torek, 14. junij 2011

Paul


Slovenski naslov: Paul
Država: ZDA, VB
Leto: 2011
Žanri: Komedija, ZF, Avantura
Dolžina: 104',  Imdb
Režija: Greg Mottola
Scenarij: Nick Frost, Simon Pegg
Igrajo: Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Kristen Wiig, Jason Bateman, Bill Hader, Sigourney Weaver, Jane Lynch

Nick Frost in Simon Pegg sta se zaštekala na snemanju angleške televizijske uspešnice Spaced. Serija je trajala dve sezoni (1999, 2001), vseh 14 delov pa je režiral Edgar Wright, angleški režiser, s katerim sta Pegg in Frost znova združila moči tri leta kasneje, ko je Wright predstavil svoj drugi celovečerec Noč neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead,2004).  Neumni mrtveci danes uživajo kultni status, naveza Wright-Pegg-Frost je z Vročimi kifeljci (Hot Fuzz, 2007) dokazala, da odličnost prvega filma ni bila golo naključje. A ker je Paul ameriško-britanska koprodukcija, nekaj ustvarjalnega  so morali početi tudi Američani. Tako je režiserki stolček pripadel Gregu Mottoli, ki nam je pred leti serviral uspešnico Superhudo (Superbad, 2007), ki je nato svojo formo še nekoliko izboljšal z Lunaparkom (Adventureland, 2009). Najpomembnejši ameriški igralski vložek je prispeval vseprisotni Seth Rogen, ki je simpatičnemu vesoljčku Paulu posodil glas.
Graeme in Clive sta najboljša prijatelja, angleška navdušenca nad znanstveno fantastiko, vesoljci, nadnaravnimi pojavi  in vsem ostalim kar paše zraven. Prijatelja sta pripotovala v ZDA, kjer bosta obiskala znamenito Comic-Con konvencijo in se nato odpravila proti prizoriščem bližnjih srečanj tretje vrste. Na seznamu so: Območje 51, Camp Verde, Apachee Junction, Roswell … V ta namen sta najela avtodom in se odpravila na potep, ki bo prerastel v nepozabno avanturo. Kmalu po odhodu sta prijatelja priča nenavadni prometni nesreči, ki jo je zakrivil voznik brez izpita. A to je manj pomemben podatek, kajti za volanom razbitega avtomobila je sedel čisto pravi vesoljček, ki sliši na ime Paul. Paul je na begu in želi čimprej zapustiti prizorišče nesreče, zato pot nadaljuje z Graemom in Clivom. Presenečena in zmedena prijatelja ne vesta, kako naj reagirata, Clive celo za nekaj časa izgubi zavest. Graeme je nekoliko bolj zbran in hitro premaga strah pred bližino nenavadnega bitja in se z njim spusti v sproščen pogovor. Medtem so pristojne agencije že ugotovile, da je Paul pobegnil in za njim poslale agenta, ki mora diskretno in brez veliko pompa begunca ujeti in ga pripeljati nazaj.
Paul je komična pustolovščina, namenjena širokemu krogu gledalcev, zato je tudi ponovno sodelovanje na relaciji Frost-Pegg nekoliko neznačilno, prilagojeno okusu povprečnega (beri  ameriškega) gledalca.  Ustvarjalcem je uspelo zbrati respektabilno igralsko zasedbo (manjšo vlogo je sprejela tudi Sigourney Weaver, iz razlogov, ki jih verjetno ni potrebno pojasnjevati) in talentiranega žanrsko »vročega« režiserja, kar je vsekakor bilo dobro izhodišče. Sama zgodba s svojo osnovno linijo močno spominja na najslavnejšega vesoljčka v filmski zgodovini, nekaj vrstic v filmu dobi tudi sam Spielberg. Nasploh referenc na znane naslove kar mrgoli, kar seveda ni nujno slabo, a so avtorji vseeno nekoliko pretiravali in pri tem pozabili celotnemu projektu dodati nekaj več originalnosti. Paul je sicer sproščujoče zabavna celota, a sem vseeno pričakoval nekaj več pristnega humorja, nekaj tistih trenutkov v katerih gledalca smeh popolnoma prevzame. Ravno to je tudi največja pomanjkljivost, saj bi Paul močno potreboval nekaj komičnih vrhuncev, ki bi pripoved zaokrožili v bolj uživaško celoto. Največ tovrstnih užitkov sem pričakoval od angleškega dvojca, a sem na koncu bil najbolj zadovoljen z simpatičnim vesoljčkom in Rogenovo glasovno podlago. Filmu prav nič škodi vedno simpatična  Kristen Wiig, kar bi težko trdil za lik njenega očeta, ki bi moral ostati pri nekajminutnem pojavljanju. Proti Johnu C. Lynchu nimam nič proti, le njegova vloga mi deluje kot nepotrebni dodatek. Četrti celovečerec Grega Mottole je lahkotno gradivo, ki ne ostane dolgo v spominu, a zato povsem solidno popestri dolgočasen popoldan.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar