četrtek, 11. julij 2013

Djupið [The Deep] (2012)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: Islandija
Leto: 2012
Žanri: Drama
Dolžina: 95' ,  Imdb
Režija:  Baltasar Kormákur
Scenarij: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur
Igrajo:  Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhannsson, Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir

Islandec Baltasar Kormakur je z odmevnim prvencem 101 Reykjavík (2000) pritegnil pozornost mednarodne filmske javnosti in kmalu zatem so na njegov naslov začele prihajati prve ponudbe ameriških producentov. Nekaj let kasneje je Kormakur realiziral svoj prvi ameriško-islandski projekt, triler A Little Trip to Heaven (2005). Islandec danes živi in ustvarja na relaciji Islandija-ZDA, njegova filmografija pa postaja vedno bolj zapolnjena z ameriško produkcijo. Na začetku avgusta v ameriške kinodvorane prihaja akcijska komedija 2 Guns  z Denzelom Washingtonom in Markom Wahlbergom v naslovnih vlogah, v pred-produkciji pa je tudi avanturistična drama Everest, s Christianom  Balom v naslovni vlogi. Osebno so mi ljubše stvaritve, ki jih Islandec snema v domovini in ena izmed teh je tudi naslovna stvaritev.
The Deep je bil islandski kandidat za oskarja, ki se mu je celo uspelo prebiti na skrajšani seznam devetih polfinalistov, vendar je film na koncu ostal brez nominacije. Temelj filmske pripovedi je resnični dogodek, ki se je leta 1984 pripetil v bližini Westmanovega arhipelaga. Splet nesrečnih naključij je botroval tragični nesreči, v kateri je morje pogoltnilo islandsko ribiško ladjo in skoraj vse člane posadke. Vse, razen enega, pravzaprav. Čeprav Gulli (Olafur Darri Olafsson) ne deluje kot človek z nadpovprečnimi psihofizičnimi sposobnostmi, kvečjemu nasprotno, je temu pogumnemu možakarju uspel neverjeten podvig. Gulli je v mrzlih in razburkanih vodah severnega Atlantika preživel celih 6 ur. Nesreča se je pripetila okoli polnoči, morje je imelo 5 stopinj, temperatura zraka pa je znašala -2 stopinje Celzija. V takih okoliščinah je Gulliju uspelo priplavati do več milj oddaljene obale. To je zgodba o njegovem izjemnem podvigu.
Filme s sorodno tematiko, ki imajo veliko vodnih prizorov,  navadno snemajo v večjih vodnih bazenih. Kormakur je izbral težji način in snemal kar v morju, da je lahko dosegel želeno avtentičnost. Prav v tej izbiri se jasno vidi, koliko je naslovna stvaritev različna od vsega, kar Islandec, v funkciji najete delovne sile, dela v Hollywoodu. The Deep v očeh slehernega gledalca bo težko doživljen kot mojstrovina, a mu zato nihče ne more oporekati konkretnosti in prepričljivosti v rekonstrukciji izjemnega podviga. To je film, pri katerem je že narava osrednjega dogodka zadostna za ohranjanje koncentracija gledalca skozi večji del filma. Skrb za usodo človeka v morju je pač tista nagonska, prevzeta nastavitev vsakega izmed nas,  ki postane še toliko bolj izražena, ko je zgodba povedana na tako pristen način. Kormakur in sodelavci so z izbiro Olafurja Darri Olafssona opravili vrhunsko igralsko selekcijo, saj glavni igralec poleg ustreznih telesnih predispozicij ponudi tudi več kot soliden igralski preformans. Po ogledu sem razmišljal, zakaj film, ki se na vseh pomembnejših ocenjevalnih točkah odreže odlično, ni pustil močnejšega vtisa. Na koncu sem prišel do zaključka, da je takšen občutek najbrž rezultat čustveno hladne obravnave likov. Nekaj malega je storjeno na tem planu v tistem odseku, v katerem se Gulli sredi oceana bori za življenje, a vseeno menim, da bi čustveno globlja obravnava vsega kar se je zgodilo glavnemu protagonistu, lahko bistveno izboljšala končni vtis. (+3)        

Ocena:


3 komentarji:

  1. Mene je motilo, da je bila avtentičnost v prvem planu, pred samo kvaliteto filma. Tako mi film deluje nekako izgubljen na relaciji dokumentaristična pripoved o dogodku-drama o vpletenih ljudeh.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, tudi to. Plus dejstvo, da smo večino časa v družbi enega samega človeka, ob tej doku komponenti, naredi izkušnjo še toliko bolj suhoparno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poglejte si Only God Forgives. Ta "mojstrovina" je šele dolgočasna. Rabiš poživila, da zdržiš do konca. Da ne omenjam statike in patetike Ryana Goslinga. Še ena njegova vloga, kjer spregovori 5 stavkov.

    OdgovoriIzbriši