petek, 07. december 2012

Premium Rush (2012)Slovenski naslov: Brez zavor
Država: ZDA
Leto: 2012
Žanri: Akcija, Triler
Dolžina: 91' ,  Imdb
Režija: David Koepp
Scenarij: David Koepp, John Kamps
Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Michael Shannon, Jamie Chung, Dania Ramirez, Aasif Mandvi, Aaron Tveit

Potem ko je hollywoodska mašinerija povsem izčrpala akcijske spektakle, v katerih so se poleg igralskih zvezd v soju luči znašli nabriti avtomobili in kasneje še nabriti motocikli, je napočil čas za še en akcijski spektakel na kolesih. Tudi bicikel je prevozno sredstvo, s katerim nekateri počnejo ekstremne stvari, kurirji na kolesih pa so stalnica v velikih mestih in idealno izbira za ulice zabasane z avtomobilsko pločevino. In ker že nekaj časa imamo tudi policaje na kolesih, so izpolnjeni vsi predpogoji za pravi kolesarski spektakel. V takšno okolje so David Koepp in družba postavili zgodbo o Wileeju (Joseph Gordon-Levitt),  ki dela kot kurir pri eni izmed številnih newyorških služb za dostavo hitre pošte. Wileeja pošljejo po pošiljko na eno izmed lokalnih univerz , na kateri prevzame kuverto, ki v 90-ih minutah mora biti na drugem koncu mesta. Kmalu po prevzemu pošiljke ga dohiti policist v civilu (Michael Shannon) in zahteva izročitev ovojnice. Policaj deluje preveč nervozno, pri sebi nima naloga za preiskavo, njegova pojasnila pa so povsem neprepričljiva, zato se Wilee odloči za pobeg. Pobeg kmalu preraste v divji pregon in Wileeju postaja jasno, da je vsebina kuverte očitno izjemno pomembna, saj policijski zasledovalec ne izbira sredstev za dosego cilja. V pregon se kmalu vključi še policist na kolesu in njegovi kolegi v jeklenih konjičkih in Wilee dobro ve, da se mora čimprej znebiti skrivnostne pošiljke. Vendar tudi Wille ni povsem nemočen. Poleg izjemne kolesarske spretnosti je na njegovi strani še cela armada kurirjev na kolesih. 
Ko sem iz spomina poskušal priklicati kakšen kolesarski film, so mi na pamet takoj padli avstralski BMX banditi (BMX Bandits, Brian Trenchard-Smith, 1983), ki so v mojih najstniških letih med odraščajočo mularijo imeli božanski status. Danes  mi je jasno, da film ni bil kaj prida dober, vendar ga to dejstvo ni nikoli potisnilo v pozabo. No, mogoče bo Brez zavor za današnjo mladino tisto, kar so zame bili BMX banditi, a na žalost moram konstatirati, da Koeppov film sodi v isto kakovostno raven, na kateri že leta stojijo BMX banditi. Koepp tudi sicer v svoji režiserski karieri ni posnel nič izjemno zapomljivega, njegov najboljši izdelek je zame še danes Hipnoza (Stir of Echoes, 1999), vse ostalo je bodisi povprečno, bodisi slabo. Glavna motivacija za ogled sta bila Joseph Gordon-Levitt in Michael Shannon, v kombinaciji s pretežno pozitivnimi odzivi, a se je na koncu izkazalo, da sem s takšnimi sklepi delal račun brez krčmarja. Če izvzamemo dejstvo, da je večina akcije bazirana na solidnih kolesarskih vragolijah, dobimo precej klišejsko zgodbo o mladem ljubitelju adrenalina, ki mora pomembno pošiljko dostaviti od točke A, do točke B, na tej poti pa postane tarča zlobnežev. Zdi se, da so ustvarjalci storili strukturno napako, ko so ozadje pregona pojasnjevali z dolgimi flashbacki. Vse bi delovalo veliko bolj učinkovito, če bi razvozlanje skrivnosti prepustili glavnemu junaku, ki tako na nobeni točki pripovedi ne pozna celotnega ozadja, oziroma vsega, kar vemo mi, pred malimi zasloni. Najbrž mi ni potrebno posebej pojasnjevati, da gledalec, ki (pre)hitro spozna vse okoliščine, več ni enako radoveden in motiviran, kot v primerih, ko zgodba ohrani skrivnost ali dve. Verjetno nebi škodilo, če bi zadevo zastavili v nekoliko lahkotnejših okvirjih, saj konec koncev govorimo o kurirjih na kolesih. Motečih stvari je kar nekaj, vendar se mi še najbolj ponesrečena zdi pogruntavščina z vrednostnim kuponom, ki je obenem glavno gonilo vsega, kar se zgodi potem. Jasno je, da nekje moraš začeti, a če začneš na tako majavih temeljih, je bore malo upanja, da boš sestavil dobro celoto. (+2)  


Ocena:


2 komentarja:

  1. Aha, zdaj že Josepha Gordona-Levitta tlačijo v vsako neumnost, ki se je kdo spomni. No ja, nič novega. Je bil pa nekaj časa kar obetaven.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čista potrata talenta J.G.-Levitta in Shannona.

    Za pozabo, razen če nisi Die hard biciklist ...

    OdgovoriIzbriši