sreda, 29. november 2017

Atomic Blonde (2017)

Foto: Imdb, Charlize Theron, Sofia Boutella

Slo naslov: Atomska blondinka
Država: Nemčija, Švedska, ZDA
Jezik: angleščina, nemščina
Leto: 2017 
Dolžina: 115'Imdb
Žanri: akcija, misterij, triler
Režija: David Leitch
Scenarij: Kurt Johnstad, Antony Johnston, Sam Hart
Igrajo: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Toby Jones, Eddie Marsan, Daniel Bernhardt, James Faulkner

Akcijski vohunski triler je že pošteno ožeta limona iz katere le najbolj spretni mojstri obrti lahko iztisnejo še nekaj soka. Atomska blondinka je eden izmed bolj odmevnih poskusov letos in prvi samostojni celovečerec Davida Leitcha, bivšega kaskaderja in sorežiserja dobro sprejetega akcijskega trilerja John Wick. Zgodba je postavljena v čas tik pred padcem Berlinskega zidu, v obdobje, ki so se na novo definirala razmerja na geopolitičnih zemljevidih. Britanska obveščevalna služba pošlje agentko Lorraine Broughton (Theron) v Berlin. Njena naloga je izsleditev agenta vzhodnonemške obveščevalne službe, ki v svoji posesti ima občutljivo listo dvojnih agentov. Jasno je, da seznam želi tudi KGB in njihovi Stasi pomagači, ki Broughtonovi pripravijo ustrezen sprejem že ob prihodu v prestolnico. Berlin je v tem zgodovinskem obdobju bil kraj, kamor so svoje "predstavnike" pošiljale obveščevalne službe vseh pomembnejših držav. V tej vohunski zmešnjavi sodelujeta tudi britanski agent z vprašljivimi motivi (McAvoy) in neizkušena francoska obveščevalka, ki jo bolj kot zbiranje obveščevalnih podatkov zanimajo obline Charlize Theron. Atomska blondinka na vsebinskem nivoju ne ponudi nič revolucionarnega in bolj ko ne pogreva klasične motive vohunskih filmov. Spet imamo opravka z vohuni, za katere ni povsem jasno za koga delajo,  pomemben dokument za katerim se vsi podijo, obvezno hitro romanco (tokrat istospolna), zajebanega negativca (ruskega, seveda), ki na koncu mora biti poraženec, itd. Leitch je posnel film, ki ne bo prav dolgo kljuboval zobu časa, vendar mu vseeno treba priznati določeno razvedrilno vrednost. Ta vrednost izhaja iz odlične režije in koreografije akcijskih prizorov, poletnega soundtracka in energične privlačnosti Charlize Theron. "Blondinka" je predvsem razvedrilna vsebina in kot takšno jo je potrebno tudi konzumirati – kot instant izdelek za enkratno uporabo, ki dobro služi svojemu namenu.

Ocena


1 komentar:

  1. Ma jaz ob teh akcijskih blocbusterjih ne morem biti razočaran, ker že v startu ne pričakujem veliko (Ocena 2-3). Zanimivi so predvsem dobro posneti akcijski prizori (vidi se, da je režiser dolga leta delal kot kaskader) in Charlize, vse ostalo je kliše.

    OdgovoriIzbriši