četrtek, 20. december 2012

Deadfall, Grabbers, Sil jong


Deadfall



Režija: Stefan Ruzowitzky
Scenarij: Zach Dean
Igrajo: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Sissy Spacek, Kris Kristofferson
Leto: 2012
Trajanje: 95 minut
Žanr: Krimi, Triler, Drama
Država: ZDA

Manjši padec koncentracije na poledeneli cesti je dovolj, da se zaletiš v nepričakovano oviro. V medveda, recimo. Čeprav je srna bolj verjetna opcija. In prav to se zgodi druščini, ki je oropala neko igralnico. Šofer je takoj mrtev, njegova sostorilca,  Addison (Bana) in Liza (Wilde), pa se izvlečeta z manjšimi odrgninami. Kjer je denar, so tudi trupla in mrtvemu šoferju se kmalu pridruži še nesrečni policist, ki je slučajno pripeljal mimo in opazil prevrnjeno vozilo. Ustrelil ga je Eric Bana, ki kifeljcu ni želel pojasnjevati porekla denarja v uničenem vozilu. Nekaj sto kilometrov stran se propadli boksar Jay po prestani kazni poslavlja od svojih zaporniških tovarišev. Jayjeva prioriteta je vzpostavitev skrhanih družinskih odnosov, zato odrine proti severu, v rojstno mesto, tik ob kanadski meji. Snežni metež in zaprte ceste ga prisilijo v nenačrtovan postanek, med katerim nenačrtovano pristane v postelji z Lizo, mično ubežnico iz začetka zgodbe. Jayju se seveda niti ne sanja, da so njena dejanja del načrta, ki je nastal v kooperaciji z njenim roparskim partnerjem. Po odjavni špici dejansko nisem mogel verjeti, da je  Deadfall podpisal Stefan Ruzowitzky, režiser, ki nas je pred leti navdušil z odlično vojno dramo Ponarejevalci (Die Fälscher, 2007). Edina svetla točka tega bledega slikosuka je dober nastop Erica Bane, vse ostalo pa je najbolje čimprej pozabiti.




Grabbers



Režija: Jon Wright
Scenarij: Kevin Lehane
Igrajo: Richard Coyle, Ruth Bradley, Russell Tovey, Lalor Roddy
Leto: 2012
Trajanje: 94 minut
Žanr: Komedija, ZF, Triler
Država: VB, Irska

In vino veritas je latinska fraza, ki jo vsi dobro poznamo. In Irci so narod, ki se je verjetno najbolj približal resnici. Tako ekstremno blizu, da so za potrebe te znanstveno fantastične komedije frazo celo nekoliko preoblikovali. Ta se po novem glasi: V alkoholu je odrešitev. Dobesedno. Ko se prebivalci majhne ribiške vasice na odročnem otoku soočijo z invazijo krvoločnih stvorov z močno željo po človeški krvi, se zdi, da so vsi v vasi obsojeni na smrt. Preiskavo vodita policist Ciarán O'Shea (Richard Coyle) in njegova nova sodelavka Lisa, ki je poslana iz prestolnice, kot zamenjava za policista na enomesečnem dopustu. Policista s pomočjo mladega zdravnika in lokalnega pivskega šampiona odkrijeta, da je najboljša zaščita pred golaznijo alkohol v krvi. Zato pod pretvezo nenapovedane proslave zberejo vaščane v edini krčmi na otoku in družno začnejo krepiti svoje obrambne mehanizme. Komično, kratkočasno in zabavno, z všečnimi liki in cool pošastmi.     




Sil jong



Drugi naslovi: Missing
Režija: Kim Sung-Hong
Scenarij: Kim Young-Ok
Igrajo:  Moon Sung-Geun, Choo Ja-Hyun, Jeon Se-Hong, Nam Moon-Chul
Leto: 2009
Trajanje: 98 minut
Žanr: Triler
Država: J. Koreja

O tem južnokorejskem eksploatacijskem horor-trilerju sem slišal nekaj pozitivnih mnenj in ker lep čas nisem videl nič podobnega iz tistih koncev, je pričajoči kos celuloida prišel kot naročen. V uvodu v zgodbo se mična starleta in njen mladi šef peljeta po korejskem podeželju. Odločita se za postanek na neki turistični kmetiji, ki že nekaj časa ne sprejema gostov. Kljub temu jima lastnik kmetije odda apartma in šef je zadovoljen, ker bo končno lahko zlezel v hlačke svoje mične sopotnice. Mladenka se odpravi na bližnji hribček in poskuša dobiti gsm signal, domačin pa povabi mladega šefa v eno izmed poslopij. In medtem ko mladenka poskuša priklicati sestro, domačin že veslo vihti sekiro in tolče po glavi nesrečnega šefa. Upokojeni turistični delavec pa z dekletom ima nekoliko drugačne načrte. Že v uvodu sem omenil eksploatacijo, zato mi verjetno ni potrebno posebej razlagati, kaj roji po njegovi glavi. Najmočnejši elementi filma so izjemno prepričljiv sadistični psihopat, dobra dinamika in tradicionalna korejska brezkompromisnost pri prikazu nasilja.



Ni komentarjev:

Objavite komentar