sobota, 11. december 2010

Easy A (2010)


Slovenski naslov: Lahka punca
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija, Romantični
Dolžina: 92'Imdb 
Režija: Will Gluck
Scenarij: Bert V. Royal
Igrajo: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Dan Byrd, Thomas Haden Church, Lisa Kudrow, Patricia Clarkson, Cam Gigandet

Will Gluck je ime, ki za veliko večino (kamor štejem tudi sebe) ne pomeni nič. Ogled njegovega profila nam pove, da je najprej deloval na televiziji, v vlogi producenta in scenarista pri nekaterih projektih, ki niso pritegnili širšega kroga gledalcev. Pod rubriko režija sem našel najstniško komedijo Fired Up!, ki jo je posnel lani, ob tem naslovu sem se spomnil, da sem se že nekje srečal s tem filmom. Spomin na ta film je tako meglen, da ne morem povedati ali sem ga dejansko videl, ali sem ga vendarle spustil in si tako verjetno naredil uslugo. Kakorkoli, zdaj je isti režiser posnel najstniško komedijo o kateri pišem danes,  ki bi jo verjetno spustil, če nebi zasledil toliko pozitivnih odzivov.

Olive (Ema Stone) je pridna učenka, cenjena pri profesorjih in nekoliko manj pri sošolcih.Za sošolce je Olive le povprečna deklina, ki jo razen nekaj prijateljev le malokdo opazi. Toda to se hitro spremeni, ko pogovor na šolskem stranišču med Olive in njeno najboljšo prijateljico sliši druga sošolka, ki zgodbo hitro spravi v promet (saj veste, SMS, Facebook). In kaj je sploh na stvari? Olive se je želela izogniti zoprnega piknika s prijateljičino družino, zato se zlaže, da je vikend preživela s starejšim fantom. Izguba nedolžnosti in podobne zgodbice so vrhunski material, za širjenje govoric. Že naslednje jutro Olive opazi številne poglede in se naenkrat znajde v središču pozornosti, naenkrat postane punca o kateri se na šoli največ govori. Za njeno »izkušnjo« so slišali prav vsi, tudi njen homoseksualni prijatelj Brandon, ki jo zato prosi za nenavadno uslugo. Skupaj naj bi uprizorila  vroč seks na neki zabavi, po katerem bi Brandonovo življenje bilo nekoliko lažje, saj je fant dežurna žrtev posmehovanj in žalitev njegovih hetero sošolcev. Ker je Olive dobra duša, pristane izpeljati načrt, nekoliko ji tudi godi pozornost, ki si jo je prislužila s svojo prvo navidezno avanturo. Kmalu Olive začnejo oblegati tudi drugi fantje, ki upajo, da se jim bo posrečilo. Zakaj ne poskusiti, saj že vsi vedo, da je Olive lahka punca.
Skoraj vse najstniške komedije govorijo o seksu in načinih, na katere najstniki poskušajo izpolniti svoje erotične fantazije. Če upoštevamo ciljno publiko, ki so ji ti filmi namenjeni, je takšen pristop povsem upravičen in razumljiv. Večina teh filmov je na žalost slaba in ji ne uspe doseči niti minimuma gledljivosti zavoljo puhle zgodbe, butastih likov in pripetljajev, ki so večinoma pravo nasprotje komičnega. Na srečo, obstajajo redke izjeme, ki o teh klasičnih najstniških motivih spregovorijo na nekoliko bolj zanimiv in izviren način, ter nas tako spomnijo, da vendarle ne gre vnaprej odpisati vseh filmov v tej kategoriji. Glavno orožje filma je zagotovo zelo simpatična Emma Stone, ki sem jo doslej videl v lepem številu filmov, resda večinoma v stranskih vlogah (mogoče še najbolj izstopa tista v Zombielandu), toda šele z njeno vlogo v povprečnem Paper Man, kjer prijateljuje z depresivnim pisateljem v podobi Jeffa Danielsa, sem jo dokončno »registriral.« Odlično podporo Olivinem liku dajeta njena filmska starša Stanley Tucci in Patricia Clarkson, galerijo likov, ki ji vedno rad vidim na svojem zaslonu kvalitetno zaključi Thomas Haden Church. Osnovni zaplet, ki nato sproži vse kar sledi, res ni ne vem kako originalen ali zanimiv, zato pa je zanimivo vse kar se zgodi potem. Skozi zgodbo o navidezni pokvarjenosti film propagira samospoštovanje in zaupanje v osnovne človeške instinkte in nam sporoča, da se za različnimi fasadami in maskami lahko skrivajo tudi dobrodušneži.

Ocena: 7.5/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar