petek, 29. marec 2019

Južni vetar (2018)

aka South Wind
Nebojša Glogovac in Mil,oš Timotijević, Južni vetar (2018), Foto: Cineplexx


Slovenski naslov: Južni veter
Angleški naslov: South Wind  
Država: Srbija
Jezik: srbščina
Leto: 2018
Žanri: krimi, drama, triler 
Dolžina: 130' Imdb 
Režija: Miloš Avramović
Scenarij: Miloš Avramović, Petar Mihajlović
Igrajo: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Hristo Shopov, Ivaylo Zahariev



Srbija je dvajset let po Ranah (1998) Srđana Dragojevića dobila še en polnokrvni gangsterski film.  Posnel ga je Miloš Avramović, ki se je filmske obrti (med ostalim) kot asistent učil prav pri Dragojeviću. Avramović nas v sodelovanju s ko-scenaristom Petrom Mihajlovićem pelje v beograjsko kriminalno podzemlje, polno barvitih, zanimivih likov in klanov, ki se borijo za svoj kos pogače. V zgodbo vstopimo nekje v Bolgariji, ko se skupaj z voznikom črnega mercedesa pripeljemo do doma velikega bolgarskega narko šefa, ki z robo zalaga svojega beograjskega partnerja Goluba (Nebojša Glogovac), prvega mafijca srbske prestolnice. V močvirju pod Golubovo kontrolo svoje posle brez prevelikega vmešavanja policije vodi tudi Car (Dragan Bjelogrlić), lastnik mehanične delavnice, v kateri končajo ukradeni avtomobili, ki jih nato razkosajo, ali za ustrezno vsoto vrnejo lastnikom. Petra Maraša (Miloš Biković), najbolj sposobnega člana njegove ekipe, ne ustavi nobena ključavnica in nobeden varnostni mehanizem. A ko Maraš izkoristi priložnost in sinu v uvodu omenjenega bolgarskega narko bosa izpred nosa odpelje črnega mercedesa, imamo zaplet. Pretirano samozavestni mladenič ne ve, da je skupaj z avtom ukradel tudi dragocen tovor, ki pripada Golubu.

Južni veter je film z dokaj generičnim zapletom, ki s svojimi scenarističnimi vijugami preigrava ustaljene žanrske obrazce. V plus mu lahko štejemo, da je v preigravanju teh obrazcev dosleden, saj zgodba na skoraj vseh koncih, z nekaj manjšimi spodrsljaji, drži vodo. Scenarij lepo in prepričljivo poveže pomembnejše like in kredibilno prepleta njihove usode v sferi čistega interesa, ter obenem ne pozabi nekatere izmed njih povezati na tistem bolj človeškem, čustvenem nivoju. Južni veter v nečedne posle kriminalnega miljea brez ovinkarjenja vpleta lokalno policijo in vplivneže iz državnega vrha, ki brez direktnega izpostavljanja iz ozadja vlečejo ključne poteze. Več podzgodb in likov, ki so tako ali drugače povezani z osrednjim zapletom, ustvarjajo neko širšo sliko srbske družbe. Zaskrbljeni starši, noseča punca, ostareli gangster, ki se spogledujejo z upokojitvijo, simpatični mali kriminalec, pokvarjeni policijski inšpektor in predstavniki vročekrvne mlade generacije, pripravljene testirati moč in pogum tistih, ki vodijo igro. Pomemben delež v ustvarjanju avtentičnega vzdušja prispeva skrbno izbrana glasba, snemalne lokacije in zabavni dialogi, ki tudi v najbolj napetih trenutkih nudijo nekaj komičnega oddiha. Avramović je talentiran režiser, ki se dobro zaveda najpomembnejših zapovedi žanra – zgodba je od uvodnih minut zanimiva, podana v odličnem tempu, brez veliko prazne minutaže, saj v filmu praktično ni nepotrebnega prizora. Južni veter vseeno ne bi bil to kar je, brez zares izvrstne igralske zasedbe, v kateri je zbrana večgeneracijska igralska smetana: od mladega prijateljskega tandema Miloš Biković - Miodrag Radonjić, do igralskih ikon kakršna sta Bogdan Diklić in Aleksandar Berček. V to kategorijo je že nekaj časa sodil tudi zdaj že pokojni Nebojša Glogovac, verjetno najmočnejše igralsko ime svoje generacije, ki je v eni svojih zadnjih vlog izvrstno odigral Goluba, kralja beograjskega podzemlja.  


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar