ponedeljek, 15. julij 2013

Broken (2012)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: VB
Leto: 2012
Žanri: Drama
Dolžina: 91' ,  Imdb
Režija: Rufus Norris
Scenarij: Mark O'Rowe, Daniel Clay (knjiga)
Igrajo: Eloise Lawrence, Tim Roth, Cillian Murphy, Rory Kinnear, Bill Milner, Robert Emms, Zana Marjanović, Dennis Lawson

Vedno sem visoko cenil britanski filmski social-realizem, ki po moji oceni sodi v sam svetovni vrh, zato ne preseneča, da se vsake toliko časa pojavi novi nadebudni avtor, ki s svojim prispevkom še dodatno utrdi takšna razmišljanja. Rufus Norris je novo ime v tem nizu britanskih avtorjev, ki jih zanimajo male zgodbe običajnih ljudi. Broken je leta 2012 bil otvoritveni film Tedna kritike v Cannesu, med več festivalskih nagrad na njegovem kontu najdemo tudi nagrado za najboljši britanski neodvisni film lanskega leta. Film je posnet po knjižni predlogi in sicer po romanu z  identičnim naslovom, ki ga podpisuje britanski pisatelj Daniel Clay. Razlog več za optimizem sem našel v podatku, da je zgodbo v scenarij pretočil Mark O'Rowe, s katerim imam zelo pozitivne izkušnje (Intermission,  Boy A).   
Zgodba je zgrajena okoli treh bolj ali manj disfunkcionalnih družin, ki se vsaka na svoj način spopadajo z vsakodnevnimi tegobami. Vse družine živijo v isti ulici, v neposredni bližini, ena zraven druge pravzaprav, vendar v njihovih odnosih ni mogoče opaziti kakšne posebne intimnosti. Skozi zgodbo nas vodi 11-letna Skunk (Eloise Laurence), ki boleha za hudo obliko sladkorne bolezni. Za njo in starejšega brata skrbi oče Archie (igra ga Tim Roth), ki je potem ko ga je zapustila soproga najel poljsko priseljenko Kasio (Zana Mrjanović), ki zdaj živi pri njih in mu pomaga pri vzgoji otrok in drugih hišnih opravilih. Čez cesto živijo Buckleyjevi — starejši par in njihov rahlo počasni sin Rick, v katerem je Skunk našla iskrenega prijatelja. Takoj zraven so še Oswaldovi, ki nekako veljajo za najbolj problematično družino v bližnji okolici. Tudi oni so okrnjena družina, saj oče Bob (Rory Kinnear) po ženini smrti sam skrbi za tri mladoletne punce. Zagrenjeni in pretirano agresivni Bob težko shaja s svojimi problematičnimi otroci in ko v sobi 14-letne  hčerke najde kondom, povsem izgubi kontrolo. Ves penast zahteva, naj mu hčerka pove, kdo je bil pri njej, zato  prestrašena punca izstreli prvo ime, ki ji pride na misel. Bil je sosed Rick, mu pove in tako sproži očetovo nasilno reakcijo, ki bo za vedno spremenila življenja treh družin. 
Ko režiserju-debitantu k sodelovanju uspe privabiti igralce kalibra Tim Roth in Cillian Murphy, potem je to največkrat znamenje dobrega vstopnega materiala, oziroma scenarija. Broken je v svoji esenci zgodba o odraščanju 11-letne Skunk, okoli katere režiser splete kompleksno mrežo zanimivih in barvitih likov, ki tako ali drugače stopajo v interakcijo z glavno protagonistko ter direktno in indirektno vplivajo na njeno življenje. Takole na prvi pogled bi pričakoval, da se v 90-ih minutah ne da doseči ne vem kako kakovostne karakterizacije likov, vendar je Norrisu ob razmeroma velikem številu likov vseeno uspelo dokaj dobro profilirati večino pomembnejših akterjev. Dobra izbira snemalnih lokacij ob razgibanem spreminjanju prizorišč skrbi za kakovostno umestitev zgodbe v prostor in tudi to je ena izmed pomembnih postavk pri konstrukciji ustreznega okolja, brez katerega bi zgodba težko funkcionirala. Tudi brez dobrih igralskih nastopov ne, in Broken je eden izmed tistih filmov, pri katerem je potrebno pohvaliti dosežke celotnega igralskega ansambla. Ob dokazanih vrednostih, kot sta Roth in  Murphy, se v spomin vtisne odlični Rory Kinnear, ki igra vzkipljivega soseda, bolj kot vsi ostali skupaj pa me je očarala izjemno simpatična Eloise Laurence, za katero je to bil prvi filmski nastop. Poleg zgodbe o odraščanju bi med pomembnejše motive pripovedi uvrstil še večnivojsko obravnavo ljubezni, ki povezuje vse protagoniste. Norrisu uspe zajeti širok spekter čustvenih stanj njegovih likov: od nedolžne prve ljubezni, ljubezni do starejšega moškega, nepremišljene najstniške ljubezni, do različnih oblik starševske ljubezni, ki v tem primeru ima uničevalne posledice. Čeprav je Broken produkt britanske neodvisne produkcije, v končnem izdelku ni opaziti kakšne produkcijske podhranjenosti. Obrtna plat filma je zelo dobra in tukaj bi še posebej želel izpostaviti zanimive montažne prejeme — zgodba teče linearno, vendar so nekateri prizori sestavljeni nelinearno, saj se posamezni odseki pogosto začnejo na koncu prizora, po katerem skočimo na začetek in izvemo, kaj se je zgodilo pred tem. Broken je film, ki večino časa funkcionira odlično, vendar finalno dejanje predstavlja kar konkretno  razočaranje — ustvarjalci se namreč odločijo za pretirano melodramatičen konec, ki v slogu telenovel klišejsko sklene to zanimivo zgodo. Škoda, saj sem prepričan, da obstajajo veliko bolj sofisticirani načini, za optimističen zaključek zgodbe. (-4)      


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar