četrtek, 9. januar 2014

Short Term 12 (2013)


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Drama
Dolžina: 96' ,  Imdb
Režija: Destin Cretton
Scenarij: Destin Cretton
Igrajo: Brie Larson, John Gallagher Jr., Kaitlyn Dever, Keith Stanfield, Frantz Turner, Rami Malek, Stephanie Beatriz, Kevin Hernandez, Alex Calloway 

Nagrada občinstva in strokovne žirije na teksaškem South by Southwest (SXSW), štiri nagrade v švicarskem Locarnu in nominacije v treh kategorijah za pomembno Independent Spirit nagrado, so le tista najbolj zveneča priznanja v dolgem seznamu nagrad, ki jih je od premiere v SXSW festivalu prejel ta mali, neodvisni filmček. Naslovna stvaritev je delo mladega, na Havajih rojenega režiserja Destina Crettona, ki je v svojem drugem celovečercu (debitiral je z glasbeno dramo I Am Not a Hipster) nadgradil svoj istoimenski kratki film iz leta 2008. 

Short Term 12 je manjši dom za otroke iz problematičnih družin in mladoletnike, ki iz različnih razlogov ob sebi nimajo bioloških staršev ali bližnjih sorodnikov, ki bi jih lahko vzeli pod svoje okrilje. Zgodba spremljamo skozi perspektivo mlade nadzornice Grace (Brie Larson), ki z mešanico nepopustljivosti, strasti in sočutja skrbi za manjšo skupino najstnikov. Vsi ti otroci imajo svoje zgodbe in Grace se skupaj s kolegi poskuša približati tem poškodovanim mladim dušam in jim stati ob strani, v tej kritični fazi odraščanja. V zgodbo vstopimo skupaj z novincem Natom (Rami Malek), na njegov prvi delovni dan v domu. Skupaj z njim počasi spoznavamo varovance doma: tihega, čustveno ranljivega Marcusa (Keith Stanfield), ki se nahaja na pragu polnoletnosti in bo kmalu moral zapustiti dom, vase zaprtega  Sammyja, ki skoraj vsakodnevno ob glasnem kričeanju poskuša pobegniti iz doma, nagajivega Luisa… Mason (John Gallagher Jr.) je eden izmed vzgojiteljev (in Gracein partner v zasebnem življenju), ki se še posebej dobro znajde v interakciji z otroci. Nato v dom pride Jayden (Kaitlyn Dever), ki je v kartotekah socialnih delavcev označena za posebej problematično najstnico. Grece pod fasado jezne upornice hitro prepozna deklico z resnimi problemi, zato ji nameni posebno pozornost. Ta počasi začne mehčati svojo obrambno fuck off držo, med spoznavanjem najstnice pa sočasno odkrivamo pomembne podrobnosti iz Graceinega življenja. 
Poznavanja materije o kateri želiš govoriti oziroma problematike, ki jo želiš prenesti na film, je pogosto ključnega pomena za samo kvaliteto končnega produkta. Mladi Destin Cretton po končanem šolanju ni mogel najti ustrezne zaposlitve, zato se je zaposlil v domu za problematične otroke, v katerem je preživel dve leti in dodobra spoznal okoliščine in zakonitosti, po katerih funkcionira takšna ustanova. Zgodbe o odraščanju so neusahljiv vir zanimivih zgodb in Cretton je eden tistih ustvarjalcev, ki se zelo dobro znajde na tem teritoriju. S Short Term 12 mu je uspelo poustvariti zelo barvit in prepričljiv svet zapuščenih, zanemarjenih in zlorabljenih otrok, ki se z muko prebijajo skozi težavno odraščanje. Avtor je te zgodbe lepo prepletel z zgodbami tistih, ki so se odločili svoja življenja posvetiti delu s takšnimi otroci. Režiser se izkaže z odličnim občutkom za portretiranju skupine, saj enostavno in efektno vzpostavi fokus na nekaj ključnih posameznikih iz obeh skupin (med otroci in vzgojitelji), obenem pa spretno dozira pomembnost posameznih pripovednih linij in jih kvalitetno postavi v nek obči kontekst. Mislim, da Cretton in njegova ekipa dobro lovijo ravnovesje med pastosom in komedijo, saj zgodba naravno in brez zatikanja prehaja iz resnih situacij v bolj sproščene, komično-optimistične tone. Brie Larson, ki smo jo doslej gledali v manj pomembnih stranskih vlogah (nazadnje v The Spectacular Now  in Don Jon), izkoristi svojo prvo glavno vlogo za navdihnjeno interpretacijo lika mlade nadzornice, ki v interakciji z otroci funkcionira kot zaskrbljena starejša sestra, ki s pristno zaskrbljenostjo poskuša reševati težave svojih varovancev. Vsi mladi igralci v najstniških rolah so prepričljivi, a med njimi vseeno velja izpostaviti prispevek Keitha Stanfielda, ki blesti v vlogi Marcusa, ranljivega mladeniča na pragu polnoletnosti. Njegovo glasbeno točko, ki je nedvomno eden izmed čustvenih vrhuncev filma, lahko (ponovno) slišite tukaj. Short Term 12 je film, ki mi je s svojo celostno podobo zelo všeč, manjše pripombe pa naslavljam zgolj na občasno pretiravanja s sentimentalnostjo in za odtenek preveč romantizirano slikanje težavnih mladincev in mladenk. A to so res malenkosti, ki ne pokvarijo odličnega filma, ki je brez dvoma ena najsijajnejših (lanskoletnih) zvezd med ameriško neodvisno produkcijo.     

Ocena:


2 komentarja:

  1. Tole zgleda fenomenalno pa Brie Larson more biiti čudovita.
    Recenzije še ne bom bral dokler ne vidim filmi bi pa te lepo prosil za podatek kje je možno najti torrent za omenjeni film. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Film najdeš pri vseh večjih ponudnikih video vsebin.
    V zalivu ga dobiš ;)

    OdgovoriIzbriši