petek, 6. marec 2020

Honey Boy (2019)

Shia LaBeouf and Noah Jupe in Honey Boy (2019), Foto:Imdb


Slovenski naslov: -
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Leto: 2019
Žanri: drama
Dolžina: 94'Imdb
Režija: Alma Har'el
Scenarij: Shia LaBeouf 
Igrajo: Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Noah Jupe, FKA Twigs, Byron Bowers, Clifton Collins Jr.



Čeprav ne sodim med tiste, ki jih goreče zanimajo podrobnosti iz življenj slavnih in z njimi povezane rumene novičke, pri tistih najbolj ekscesnih zvezdnikih nekaj teh informacij, hočeš-nočeš,  najdejo pot do tebe. Shia LaBeouf je eden teh zvezdnikov, ki je v preteklih letih z različnimi ekscesi polnil časopisne stolpce in človek, ko se je na premieri Von Trierjeve Nimfomanke po rdeči preprogi festivala v Berlinu sprehajal s papirnato vrečko na kateri je pisalo: "Nisem več slaven." Zdaj je tu film, ki vedenje muhastega zvezdnika postavi v kontekst težavnega odraščanja v problematičnem družinskem okolju.

Medeni fant je namreč pretežno biografska zgodba, posneta po scenariju, ki ga je lastnoročno spisal Shia, režijo pa je prevzela uveljavljena režiserka glasbenih spotov in dokumentaristka Alma Har'el, ki je z naslovnim prvič zaplula v vode celovečernega igranega filma. Film odpre nekajminutni kolaž utrinkov iz življenja glavnega junaka, sestavljen iz filmov v katerih je igral in neumnosti, ki jih je počel potem, ko so kamere ugasnile. Smo v letu 2005, ko 22-letni Otis (Lucas Hedges) po nizu izpadov in aretaciji konča v rehabilitacijskem centru za zdravljenje odvisnosti. Zdravljenje zahteva soočanje s težavno preteklostjo, s katero se seznanjamo s skoki v preteklost, v kateri je 12-letni Otis (Noah Jupe) perspektiven otroški igralec. Njegovo kariero usmerja oče James (igra ga LaBeouf), veteran ene izmed ameriških vojn, ženskar in zdravljeni alkoholik vprašljivih vzgojnih metod. Oče in sin živita nomadsko in se potikata po neuglednih hotelih, saj se zadržujeta v krajih, kjer Otis dobi delo. Fantov zaslužek je temelj družinskega proračuna, toda oče kljub temu nima razumevanja za njegove potrebe, ne občutka za njegovo senzualnost.

Film slika problematično odraščanje otroka, ki se neuspešno prizadeva zgladiti odnos med očetom, odsotno materjo in njenim novim partnerjem, ki podobno kot Otis nase prevzame vlogo nekakšnega mediatorja v sporu med sprtima stranema. Morda se fant ravno zato dobro razume z maminim novim partnerjem, kar vedno bolj živcira njegovega ljubosumnega očeta. In ko se spor še bolj poglobi, ozračje postane še bolj strupeno. Fantovo stisko začuti mlada prostitutka, ki živi in dela v istem motelu in med njima se sčasoma razvije poseben odnos. Prezgodaj dozorelo dekle postane nadomestek za vse, kar Otis pogreša v življenju – materinska figura, razumevajoča prijateljica in prva ženska, ki v njem prebudi romantična čustva. 

Čeprav dober del filma odpade na boj z demoni preteklosti 22-letnega Otisa, v interpretaciji vedno zanesljivega Lucasa Hedgesa, srce filma je del pripovedi, ki se osredotoča na težavno dinamiko med očetom in 12-letnim Otisom. Mladi Noah Jupe odlično upodobi otroka, ki v odnosu z očetom pogosto mora prevzeti vlogo bolj zrelega in razumevajočega člana družine. Ne glede na prevladujoče slabe plati, film očeta ne slika v povsem negativni luči. Cenim kompleksnost karakterizacije očeta, ki vsem napakam in psihičnim motnjam navkljub ni povsem izgubil očetovskih nagonov in dvignil roke od svojega potomca. To kompleksnost nam s prepričljivo igro v eni izmed njegovih boljših vlog učinkovito približa Shia LeBeouf. Film vseeno ostane nekoliko nedorečen. Morda zato, ker mu manjka nekaj samokritičnosti v obravnavi glavnega junaka, pa tudi zato, ker skoraj povsem ignorira vlogo mater in njen prispevek k formiranju fantove osebnosti in njegove disfunkcije.



Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar