četrtek, 28. maj 2020

Midnight Family (2019)

Fer Ochoa, Josue Ochoa & Juan Ochoa in Midnight Family (2019), Foto: Official site

Slovenski naslov: -
Država: Mehika
Jezik: španščina
Leto: 2019
Žanri: dokumentarni
Dolžina: 81',  Imdb 
Režija: Luke Lorentzen
Scenarij: Luke Lorentzen
Igrajo: Fer Ochoa, Josue Ochoa, Juan Ochoa


V Mexico Cityju po uradnih evidencah živi okoli 9 milijonov prebivalcev, po neuradnih pa v mehiškem prestolnici živi skoraj 20 milijonov ljudi.  Za nujno medicinsko pomoč in prevoz ponesrečencev do bolnišnic je v povprečju na voljo le 45 reševalnih vozil v državni lasti, ki bolnikom in ponesrečencem nudijo brezplačno asistenco. Občutno premalo za potrebe tako obljudenega mesta, v katerem reševalna vozila po grobih ocenah opravijo več kot tisoč nujnih voženj na dan. V takšnih razmerah le redki dočakajo prihod brezplačnega reševalnega vozila, vsi ostali pa so prisiljeni koristiti usluge številnih zasebnih reševalnih ekip, ki s prisluškovanjem policijskih frekvenc prihajajo do informacij o dogodkih in nesrečah. In ko pride do dogodka v četrti, v kateri glede na strukturo prebivalstva lahko pričakujejo plačilo za svoje usluge, se dirka proti kraju dogodka lahko začne. Kdor prej pride, prej melje. 

V fokusu ameriškega režiserja in scenarista Luka Lorentzena je družina Ochoa: oče Fer, in njegova sinova Juah in Josue. Za volanom družinskega reševalnega vozila je najpogosteje 18-letni Juan, mlajši Josue pa je osnovnošolec, ki se običajno zadržuje zadaj, v prostoru za paciente in včasih, če je potrebno, skrit za majhno pregrado – njegovim skrivališčem med policijskimi kontrolami. O družinskih kvalifikacijah za opravljanje poklica ni povedano veliko, vendar je njihova usposobljenost za opravljanje tako odgovornega poklica močno vprašljiva. Kljub temu jim predanosti pri opravljanju dela ne moremo očitati, saj so napol legalne ekipe včasih edina pomoč, ki so jo deležni ponesrečenci. Kajti, ko pomoči ni, vsakršna pomoč je dobrodošla. 

V približno 70 nočeh, ki so jih režiser in njegova ekipa posneli v obdobju treh let je kamera zabeležila številne intervencije, v slogu akcijskih filmov posnete dirke reševalnih vozil, ki tekmujejo med seboj za potencialne paciente, vlogo lokalne policije, ki je mnogokrat veliko bolj sporna od usposobljenosti posameznih reševalnih ekip. Posneti material je na enem nivoju, skozi življenja družine Ochoa nudi fascinanten portret mehiške delavske družine. Na drugem, še pomembnejšem, je film potret zdravstvenega sistema na kolenih, ki je v kaotičnih razmerah skoraj povsem izgubil čut za vrednost človeških življenj. Midnight Family je obenem opomnik, zakaj nikoli ne smemo dovoliti, da se tako pomemben segment družbe, kakršen je zdravstveni sistem, obravnava kot gospodarska dejavnost, regulirana po principu svobodnega trga. Naslovni dokumentarec je ogledni primer sistema, ki je ljudi pustil na cedilu in opomnik, zakaj se potrebno boriti proti scenarijem, ki nas peljejo v tej smeri.

Ocena


Ni komentarjev:

Objavite komentar