petek, 28. september 2018

Visages villages (2017)

aka Faces Places
Agnès Varda and JR in Visages villages (2017)

Slo naslov: O ljudeh in vaseh 
Drugi naslovi: Faces Places
Država: Francija
Jezik: francoščina
Leto: 2017
Dolžina: 94'Imdb
Žanri: dokumentarni
Režija: Agnès Varda, JR
Scenarij: Agnès Varda, JR
Igrajo: Agnès Varda, JR, Jeannine Carpentier, Clemens Van Dungern in drugi


Agnes Varda, eno od najvidnejših imen francoskega novega vala jih šteje že 90, a kljub temu še vedno snema filme. Za zadnjega, dokumentarec O ljudeh in vaseh  ( Visages Villages), je prejela nagrado za najboljši dokumentarec v Cannesu in oskarjevsko nominacijo. Vid ji sicer nekoliko peša, toda to vseeno ni bila ovira za nastanek naslovnega dela. Zadeva je toliko bolj impresivna ob spoznanju, da je O ljudeh in vaseh v resnici dokumentarni film v katerem se veliko potuje, t.i. film ceste. Tokrat je združila moči s kakih 50 let mlajšim fotografom in vizualnim umetnikom, ki ustvarja pod psevdonimom JR. 

Varda se v družbi mladega so-režiserja odpravi na pot po ruralni Franciji, med farmerje, delavce, upokojence… Nenavadni par potuje v prirejenem kombiju, ki od daleč izgleda kot velikanski fotoaparat na kolesih. In to tudi je, kakor spoznamo ob  prihodu v prvo vasico. V notranjosti kombija je namreč vgrajena foto-kabina, v katero JR in Varda povabita radovedne vaščane. Vendar to ni običajna foto-kabina za izdelavo slik za dokumente. Po fotografiranju iz velike reže na stranici kombija prilezejo čisto pravi plakati, iz katerih potem nastane simpatična foto-razstava z obrazi vaščanov, s katero okrasijo enega izmed vaških zidov. JR, ki podobno kot Jean-Luc Godard skozi celoten film skriva oči za sončnimi očali, je znan po svojih muralih, velikanskih fotografijah, s katerimi okrašuje stavbe in ostale za to primerne površine. JR je med ostalim avtor 20-metrske fotografije mehiškega otroka, ki radovedno kuka čez ograjo na mehiško-ameriški meji. 

Že od prvih sekvenc, ki pokažejo, kako sta se, oziroma nista srečala Agnes in JR je vzpostavljen optimističen, rahlo komični ton zgodbe v nastanku, ki ga nenavadna partnerja v »zločinu« uspešno vzdržujeta do samega konca. Vizualna privlačnost filma izhaja iz opazovanja umetniškega dela v nastanku: ljudi, ki končajo na muralih največkrat najprej spoznamo, nato pa opazujemo nastanek umetnine, s katero Varda in JR polepšata njuno bivalno ali delovno okolje. Enkrat so to reprodukcije starih slik mož, ki so nekoč delal v rudniku, ki ne obratuje več – ganljivo je gledati odziv prebivalcev mesta, ki na stavbah občudujejo murale svojih prednikov – drugič so to žene luških delavcev, ki dobijo svoje murale na zloženih kontejnerjih pristanišča La Havre. O ljudeh in vaseh je humanističen dokumentarec, ki preiskuje in slavi identiteto francoskega delavskega razreda in njegovo prilagoditev evoluciji delovnega procesa. Od farmerja, ki sam obdeluje 800 hektarjev, do zoperstavljanja dveh različnih pristopov k kozjereji, film nevsiljivo prevprašuje pro et contra dveh različnih filozofij. Na neki ravni film doživljam tudi kot svojevrsten poklon izginjajočemu načinu življenja na podeželju in občutku povezanosti med ljudmi, ki se ga v velikih mestih ni čutiti. Varda in JR nam med ostalim želita pokazati, da umetnost ni privilegij elit, ter da v njej povsem enakovredno lahko sodelujejo vsi. O ljudeh in vaseh je nenazadnje film o človekovi minljivosti in pomembnosti vezi, ki jih ustvarimo v času, ki ga preživimo na tem svetu. 


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar