nedelja, 25. avgust 2013

70. beneški filmski festival



Med 28. avgustom in 7. septembrom, bodo oči svetovne filmske javnosti uprte v Benetke. Razlog je, seveda, jubilejna 70-ta izdaja znamenitega filmskega festivala, ki v glavni tekmovalni sekciji prinaša  20 filmov, v tekmovalno sekcijo Obzorja pa je uvrščeno 17 filmov. Tako kot vsako leto je tudi letos poskrbljeno za kvaliteten izventekmovalni program, v katerem najdemo 17 naslovov (10 igranih in 7 dokumentarnih filmov). Iz netekmovalnega programa prihaja tudi otvoritveni film mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, znanstveno-fantastična drama Gravity, s Sandro Bullock in Georgeem Clooneyjem v glavnih vlogah. 

Sprehod skozi glavno tekmovalno sekcijo začenjam s tajvanskim filmom Stray Dogs (Jiaoyou), ki ga podpisuje stari znanec Benetk Tsai Ming-liang, ki v svojih vitrinah ima več beneških nagrad, med njimi tudi najprestižnejšo — zlatega leva iz leta 1994, za Vive L’Amour (Ai qing wan sui). Tistega leta so podelili kar dva zlata leva in Tsai Ming-liang zmagovalni oder delil z Milčom Mančevskim (Pred dežjem). Tokrat nam Ming-liang prinaša zgodbo o težkem življenju očeta in njegovih dveh otrok na ulicah tajvanske prestolnice Taipei.
Še naprej ostajamo v Aziji in se iz Tajvana selimo na Japonsko, od koder prihaja The Wind Rises, najnovejša stvaritev velikega japonskega mojstra animiranega filma Hayaoja Miyazakija, ki bo v Benetkah predstavil zgodbo o življenju Jira Horikoshija, enega izmed največjih letalskih konstruktorjev v zgodovini, ki je med drugim ustvaril vojško letalo Mitsubishi A6M Zero, s katerim so Japonci na kolena spravili Američane v Pearl Harborju. 

Med zanimivejše naslove tekmovalnega sporeda brez dvoma sodi tudi Philomena, novi film znamenitega Stephena Frearsa, v katerem Steve Coogan igra političnega novinarja, ki raziskuje zgodbo o Philomeni (igra jo Judi Dench), ženski, ki je pred petdesetimi leti bila prisiljena komaj rojenega otroka oddati v posvojitev. Naslednjih petdeset let je nesrečna ženska brezuspešno poskušala izslediti svojega potomca. 
Ekscentrični računalniški genij dela na revolucionarnem projektu, ki za cilj ima nič manj kot osvetlitev esence človeškega obstoja. Njegova prizadevanja konstantno ovirajo nadrejeni, ki želijo njegovo pozornost od projekta odvrniti z mlado pripadnico nežnejšega spola. Te vrstice na kratko povzemajo vsebino filma The Zero Theorem, nove stvaritve Terryja Gilliama, ki takole na prvo, deluje zelo zanimivo. 
Kelly Reichardt bo predstavila svoj peti celovečerec Night Moves, zgodbo o treh okoljevarstvenih aktivistih, ki se pripravljajo na zelo radikalno akcijo — želijo razstreliti jez velike hidroelektrarne, simbol energijsko potratnega družbenega ustroja, ki ga močno prezirajo. 

David Gordon Green je na začetku kariere obetal, a je potem nekako zašel s poti, začel snemati neumnosti tipa Your Highness in v tem neslavnem obdobju njegove kariere je kazalo, da je povsem izgubil kompas. Njegove zadnje stvaritve prinašajo ustvarjalno streznitev in Joe bo, upam, potrdil takšna razmišljanja. V naslovni vlogi bomo gledali Nicka Cagea, ki vsake toliko časa izbere film, v katerem dokaže svojo kvaliteto. Po Joeju se bo Cage unova vrnil k snemanju drugorazrednih filmov in spet bo treba počakati nekaj let, na njegovo omembe vredno vlogo.

Sekcija Obzorja je praviloma namenjena novim tendencam v svetovni kinematografij in tukaj je veliko težje predvideti, kateri filmi bodo pustili najgloblji pečat. Med potencialno zanimive naslove zagotovo sodi novi film Sona Siona Why Don't You Play in Hell? (Jigoku de naze warui), potem je tu še francoska drama Eastern Boys, ki jo podpisuje Robin Campillo. Lukas Moodysson zagotovo ne bo razočaral z dramo We Are the Best! (Vi är bäst!). Italijanski režiser Andrea Segre (Ime mi je Li) bo predstavil La prima neve, še eno zgodbo, ki na zanimiv način govori o integraciji imigrantov v italijansko okolje. V Benetkah bo svoj novi film (The Sacrament) predstavil tudi ameriški režiser Ti West, ki je prinesel prepotrebno svežino v utrujeni horor žanr. Nemalo zanimanja bo zagotovo pritegnil tudi Palo Alto, predvsem zato, ker ga podpisuje še ena debitantka z znamenitim priimkom (Gia Coppola). 

Za konec še poglejmo novosti, ki jih bojo zavrteli izven tekmovalne konkurence. Med njimi je še kako zanimiv The Armstrong Lie, novi film hiperaktivnega dokumentarista Alexa Gibneyja, ki se je ekspresno odzval na aktualne dogodke in v središče zgodbe postavil nedavno dopniška afera bivšega kolesarskega asa Lancea Armstronga. Andrzej Wajda bo predstavil biografsko zgodbo Nobelovega nagrajenca Lecha Walese, lanski zmagovalec Kim Ki-Duk pa bo predstavil Moebius, ki zaradi provokativne vsebine še vedno bije bitko z južnokorejskimi cenzorji. Zanimiv bi lahko bil tudi Locke, film priznanega britanskega scenarista Stevena Knighta, v katerem glavno vlogo igra Tom Hardy, ljubitelje grozljivk pa bo gotovo zanimalo nadaljevanje uspešnice Wolf Creek, ki jo spet podpisuje isti avtor (Greg Mclean). Za konec naj omenim še rimejk Eastwoode klasike Neoproščeno (Yurusarezaru mono), ki jo podpisuje talentirani japonski režiser Sang-il Lee.


ZLATI  LEV:

Ana Arabia 
Režija:Amos Gitai

Child of God
Režija: James Franco

The Police Officer's Wife (Die Frau des Polizisten)
Režija: Philip Gröning
L'intrepido
Režija: Gianni Amelio

La Jalousie
Režija: Philippe Garrel

Stray Dogs (Jiaoyou)
Režija: Tsai Ming-liang

Joe
Režija: David Gordon Green

The Wind Rises (Kaze Tachinu)
Režija: Hayao Miyazaki

Miss Violence
Režija: Alexandros Avranas

Night Moves
Režija: Kelly Reichardt

Parkland
Režija: Peter Landesman

Philomena
Režija: Stephen Frears

Sacro GRA
Režija: Gianfranco Rosi

The Rooftop  (Es-Stouh)
Režija: Merzak Allouache

Tom at the Farm  (Tom à la ferme
Režija: Xavier Dolan

Tracks
Režija: John Curran

Under the Skin 
Režija: Jonathan Glazer

The Unknown Known
Režija: Errol Morris

Via Castellana Bandiera
Režija: Emma Dante

The Zero Theorem 
Režija:Terry Gilliam


HORIZONTI

Algunas Chicas
Režija: Santiago Palavecino

Bauyr (Little Brother)
Režija: Serik Aprymov

Eastern Boys
Režija: Robin Campillo

Jigoku de naze warui (Why Don't You Play in Hell?)
Režija: Sono Sion

Mahi Va Gorbeh (Fish and Cat)
Režija: Shahram Mokri

Je m'appelle Hmmm...
Režija: Agnes B.

Medeas
Režija: Andrea Pallaoro

Il terzo tempo
Režija: Enrico Maria Artale

Palo Alto
Režija: Gia Coppola

Piccola Patria
Režija: Alessandro Rossetto

La prima neve
Režija: Andrea Segre

Ruin
Režija: Amiel Courtin-Wilson, Michael Cody

The Sacrament
Režija: Ti West

Still Life
Režija: Uberto Pasolini

Vi ar bast! (We Are the Best!)
Režija: Lukas Moodysson

La vida despues
Režija: David Pablos

Wolfskinder (Wolfschildren)
Režija: Rick Ostermann

Izven konkurence:

Amazonia
Režija: Thierry Ragobert

Die Andere Heimat — Chronik  einer Sehnsucht (Home from Home — Chronicle  of a Vision)
Režija: Edgar Reitz

The Armstrong Lie
Režija: Alex Gibney

At Berkeley
Režija: Frederick Wiseman

Gravity
Režija: Alfonso Cuaron

The Canyons
Režija: Paul Schrader

Che strano chiamarsi Federico Scola racconta Fellini
Režija: Ettore Scola

Feng Ai ('Til Madness Do Us Apart)
Režija: Wang Bing 

Locke
Režija: Steven Knight

Moebius
Režija: Kim Ki Duk

Pine Ridge
Režija: Anna Eborn

Space Pirate Captain Harlock
Režija: Aramaki Shinji

Summer 82: When Zappa Came to Sicily
Režija: Salvo Cuccia

Ukraina ne Bordel (Ukraine Is Not A Brothel)
Režija: Kitty Green

Walesa: Czlowiek z nadziei (Walesa: Man of Hope)
Režija: Andrzej Wajda, Ewa Brodzka

Yurusarezaru mono (Unforgiven)
Režija: Lee Sang-Il

Ni komentarjev:

Objavite komentar