četrtek, 17. februar 2011

Oldboys (2009)


Slovenski naslov:Ni naslova
Država: Danska; Švedska
Leto: 2009
Žanri: Komedija, Drama
Dolžina: 97',  Imdb
Režija: Nikolaj Steen
Scenarij: Nikolaj Steen
Igrajo: Kristian Halken, Robert Hansen, Laura Christensen, Rasmus Bjerg, Elith Nulle Nykjær Jørgensen, Leif Sylvester Petersen, Ole Thestrup, Niels Skousen 

Vagn je 50-letni samec, ki mu življenje ne ponuja veliko razlogov za veselje.  Še danes, trideset let pozneje, ni prebolel očetove smrti. Če se nebi nekajkrat na teden družil s svojimi nogometnimi  prijatelji,  s katerimi nastopa v veteranski ligi, bi težko imenoval eno stvar v življenju, ki ga veseli. Tako kot to veleva tradicija, tudi letos se Vagn in njegovi nogometni prijatelji odpravijo na daljši izlet. Tokrat odhajajo kar v drugo deželo, enajst ur vožnje z avtobusom jih loči od njihove destinacije. Majhen kraj na Švedskem bo gostil tekmo med Vagnovimi soigralci in nogometno ekipo policijskih veteranov. Že prvi postanek na bencinski črpalki se za Vagna ne konča dobro, saj avtobus z njegovimi soigralci odpelje in ga pusti na črpalki brez denarja, dokumentov, telefona … Njegovo edino upanje je prodajalec na bencinskem servisu, toda Vagn zaradi raztresenosti niti ne opazi, da je vedenje prodajalca nekoliko nenavadno. V resnici se za prodajnim pultom nahaja ropar, prestopnik, ki so ga pravkar izpustili iz zapora. John (ropar) želi oditi, a situacija z Vahnom začne resno ovirati njegov pobeg. Vagnu pove, da črpalko mora zapreti in oditi, nakar ga ta prosi, da ga zapelje in poskuša dohiteti avtobus z njegovimi prijatelji.  Policija bo vsak čas na črpalki, zato John privoli in Vagna spusti v avto.
Režiserski-scenaristični debi Nikolaja Steena, brata nekoliko bolj znane danske igralke Paprike Steen, je na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado občinstva. Simpatičen filmček, ki deluje kot nekakšen komični road-movie nas popelje na popotovanje iz Danske na Švedsko. Osnovni zaplet je dokaj enostaven, a kljub temu niti malo dolgočasen. Naključna sopotnika na zanimivem popotovanju pomagata drug drugemu najti izgubljeno samozavest in srečo, kljub nizu nesrečnih pripetljajev in generacijsko-karakternim razlikam na koncu postaneta prava prijatelja. Ko v dogajanje poseže še prikupna blondinka, je jasno, da ne bo manjkalo niti romantičnih utrinkov. Načeloma so mi takšne komične vloge, v katerih najdemo starejše ljudi zabavne, tudi ta film s svojo sproščenostjo in skromnostjo pusti dober vtis. Oldboys dobro unovči soliden scenarij, ki nikoli ne išče spektakla in se raje prepušča vsakdanjim temam in vsakdanjim težavam navadnega človeka.  Igralci v glavnih vlogah so prepričljivi in nam hitro zlezejo pod kožo, všečna atmosfera nikoli ne vzbuja pretiranega navdušenja ali igra po pretirano sentimentalnih notah. Vse zgodbe ki jim sledimo,  nas na zabaven način pripeljejo do všečnega konca. Oldboys sigurno ni filmski presežek, za kaj takega bi moral ponuditi veliko več. Toda, tisto kar nam ponudi ta mali evropski film je pravi feelgood, film ki zabava in obenem pri gledalcu zbuja pozitivna čustva.

Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar