torek, 10. marec 2020

Medena Zemja (2019)

aka Honeyland
Hatidze Muratova in Honeyland (2019), Foto: Imdb

Slo naslov: Medena dežela
Drugi naslovi: Honeyland
Država: Makedonija
Jezik: makedonščina, turščina, srbščina
Leto: 2019
Dolžina: 89'Imdb
Žanri: drama, dokumentarni
Režija: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Scenarij: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Igrajo: Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam 


V otvoritvenem prizoru Medene dežele spoznamo Hatidžo Muratovo, glavno junakinjo oblečeno v bluzo medeno barve, ki nas v maniri izkušene planinke pripelje do naravnega bivališča čebel, ki so si dom uredile na težko dostopni pečini nad dolino. Že ti prvi kadri filma napovejo, da nas čaka izkušnja, ki bo z nami komunicirala na impresivnem vizualnem nivoju. V odročni vasici v makedonskem gorovju so nekoč živeli pripadniki turške manjšine, danes pa sta edini prebivalki vasi Hatidže in njena ostarela, na posteljo priklenjena mati. Vsi drugi so že zdavnaj odšli in srečo poiskali v urbanih središčih, Hatidže, ki nikoli ni imela lastne družine, pa je ostala v vasi, ob materi. 

Hatidže sebe in mater preživlja z nabiranjem medu, ki ga nato prodaja med občasnimi izleti v mesto. Hatidže panje poišče v divjini in jih nato preseli oziroma prerazporedi na bolj dostopne lokacije v vasi in okolici. Ko pride čas za odvzem medu iz panjev odstrani le polovico medu, drugo polovico pa pusti čebelam, saj se zelo dobro zaveda, kako zelo pomembno je, da čebele imajo dovolj hrane v zimskem obdobju. Čudovito je opazovati človeka sposobnega živeti v takšni harmoniji z naravo, nekoga s takšno stopnjo razumevanja pomembnosti ohranjanja ravnovesja v ekosistemu. Dokaz, da je človek v naravi glavni moteči dejavnik dobimo s prihodom nomadske družine s sedmimi otroci, ko se naseli na sosednji zapuščeni posesti. Družina se preživlja z govedorejo in vas je kmalu polna življenja, številni otroci, mačke, krave, telički... Hatidže se sprva razveseli novih sosedov in jih sprejme z odprtimi rokami. Glavi družine celo nesebično pomaga razumeti osnove čebelarstva, ki kmalu začne postavljati svoje panje in agresivno prevzemati kontrolo nad naravnimi viri v okolici.

Hatidze Muratova and Nazife Muratova in Honeyland (2019), Foto: Imdb

Prvotni načrt Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova je bil posneti okoljski dokumentarec, brez večjega vpletanja ljudi v njuno zgodbo. Toda v življenju je pogosto tako, da iščeš eno stvar in po naključju odkriješ nekaj drugega. Avtorja sta tako po naključju srečala Hatidžo in začutila zgodbo, za katero bi bilo škoda, če bi ostala nepovedana. Po treh letih in 400 urah posnetega materiala sta izluščila čudovit dokumentarec, s katerim nista le dosegla prvotni okoljevarstveni načrt, ampak sta v okvir njune zgodbe umestila tudi čudovito zgodbo o ženski, ki (daleč stran od vseh debat o našem odnosu do okolja) v kosteh nosi občutek za življenje v sožitju z naravo. Na tistem najpomembnejšem nivoju film skozi dinamiko med Hatidžo in prišleki vzpostavi očitno metaforo odnosa človeštva do matere Zemlje. Poanto lahko preberemo v številčnem razmerju med prišleki na eni, in Hatidžo na drugi strani. S tem film zrcali razmerje moči v sodobni družbi, oziroma prevladujoče kolektivno stanje zavesti v odnosu so okolja, izoblikovano na temeljih kapitalistične logike in pasivne potrošniške miselnosti. Vzporedno s temi pomembnimi vprašanji film med vrsticami izriše intimen portret ljubečega odnosa med ostarelo materjo in hčerko. Njuni skupni prizorih so polni topline, ki doseže in pogreje naša srca. Medena dežela je globoko humanističen film in ena najbolj čudovitih izkušenj leta, ki je zasluženo prejela številne nominacije in nagrade.

Ocena





Ni komentarjev:

Objavite komentar