četrtek, 30. januar 2014

Enough Said (2013)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA
Leto: 2013
Žanri: Komedija, Drama, Romantični
Dolžina: 93' ,  Imdb
Režija: Nicole Holofcener
Scenarij: Nicole Holofcener
Igrajo: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener, Toni Collette, Tracey Fairaway, Tavi Gevinson

Enough Said me je pritegnil iz dveh razlogov. Najprej zato, ker v njem igra pokojni James Gandolfini, ki ga zelo cenim in potem še zato, ker je film režirala Nicole Holofcener, ki pri meni uživa precejšnji režiserski ugled. Nicole Holofcener je doslej režirala štiri celovečerce: prvenec Walking and Talking (1996), ki ga nisem videl, za katerim sta prišla všečna Lovely & Amazing (2001) in Friends with Money (2006), ter moj osebni favorit Please Give (2010). Za tiste slabše informirane mogoče ni odveč omeniti, da je Gandolfini tu odigral svojo predzadnjo vlogo, njegova zadnja vloga pa je nastop v krimi drami The Drop, hollywoodskem debiju obetavnega belgijskega režiserja Michaëla R. Roskama (Rundskop).  
Zgodba se začne z zabavo, kamor se naša glavna junakinja Eva (Julia Louis-Dreyfus) odpravi v družbi  najboljše prijateljice Sarah (Toni Collette) in njenega moža. Eva je profesionalna maserka, ki je po propadlem zakonu že nekaj let samska. Zato želi srečati moškega in prisotnost na množičnih zabavah je korak v tej smeri. A že po kratkem sprehodu med neznanci je jasno, da bo med povabljenci ni moškega, ki bi jo zanimal. Z damami je situacija nekoliko boljša; Eva spozna pesnico Marianne (Catherine Keener), s katero se zaplete v prijeten razgovor in se z njo celo zmeni za masažno terapijo na domu. Nato po naključju spozna Alberta (James Gandolfini), nekoliko preobilnega ločenca, ki je fizično ne privlači, a s katerim se kljub temu lepo ujame. Nekaj dni kasneje je Abert preseneti s povabilom na zmenek. Eva naslednji večer ob prijetni večerji zadovoljno ugotavlja, da ni storila napake, saj je Albert prijeten in duhovit moški, s katerim ima veliko skupnega. 
Enough Said bi najlažje opisal kot romantično komedijo za srednja leta. Nicole Holofcener je znova sama spisala scenarij, pred kamerami pa je njena stalna sodelavka Catherine Keener. 53-letna Newyorčanka s svojim novim celovečercem nadaljuje s prejšnjimi filmi začrtano pot — prevladujoči motivi so znova družinska dinamika, prijateljstvo, medčloveški odnosi in iskanje ljubezni, začinjeni z blagim, nepretencioznim humorjem in kančkom melodrame. Tisto, kar mi je pri njenih filmih posebej všeč je občutek za doziranje melodrame, saj režiserka kljub obravnavi tem, ki so kot ustvarjene za pretiravanje s sentimentalnostjo in melodramo svojim filmom ne dovoli, da prestopijo tisto mejo, po kateri čustva izzvenijo ponarejeno. Tudi tukaj pride do izraza njena nadarjenost za pisanje zanimivih dialogov prežetih z nevsiljivo komiko, ki primerno sprostijo vzdušje, a obenem ne ogrožajo resnosti pomembnih vprašanj. Gandolfini je še enkrat dokazal, da je igralec, ki lahko zelo prepričljivo odigra tudi povsem običajne vloge. Julia Louis-Dreyfus svoje delo opravi solidno, kemija med njo in Gandolfinijem je dobra, vendar v skupnih kadrih ni težko opaziti Gandolfinijeve igralske superiornosti. Od igralcev in igralk v pomembnejših stranskih vlogah velja izpostaviti vedno suvereni Catherine Keener in Toni Collette. Enough Said je soliden filmček, toda Nicole Holofcener z njim žal ne doseže kakovosti svojih prejšnjih stvaritev. Kot glavno pomanjkljivost filma bi izpostavil predvidljivost — takoj ko je Catherine Keener omenila bivšega me je prešinila misel, za katero sem upal, da se ne bo uresničila. Na žalost, zgodilo se je prav to.

Ocena:


3 komentarji:

  1. Čudovit film. Romantična komedija za odrasle. Malo takih. Če bi bile vse romantične komedije take, bi se ta žanr še splačalo gledati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Soliden, ja. A meni se iz razlogov, ki sem jih omenil na koncu, ni tako močno prikupil. Režiserka je s Please Give dosegla veliko več, kot ji upe tukaj. IMHO

      Izbriši
  2. Jaz sem še bolj specifičen Enough Said bi najlažje opisal kot romantično komedijo za srednja leta.

    OdgovoriIzbriši