četrtek, 13. februar 2020

Uncut Gems (2019)

Adam Sandler, Kevin Garnett, and LaKeith Stanfield in Uncut Gems (2019), Foto: Imdb


Slovenski naslov: -
Država: ZDA 
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Žanri: krimi, drama, triler
Dolžina: 135'Imdb 
Režija: Benny Safdie, Josh Safdie
Scenarij: Benny Safdie, Josh Safdie, Ronald Bronstein
Igrajo: Adam Sandler, LaKeith Stanfield, Julia Fox, Kevin Garnett, Idina Menzel, Eric Bogosian, Judd Hirsch, Keith Williams Richards, Mike Francesa, Jonathan Aranbayev



Nebrušeni dragulji (Uncut Gems), četrti celovečerec vedno boljšega bratskega tandema Safdie (Daddy Longlegs, Heaven Knows What, Good Time) nas pelje v newyorško "Diamantno četrt," kjer svoje posle z dragimi kamni in plemenitimi kovinami tradicionalno vodijo židovski draguljarji. 

Eden teh trgovcev je tudi Howard Ratner (Adam Sandler), lastnik manjše draguljarne, bodoči ločenec in oče treh mladoletnih otrok, ki se je nedavno iz družinske hiše v predmestju preselil v luksuzni apartma v mestu. Tam naj bi užival v družbi mlajše ljubice, ki je, mimogrede, zaposlena v njegovi draguljarni. Vendar Howard tudi za svojo novo ljubezen nima veliko časa, saj njegovo kaotično eksistenco kroji njegova odvisnost od stav in iskanje izhoda iz vedno večje dolžniške zagate, z vedno bolj zapletenimi shemami, s katerimi želi sanirati dolgove in prilesti nazaj na zeleno vejo.  

A ko v njegovih rokah konča dragocen nebrušeni dragulj se zdi, da Howard v rokah drži močnega aduta, s katerim se lahko reši iz zagate. Toda Howard ne bi bil Howard, če v hipu, ko je v roke prejel dragoceni dragulj, ne bi skoval nov optimističen načrt. Novo shemo, s katero bo izničil stare dolgove in zraven še mastno zaslužil. A kaj ko so njegove sheme vedno polne številnih variabel, ki z vsako spremembo zahtevajo nova preračunavanja.

V njegovi zelo dolgi enačbi se tako  znajdejo košarkarski zvezdnik in njegova svita, dva silaka, ki v imenu Howardovega daljnega sorodnika izterjujeta zapadli dolg, več zastavljenih predmetov (s katerimi velja povezati še jezne lastnike, ki le-te želijo nazaj), družinske obveznosti ob bližajočem se verskem prazniku, obveznosti do otrok, in še bi lahko našteval. Toda Howard kljub temu še vedno nekako plava v razburkanih vodah njegovega življenja in čudežno uspeva ohraniti glavo nad gladino. 

Adam Sandler in Uncut Gems (2019), Foto: Imdb

Nebrušeni dragulji so lep primer odlično režiranega filma, s katerim brata Safdie demonstrirata izjemen občutek za ritem in vzdrževanje suspenza, ki ne popusti vse do domiselno orkestriranega, na več lokacijah odvijajočega se finala, v katerem hazardersko vročico lahko začuti tudi gledalec, ki ni nikoli okusil tovrstnega razburjenja. Še več, brata nam dovolita, da nas za nekaj trenutkov prevzame evforija ob spoznanju, da je našemu junaku naposled uspelo v zmagovalno ravnovesje spraviti vse silne variable, s katerimi se je ves čas boril na robu prepada. A že v naslednjem hipu nas čaka streznitev, ki bo samodestruktivnega hazarderja dokončno oborila na tla. 

Brata Safdie sta skupaj s stalnim sodelavcem Ronaldom Bronsteinom, ki je imel prste vmes pri scenariju in montaži, v resnici izbrala edini možni konec. Mislim, da je povprečnemu gledalcu že veliko prej jasno, da je Howard človek, ki se nikoli ne more zares ustaviti. Človek, ki je živ le, če hodi po robu, pod konstantnim pritiskom, v pričakovanju ugodnega razpleta aktualne sheme in preboja na naslednji nivo. 

Howard je ena boljših vlog pogosto (upravičeno) kritiziranega Adama Sandlerja, ki je kljub temu že večkrat dokazal, da zna igrati (Punch-Drunk Love, Reign Over Me,  Funny People, The Meyerowitz Stories). Tudi sicer velja izpostaviti z občutkom selekcionirano igralsko ekipo, ki sestavlja pisano galerijo zanimivih likov, med katerimi se s posebej prepričljivo interpretacijo predstavi debitant Keith Williams Richards, v vlogi vzkipljivega izterjevalca Phila.  Z Nebrušeni dragulji nam brata Safdie skozi izbiro snemalnih lokacij posredujeta še eno zares zanimivo newyorško izkušnjo in pričarata pristno vzdušje, ki je nedvomno ena izmed ključnih vrednosti naslovne stvaritve. 



Ocena


1 komentar:

  1. Hehe. Dovolj te poznam, da vem, da s Sandlerjem ne bi šel na pivo :)
    Tudi jaz največkrat nisem zadovoljen z njim, oziroma sploh več ne gledam njegovih komedij.
    Kljub temu je za moj okus v karieri že nabral nekaj dobrih vlog.
    Iz moje perspektive se mi v takšnih dobrih vlogah, ko ga režira sposoben režiser, ne zdi napačen.

    OdgovoriIzbriši