ponedeljek, 7. november 2011

The Change-Up



Slovenski naslov: Zamenjava
Država: ZDA
Leto: 2011
Žanri: Komedija
Dolžina: 118' ,  Imdb
Režija: David Dobkin
Scenarij: Jon Lucas, Scott Moore
Igrajo: Ryan Reynolds, Olivia Wilde, Jason Bateman, Leslie Mann, Alan Arkin

Zamenjava identitet, kot gonilna sila komičnega zapleta ni nič novega. Pred Zamenjavo so podobno idejo že izrabili ustvarjalci komedije Odštekani petek (Freaky Friday, Mark Walters, 2003).  Tudi  mojster akcijskega filma, John Woo, je v visokoproračunski akcijski  kriminalki Brez obraza (Face/Off, 1997),  uporabil podobno formulo, toda Woo je zamenjavo identitet postavil v povsem drugačen kontekst in žanrski okvir. Naslovni umotvor režisersko podpisuje David Dobkin, ki je po moji skromni oceni največ pokazal s komedijo Lovci na družice (Wedding Crashers, 2005).  Scenarij sta prispevala Jon Lucas in Scott Moore, najbolj prepoznaven naslov v njuni scenaristični karieri je zagotovo Prekrokana noč (The Hangover, Tod Phillips, 2009). V kombinaciji s prepoznavnimi igralskimi imeni, je naslovna komedija predstavljala dovolj mikavno izbiro, zato sem odmislil slabe kritike v upanju, da se tokrat ne bom strinjal z večino.
Mitch (Ryan Reynolds) in Dave (Jason Bateman)sta najboljša prijatelja še od otroških let, skupaj sta prestala marsikaj. Potem se je Dave poročil z Jamie (Leslie Mann), ki mu je rodila tri otroka, zadnja dva sta prišla skupaj, v kompletu. Vzporedno z družinskimi obveznostmi Dave uspešno gradi svojo odvetniško kariero in v resnici je na pragu zelo pomembnega trenutka. Če uspešno zaključi naslednji veliki posel,  ga čaka partnersko mesto v njegovi odvetniški pisarni. Na drugi strani Mitch živi brezciljno samsko življenje, brezuspešna igralska kariera, pogosto menjavanje žensk in slabi odnosi z očetom, so najbolj izstopajoče karakteristike njegovega vsakdana. V zadnjem letu sta se Mitch in Dave močno oddaljila, saj sta njune življenjske navade tako različne, da Dave kljub dobri volji le stežka najde čas za Mitcha. Po dolgotrajnem usklajevanju sta se nekako vendarle domenila za ogled tekme v priljubljenem baru. Vse sta pospremila z izdatnimi količinami alkohola in se zapletla v pogovor o prednostih samskega, oziroma družinskega življenja in ugotovila, da bi najraje zamenjala vlogi. Na njuno (ne)srečo sta to trditev izrekla ob uriniranju v vodnjak, ki ima prav posebno moč. Namreč, naslednje jutro se Mitch in Dave zbudita v napačnih posteljah.
Zamenjava je tipična hollywoodska komedija od katere niti nisem pričakoval presenečenj in inovativnosti, to je jasno. Po tihem sem upal, da bom videl dovolj hecnih situacij in kakšen izviren štos, ki me bo nasmejal, toda na mojo žalost takih utrinkov skorajda ni. Dva prijatelja, ki sta vsak po svoje nezadovoljna z lastnim življenjem zamenjata vlogi in skozi zmešnjavo ki sledi, na novo definirata svoj jaz, ter postaneta boljša človeka. Vsak na svoj način, seveda. Mitch v Davovi koži bo spoznal prave življenjske vrednosti, Dave na drugi strani pa ugotovil, da je že dosegel veliko in da je vse kar zares potrebuje, ravnovesje med delom in družino. Na njuni poti k razsvetljenstvu nam ustvarjalci ponudijo več ali manj straniščni humor, komični vrhunci vključujejo živahne otroške kakce in obrabljeno  seks - blokado, pri kateri odvračalno funkcijo imata preveč začinjena hrana in vetrovi, pri sicer zelo mični mladenki. Ja, ni kaj moški v ameriških komedijah so zelo občutljivi, že manjša nevšečnost in puška je že odvržena v koruzo. In če ste tako kot jaz pomislili, da so najzanimivejši deli filma razgaljeni Leslie Mann in  Olivia Wilde, ste zelo blizu resnici (videl sem necenzurirano verzijo filma). Na koncu pa izvem, da so si ustvarjalci pri oblikovanju oblin ženskih junakinj izdatno pomagali z računalniško tehnologijo. Jebenti, tudi najboljši utrinki so navaden fejk …


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar