petek, 15. maj 2015

Better Call Saul (2015– ) (1.sezona)



Slovenski naslov: Pokličite Saula
Država: ZDA
Leto: 2015
Žanri: Krimi, Drama
Dolžina: 10x45' ,  Imdb 
Avtorja: Vince Gilligan, Peter Gould
Igrajo: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Michael McKean

Spinoff nadaljevanke in filmi nedvomno niso sinonim kvalitetne televizijsko-filmske produkcije, a občasno se na obzorju pojavi kakšen naslov, ki relativizira takšna razmišljanja in opominja, da je pred vsako prehitro (ob)sodbo potrebno preveriti dejansko stanje stvari. Na cunamiju navdušenja, ki so ga sprožila Kriva pota (Breaking Bad, 2008-2013) smo letos dočakali spinoff, ki se vrti okoli izmuzljivega pravnega zastopnika tandema Pinkman-White. Zadeva je iz več razlogov delovala obetavno: kot avtorja serija sta podpisana Vince Gilligan in Peter Gould, ki sta osmislila izhodiščno tv uspešnico, v vlogi osrednjega junaka pa se je znašel lik, ki nam je skozi pet sezon druženja s Heisenbergom in druščino pošteno prirasel k srcu. Zadeva je še toliko bolj mična, ker smo v istem paketu dobili še Mika Ehrmantrauta, ki je za mnoge bil ena zanimivejših figur izvirne serije. Pravzaprav oba omenjena sodita v tisto kategorijo stranskih likov, za katere radi rečemo, da bi jih želeli videti v samostojni zgodbi, o njih izvedeti več, itn. Zdaj se je želja vseh, ki so ob gledanju BB razmišljali v tej smeri, uresničila. Prva, desetdelna sezona, se je že odvrtela (pri nas smo jo lahko spremljali preko kabelskega programa AMC), potrjena pa je tudi druga sezona, ki bo imela 13 delov. 
Serija je postavljena v čas pred dogodki, ki smo jih videli v Krivih poteh, ko je Saul Goodman šele začenjal raziskovati skrivnosti odvetniškega poklica. V prvi sceni prve epizode vseeno vidimo rahlo paranoidnega Saula iz prihodnosti, ki je preživel brodolom z Walterjem Whitom in zdaj potuhnjen čaka, da se površina razburkanega morja malce umiri. Na njegovi ploščici z imenom piše poslovodja Gene, a to je samo ena izmed identitet, ki jih je v svoji karieri koristil naš stari znanec. 

Nato se, kot rečeno vrnemo v preteklost, v čas ko Saul še ni bil Saul, ampak Jimmy McGill, novopečeni odvetnik s polnovredno diplomo ustanove za izobraževanje na daljavo. Njegova neugledna (lahko bi uporabil tudi kakšen grši izraz) odvetniška pisarna/dom se nahaja v skladiščnih prostorih lokalnega lepotnega salona v Albuquerqueju, naš junak pa se iz meseca v mesec prebija s skromnimi prejemki, ki jih kot javni branilec dobi za zastopanje manjših prestopnikov. Poleg odvetniških obveznosti Jimmy skrbi za starejšega brata Chucka, nekoč uglednega odvetnika, danes le senco človeka, kakršen je nekoč bil. Ves čas zaprt v zatemnjenih prostorih svoje hiše se poskuša skriti pred raznovrstnimi sevanji, a že na prvi pogled je jasno, da njegove težave izvirajo iz resne psihične motnje. Nekaj let nazaj, ko se je Jimmy še preživljal z drobnimi prevarami, je Chuck njegovo rit rešil pred zaporom, zato Jimmy enostavno ne more pozabiti vloge in vpliva , ki ga je starejši brat imel na njegovo življenje.
Kim Wexler  je odvetnica pri veliki odvetniški firmi, Jimmyjeva prijateljica in ženska, s katero našega junaka vežejo posebna čustva. In tu je že v uvodu omenjeni Mike Ehrmantraut, bivši policist, ki je očitno delal in preživel marsikaj. V Albuquerque je končal zato, kjer tam z njegovo vnukinjo živi žena pokojnega sina, kasneje pa se izkaže, da to ni edini razlog za pritajeno  življenje in sprejem dolgočasne službe v  hiški za pobiranje parkirnine. Parkirišče stoji zraven sodišča in prav tam sta se Mikove in Jimmyjeve poti prekrižale. Vidno vlogo v tej prvi sezoni igra še družina pohlepnega, goljufivega knjigovodje, vodja največje odvetniške pisarne na tem območju in Nacho Varga, desna roka Tuca Salamance, šefa lokalne mafijske organizacije, ki ga BB privrženci, tako kot Saula in Mika, poznamo od prej. 
Mislim, da sta Vince Gilligan in Peter Gould s prvo sezono dosegla tisto  najpomembnejše: postavila zelo dober temelj za nadaljnji razvoj likov in dogodkov, na katerem lahko zraste še ena zelo zanimiva televizijska zgodba. Zaenkrat lahko samo predvidevamo, kaj bo zgrajeno na teh temeljih in v kateri smeri se bo zgodba razvijala naprej, a že po prvi sezoni je jasno, da zbrana  ekipa še ni izkoristila vseh dobrih idej, ki jih je tako uspešno "vgrajevala" v Kriva pota. Prva sezona je v največji meri posvečena Jimmyjevim prizadevanjem, da zaživi pošteno, dostojno življenje in izpili svoje odvetniške veščine. V svojih prizadevanjih je le delno uspešen, saj mu na polju pridobivanja odvetniških izkušenj gre kar dobro, med tem ko zaključek prve sezone odločneje napove slovo poštenjaka Jimmyja McGilla in rojstvo s poštenjem manj obremenjenega Saula Goodmana.  Čeprav sprva ni kazalo, da bi Mike lahko bil eden nosilnih likov, je ta postopoma dobival več prostora in trend se bo verjetno nadaljeval tudi v novi sezoni, kar je nedvomno razlog več za optimizem. 
Better Call Saul ima vse sestavine, ki so osnovni pogoj za interes gledalca: večdimenzionalne like, zanimivo zgodbo, vrhunsko produkcijo, nalezljivo vzdušje in vizualno dovršenost. Ima tudi fantastičnega Boba Odenkirka v glavni in nič slabšega Jonathana Banksa v stranski vlogi, ter še več zanimivih likov, ki so v tej prvi sezoni pokazali potencial za nadaljnji razvoj. Lajt motiv prve sezone (ki v subtekstu, tako kot Kriva pota, izrisuje portret sodobne Amerike in preko motivov moralno-etičnega razkroja gradi močno družbeno-kritično noto) so prizadevanja glavnega protagonista, ki poskuša ohraniti moralni kompas, a na koncu dojame, da ga takšna strategija ne bo pripeljala nikamor. Filozofijo serije in z njo povezano kompleksnost likov povzame dialog med Mikom in bodočim kriminalcem, ki sem ga prihranil za konec.


*A - Mike
*B - Moški, ki je ukradel zdravila in najel Mika, da mu pomaga pri prodaji le-teh lokalnim dilerjem.

A: The lesson is, if you're gonna be a criminal, 
   do your homework.
B: Wait. I-I'm not a bad guy.
A: No, I didn't say you're a bad guy. 
   I said you're a criminal.
B: What's the difference?
A: I've known good criminals and bad cops,
   bad priests, honorable thieves.
   You can be on one side of the law or the other,
   but if you make a deal with somebody,
   you keep your word.
   You can go home today with your
   money and never do this again,
   but you took something that wasn't yours,
   and you sold it for a profit.
   You're now a criminal...
   Good one, bad one?
   That's up to you.
B: I... I can get more pills.


                    
Ocena:




5 komentarjev:

  1. Sem velik pristaš Breaking Bada, zato me tale spin-off še kako veseli in zanima. Nedvomno si ga v kratkem pogledam, pričakovanja so pa visoko postavljena. Upam, da se v bodočih sezonah z vsaj trivialno ali res obskurno vlogo pojavijo tudi WW, Jesse in Hank. Le toliko, da se na ulici zaletijo eden v drugega :)

    Se je pa teh serij v zadnjem času res precej nabralo in še dobro, da si vodim tabelo, da sem na tekočem kje čakam nove sezone.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, v bistvu preveč :)
    Dobrih zadev je toliko, da v zadnjem obdobju precej časa, ki bi ga sicer namenil filmom, namenjam serijam.

    Ob vseh slabih filmih, ki jih pogledam, se bo trend gotovo nadaljeval.

    OdgovoriIzbriši
  3. Goodfella, lahko deliš naslove dobrih serij? Saul je zaključen in iščem nekaj novega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Težko pametno predlagam, če ne vem kaj si že videl.

      Najprej dve starejši:
      Če nisi videl The Wire, to je absolutno prioriteta in vrhunec ameriške produkcije, le za odtenek slabši so Sopranovi.

      Med novejšimi naslovi so dobra izbira britanski Peaky Blinders, The Fall, mini serija Black Mirror (prva in pogojno druga sezona)...
      Med novejšimi ameriškimi serijami mi se je najbolj dopadel Fargo, precej všečna zadeva je tudi komična Orange Is the New Black (od avtorice Gandže)

      Italija imajo zelo solidno mafijsko serijo Gomorra, Francozi intrigantno Les revenants (ki bo letos končno dobila drugo sezono).

      Zelo dobra je tudi avstralsko-novozelandska Top of the Lake...

      Izbriši
  4. Goodfella, hvala. Top of the lake sem gledal, Les Revenants tudi. Obe sem dal med boljše. Fotografija v Revenantsih je odlična. Ostale preverim.

    Ja, nisem navedel tistih, ki sem jih že videl, ker se mi je zdelo, da govoriš o novejših, letošnjih, serijah. Sicer pa se opravičujem za "unknown". Ni mi uspelo prilepit imena.

    OdgovoriIzbriši