sreda, 20. maj 2020

Hatsukoi (2019)

aka First Love
Sakurako Konishi and Masataka Kubota in Hatsukoi (2019), Foto: Imdb

Slo naslov: Prva ljubezen
Drugi naslovi: First Love
Država: Japonska, VB
Jezik: japonščina
Leto: 2019
Dolžina: 108'Imdb
Žanri: krimi, komedija, romantični
Režija: Takashi Miike
Scenarij: Masa Nakamura
Igrajo: Becky, Sakurako Konishi, Masataka Kubota, Nao Ōmori, Shōta Sometani, Jun Murakami, Sansei Shiomi


Veliki Takashi Miike je po dveh malce slabših filmih ponovno v dobri formi. Človek, ki v svoji filmografiji ima že več kot sto različnih projektov nam je tokrat pripravil za običajne standarde nekoliko drugačno ljubezensko zgodbo, ki romantični del pripovedi izkoristi za oživitev v japonski kinematografiji vedno manj prisotne kriminalke o jakuzah. 

Miike v sodelovanju s pogostim sodelavcem, scenaristom Maso Nakamuro, predstavnikom japonskega kriminalnega sindikata zoperstavi kitajsko mafijo (triade), nekje med njima, v navzkrižnem ognju, pa se znajde mlada, od mamil odvisna prostitutka, ki s prodajanjem svojega telesa plačuje za očetove grehe in osamljeni boksar, ki po nepričakovanem porazu v ringu izve, da so mu dnevi šteti. Nasprotnik ga na tla spravi z nič kaj močnim krošejem, pregled pri specialistu pa razkrije, da je razlog za nokavt veliki tumor na njegovih možganih. 

Zgodba se odvije v eni sami noči, narativno kolesje pa je sproženo z načrtom manj pomembnega člana japonske mafije, ki v sodelovanju s pokvarjenim detektivom tokijske policije šefom želi izmakniti prihajajočo pošiljko mamil. Toda njegov načrt že v osnovi ne upošteva nepredvidenih okoliščin, ki dogajanje usmerijo v nepričakovane smeri. Slabo izpeljan rop ima učinek po klancu se kotaleče snežne kepe, z naraščajočo rušilno močjo. 

(Prva) ljubezen običajno ima več kulminacij in več srečnih koncev. Po enaki, v strukturo filma vtkani logiki, Miike orkestrira pripoved s številnimi vrhunci in kar tremi srečnimi konci. V treh krajših podaljških Miike zgodbo pelje naprej, čez očitne logične konce in tako vzpostavi svojevrstno strukturno alegorijo ljubezenskega akta. Takšno rezoniranje je morda zgrešeno in mirne duše ga lahko lahko pripišete moji pokvarjeni domišljiji, vendar glede na Miikovo reputacijo to idejo vseeno ne gre povsem zanemariti. 

Prva ljubezen je sila zabavna izkušnja, stiliziran, vendar sproščen, s komičnim tonom prežet poklon filmom o jakuzah. Japonske črne limuzine z zatemnjenimi šipami se kameri nastavljajo tako, da ob prihodu velikega šefa najprej opazimo cigaretni dim, ki ob spuščeni zadnji šipi uhaja ven in nato  še resnoben obraz na videz nezainteresiranega šefa. Ob izstopu iz avta so kakopak v kadru njegovi sijoči čevlji in šele po tem ritualu lahko preidemo k bistvu. K vrtoglavi akciji, v kateri ne manjka odsekanih udov in over-the-top obračunov, v katerih nasprotniki s fatalnimi poškodbami le zapnejo suknjič in nadaljujejo s srditim bojem. V ta vrtinec so vpleteni številni slikoviti liki, s katerimi Miike zgodbo večkrat uspešno spelje v nepričakovane smeri, vmes pa se vedno znova vrača k osrednjem paru bodočih ljubimcev na begu, s katerim Prva ljubezen vendarle dobi obrise ljubezenske zgodbe. Miike z naslovno stvaritvijo gotovo ne bo razočaral starih fanov, obenem pa je to lepa vstopna točka za vse, ki po ogledu bodo začutili željo po odkrivanju bogate zakladnice japonskega mojstra.


Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar