torek, 28. julij 2015

Haemoo [Sea Fog] (2014)


Slovenski naslov: -
Država: J. Koreja
Leto: 2014
Žanri: Drama
Dolžina: 111' ,  Imdb 
Režija: Shim Sung-Bo
Scenarij: Shim Sung-Bo, Bong Joon-Ho
Igrajo: Kim Yun-Seok, Park Yoo-Chun, Han Ye-Ri, Lee Hee-Joon, Moon Sung-Geun

Sea Fog je ena odmevnejših južnokorejskih produkcij lanskega leta, ki je na kino blagajnah zabeležila soliden rezultat. Čeprav je v tem primeru šlo za režiserski prvenec, je zadeva na papirju delovala zelo obetavno. Debitant Shim Sung-Bo je namreč eden izmed treh ko-scenaristov korejskega klasika Spomini na umor (Salinui chueok, 2003), na pomoč pa mu je priskočil kar režiser »Spominov« in eden največjih južnokorejskih sodobnih avtorjev Bong Joon-ho (Snow Piercer, Mother, The Host), ki je prevzel producentsko vlogo in pomagal pri scenariju. Tudi pred kamero je zbrana respektabilna zasedba, v kateri je najbolj odmevno ime gotovo Kim Yun-Seok, zvezda številnih uspešnic, med katerimi velja izpostaviti predvsem The Chaser in The Yellow Sea (v obeh filmih ga je režiral Na Hong-Jin).
Zgodba je postavljena v manjše ribiško mesto, na koncu devetdesetih let. Kapetan Kang se je s posadko dotrajale ribiške ladje v marino vrnil s skromnim ulovom, kajti ribe je v morju vedno manj. Položaj ni rožnat, časi, ko se je od ribištva dalo lepo živeti, so le oddaljen spomin. Zato Kang obišče lokalnega mafijca, da bi z njim sklenil dogovor o tihotapljenju ilegalne robe, a mu ta ponudi nov cvetoč posel - tihotapljenje ljudi. Kapetan ne premišljuje dolgo; brez vednosti posadke sprejme ponudbo in avans, ki mu ga izroči naročnik. Manjši upor se zaneti, ko ekipa spozna, v kaj se pravzaprav podajajo, a ko kapetan vsakemu izmed njih dodeli sveženj bankovcev, je upora konec. Ne ugovarja niti Dong-Sik, najmlajši in najmanj izkušen član posadke, ki se kljub zaskrbljenosti podredi volji večine. Takoj po prevzemu občutljivega tovora se izkaže, da je njegova zaskrbljenost bila povsem na mestu.
Zgodbe o ilegalnih migracijah so vedno aktualne. Danes mogoče bolj kot kdajkoli, ko se število migrantov zaradi številnih kriznih žariščih in težkih življenjskih pogojev na črni celini vztrajno povečuje. Južna Koreja je kot ena izmed ekonomsko močnejših azijskih držav priljubljeno destinacija ilegalcev (v tem primeru so tja namenjeni pripadniki na Kitajskem živeče korejske manjšine). Režiser v uvodu na hitro oriše težek položaj lokalnih ribičev in tako vzpostavi motiv, ki kapetana in posadko usmeri v tihotapske vode. Bolje ko spoznavamo akterje, bolj jasno je, da bo zbrana ekipa težko kos nalogi, ki jo čaka. Od trenutka, ko se na ladjo vkrcajo prebežniki, je recept za katastrofo podpisan. Po starem ribiškem prepričanju ženska na krovu ribiške ladje prinaša nesrečo in ko kapetan med prebežniki opazi dve ženski, je nesreča že priklicana. Dva člana posadke se instantno preobrazita v seksualne manijake, ki v nemočnih ženskah vidita priliko za seksualno potešitev. Tu se zgodba začne lomiti, nezadržno drseti v napačno smer in potem več, ne filmu, ne protagonistom, ne uspe najti prave smeri. Dobra obrtna plat izdelka in igralski prispevki mogoče nekoliko zameglijo očitne probleme, a kot na dlani je, da filmu za tehtnejši komentar stanja človeškega duha zmanjka pravih idej. Največji minus vidim v črno-beli delitev likov na dobre ljudi v težkem položaju in nasilne posiljevalce, za lasje privlečen se zdi tudi zaplet s plinom in z njim povezana tragedija. Ne prepriča niti akcijski finale, ko se zdi, da so prav vsi razen potencialne žrtve izgubili razum. Če ne zaradi drugega, bo Sea Fog ostal v spominu kot film z enim izmed najslabših tajmingov za ljubezenski prizor.   


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar