ponedeljek, 25. januar 2016

Le tout nouveau testament [The Brand New Testament] (2015)




Drugi naslovi: The Brand New Testament
Slo naslov: Čisto nova zaveza 
Država: Belgija, Francija
Leto: 2015
Dolžina: 113',  Imdb
Žanri: Komedija, Fantazijski  
Slo recenzija: Mladina, MMC RTV SLO, Siol
Režija: Jaco Van Dormael
Scenarij: Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael
Igrajo: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, Yolande Moreau, François Damiens, Serge Larivière, Laura Verlinden, Anna Tenta  


[Slo] 


Ste vedeli, da Bog živi in da z uporniško hčerko in tečno ženo stanuje v socialnem stanovanju v Bruslju? Norčava belgijska komedija svetopisemsko izročilo postavi povsem na glavo.
Bog obstaja! Živi v Bruslju, a je prava baraba, nemaren do svoje žene in hčerke. O njegovem sinu vemo vse, o njegovi hčerki pa zelo malo. Njeno ime je Ea in ima deset let. Nekega dne se upre svojemu očetu, vdre v njegov računalnik, njen načrt pa ima apokaliptične posledice. Vsem ljudem na svetu bo namreč prek SMS sporočil razkrila natančen datum njihove neizogibne smrti ... (vir:http://www.liffe.si/)

"Nisem vernik, vendar pa sem imel katoliško vzgojo. Religije me zanimajo kot dobre zgodbe. Spominjam se, da sem se kot otrok spraševal, zakaj Bog ni ničesar storil, ko so njegovega Sina križali. Zakaj ničesar ne stori, ko otroci umirajo za levkemijo? Zakaj Batman rešuje ljudi, Bog pa ne?" (Jaco Van Dormael)


[Festivali]

  • Cannes 2015 - Štirinajst dni režiserjev
  • Karlovi Vari 2015
  • Sitges 2015
  • Liffe 2015


[Eng]


When Ea gets fed up with her overbearing father (who happens to be God), she decides to follow in her older brother's footsteps by leaving the house, gathering her own apostles, and writing her own testament.

[Notes]
  • The Belgian entry for the Best Foreign Language Film at the 88th Academy Awards
  • Golden Globe Awards - Best Foreign Language Film (nominated)




Ocena:



Ni komentarjev:

Objavite komentar