petek, 7. september 2018

BlacKkKlansman (2018)

John David Washington in Adam Driver, BlacKkKlansman, © 2018 - Focus Features LLC


Slo naslov: Črni KKKlanovec 
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2018
Dolžina: 134'Imdb
Žanri: biografija, komedija, krimi 
Režija: Spike Lee
Scenarij: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee
Igrajo: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Jasper Pääkkönen, Topher Grace, Michael Buscemi


V vročici noči (Do the Right Thing, 1989) je bil moj prvi Spike Lee. Kasneje sem videl (skoraj) vse kar je posnel, toda omenjeni je bil in ostal moj najljubši "A Spike Lee Joint." Tega ni spremenil niti Črni KKKlanovec, ki je letos pritegnil veliko pozornosti in med drugim odnesel veliko nagrado žirije v Cannesu. Lee se skozi celotno kariero »vrti« okoli rasne problematike, njegove zgodbe pogosto temeljijo na konfliktih med (njegovimi newyorškimi) sosedi,  ti spori pa ustvarijo pogoje za naslavljanje pomembnih političnih vprašanj. To pot je Lee za izhodišče izbral resnično zgodbo Rona Stallwortha, prvega temnopoltega detektiva v Colorado Springsu, ki je svojo zgodbo objavil v knjigi, iz katere so razvili ključne elemente scenarija za Črnega KKKlanovca

Upoštevajoč aktualne razmere in politično ozračje v ZDA (in svetu) je zanimivo, da se je Lee odločil pripoved vstaviti v žanrski okvir – v formo tipične komedije, ki se komično, a hkrati dovolj resno, loteva rasne problematike in položaja temnopoltih Američanov v 70-ih. Tudi brez nekaj drobnih namigov ne bi bilo težko povleči vzporednice s trenutno družbeno-politično sliko, pri tem pa je posebej zanimivo, kako Leeju uspe v ustaljene žanrske obrazce zapakirati pripoved, ki nam približa počutje temnopoltih Američanov v obravnavanem zgodovinskem obdobju. Povezavo preteklost-sedanjost nekoliko samorefernčno podčrta tudi selekcija glavnega igralca Johna Davida Washingtona, ki je svojo prvo filmsko vlogo ostvaril ravno v Leejevi biografski drami Malcom X (1992), in sicer ob očetu Denzelu Washingtonu, ki je tam odigral glavno vlogo. Washington mlajši se dobro znajde v vlogi prvega temnopoltega detektiva Rona Stallwortha, podobno velja za Adama Driverja, s katerim tvorita moralni center filma.


Driver igra Flipa Zimmermana, detektiva židovskih korenin, ki se zavoljo bele poti in ateistične drže  nikoli ni počutil izobčeno in degradirano. Lee tu lepo izkoristi priložnost, ki jo je ponujala zgodba resničnega Rona Stallworta – ta se je po telefonu izdajal za belega rasista, se večkrat pogovarjal z vodjo KKK-ja (David Duke, ki ga igra Topher Grace) in pri njem celo izposloval člansko izkaznico s svojim imenom. In ker se Ron iz očitnih razlogov ni mogel udeležiti lokalnih zborovanj KKK-ja, v živo ga je »nadomeščal« Zimmerman. Lee je tako dobil priložnost v čevlje temnopoltega protagonista postavi nerasističnega, a za tovrstna vprašanja nezainteresiranega belega junaka. Junaka, ki v stiku z lokalnimi rasisti iz prve roke spoznava resnost rasistične grožnje in počasi začenja dojemati, kakšne so lahko posledice njegove ignorance. Nobenega dvoma ni, da Lee s tem trka na vest številnih belih Američanov, ki nimajo nič z rasizmom, a obenem ne čutijo potrebe, da se resno zoperstavijo naraščajoči moči skrajne desnice. Zveni zelo resno, a brez skrbi. Črni KKKlanovec je polnokrvna komedija, ki z zamenjavo vlog, duhovitimi opzkami in karikiranjem, gledalca ves čas drži v dobrem razpoloženju. Morda celo nekoliko preveč dobrem, glede na obravnavano temo. Za spust iz udobnega lebdenja na satiričnem oblaku poskrbijo finalni dokumentarni posnetki nacističnega shoda in napada z vozilom v Charlottesvillu, ki so domiselno podloženi z izjavami Donalda Trumpa in resničnega Davida Duka.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar