torek, 25. november 2014

Im Keller [In the Basement] (2014)


Slovenski naslov: V kleti
Država: Avstrija
Leto: 2014
Žanri: Dokumentarni
Dolžina: 85' ,  Imdb
Režija: Ulrich Seidl 
Scenarij:Veronika Franz, Ulrich Seidl
Igrajo: Alessa Duchek, Gerald Duchek, Inge Ellinger, Manfred Ellinger, Walter Holzer, Cora Kitty, Alfreda Klebinger, Fritz Lang

Ob prvemu stiku s filmi Ulricha Seidla se večina navadno odzove tako da: A) zapusti kinodvorano / ugasne domači predvajalnik, ali B) hipnotizirano opazuje dogajanje in kljub občasnem nelagodju z zanimanjem pričakuje naslednji prizor. Mislim, da je zelo malo tistih, ki obtičijo nekje vmes. Opcija A je odločitev, ki jo sprejmeš zavestno, opcija B pa se ti enostavno zgodi in jaz sem eden tistih, ki se mu je Seidl zgodil. In ko se enkrat inficiraš s tem virusom, ta postane tvoj doživljenjski sopotnik. Po odlični Paradiž trilogiji se Avstrijec vrača k dokumentarnemu filmu s temo, ki v luči nekaterih odmevnih zgodb, v katerih so nastopali njegovi sodržavljani in njihove kleti, zrcali anomalije sodobne (ne samo avstrijske) družbe. Josefu Fritzlu nedvomno lahko pripišemo del "zaslug" za nastanek naslovnega dokumentarca, v katerem Seidl na njemu svojstven način ohranja nevtralno držo, ne posega v dogajanje in pusti svojim protagonistom, da sami z besedami in nastopom formirajo lastno podobo.
Film je zastavljen kot serija izpovednih intervjujev z resničnimi protagonisti, ki se v kleteh in drugih podzemnih prostorih prepuščajo / ukvarjajo s stvarmi, ki so na površju, v očeh okolja smešne, absurdne ali celo družbeno nesprejemljive. Večina člankov posvečenih Seidlovem filmu ponuja kratek povzetek najbolj čudaških nagnjen in hobijev sodelujočih protagonistov, jaz se pa bom temu poskušal izogniti. Mislim, da je za gledalca najzanimivejši aspekt filma prav nevednost, oziroma presenečenje ob odkrivanju vseh teh čudnih hobijev, navad in bizarnosti. Povedal bom le, da film ponuja širok spekter teh nenavadnosti: vse od običajnih fiksacij s povsem nedolžnimi konjički, do perverznih seksualnih praks in fascinacij z največjimi zločinci in najbolj temačnim obdobjem v zgodovini človeštva. V kleti v določenem obsegu vsekakor doživljam kot provokacijo, s katero Seidl testira gledalčev tolerančni prag in ga sili v razmislek o tem, kje se konča normalno in začne abnormalno. Kljub temu sem prepričan, da vsak gledalec lahko v filmu najde vsaj eno epizodo, v kateri v početju in razmišljanju akterjev ne bo zaznal nič čudnega ali nenormalnega. V največjih težavah s samim seboj pa bo najbrž tisti, ki bo v čisto vsem, kar nam film pokaže, videli abnormalnost in nesprejemljivost. 
Verjamem, da bi bilo zelo zanimivo opazovati reakcije gledalcev na posamezne prizore (tudi tistih, ki niso zdržali do konca filma) in ugotavljati raznolikost njihovih odzivov. Nekaj, kar enemu deluje absurdno ali nagnusno, drugega lahko nasmeje do solz, pri tretjemu pa mogoče izzove določeno stopnjo razumevanja. Moram priznati, da sem eden izmed tistih, ki se je med ogledom pogosto smejal, četudi sem nekajkrat moral nagonsko umakniti pogled s platna. Skratka, percepcija normalnosti in meja sprejemljivega sta variabilni vrednosti in filmi kot je ta so dobra priložnost za testiranje teh omejitev. Po ogledu Seidlovih filmov sem se večkrat spraševal, kako mu vedno znova uspeva najti ljudi, ki so pred kamero pripravljeni razkriti svoje najbolj intimne skrivnosti? A potem sem se hitro spomnil, da na svetu ne manjka ljudi, ki so za pet minut "slave" pripravljen storiti marsikaj. Razmišljanje v tej smeri me pripelje do spoznanja, ali bolje rečeno občutka, da so deli posameznih epizod zmanipulirani, oziroma nekoliko prikrojeni za potrebe filma z eno samo mislijo – doseči šokiranost gledalca. S tem ne želim spodkopavati kredibilnosti prikazanega, toda dejstvo, da najbolj provokativne epizode dobijo največ prostora, podpira takšno razmišljanje. A prav te epizode prinašajo največ dodane vrednosti in tu nekako obvelja trditev, da cilj upravičuje izbrana sredstva. V kleti pod črto na sporočilnem nivoju ne ponuja veliko, a je kljub temu dovolj zabaven in izzivalen, da zadovolji Seidlove privržence in spotoma rekrutira še kakšnega novega. (+3)


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar