tako zelo neverjetna. 


Ocena



Ni komentarjev:

Objavite komentar