ponedeljek, 7. februar 2011

Due Date (2010)


Slovenski naslov: Draga, počakaj, sem na poti
Država: ZDA
Leto: 2010
Žanri: Komedija
Dolžina: 95',  Imdb
Režija: Todd Phillips
Scenarij: Alan R. Cohen, Alan Freedland, Adam Sztykiel, Todd Phillips
Igrajo: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx, Juliette Lewis, Danny McBride

Todd Phillips se je v zadnjem desetletju profiliral v enega najbolj uspešnih režiserjev znotraj komičnega žanra. Ta 41-letni Newyorčan je sprva režiral dokumentarne filme, leta 2000 je predstavil Road Trip, svoj igrani prvenec, ki je kasneje postal velika uspešnica. Tri leta pozneje je posnel Old School in znova zadel v polno. Film je postal uspešnica, Phillips pa je počasi gradil ime znotraj žanra. Nekaj časa je bil v igri za režijo Borata (pomagal je pri scenariju), meda je celo posnel nekaj materiala, a je zaradi nesoglasij s Sacho Cohenom zapustil režiserski stolček. Prekrokana noč (The Hangover) je film, ki je Phillipsa dokončno uvrstil med žanrske težkokategornike, njegovo ime je postalo odlična reklama za njegove filme. Že danes je jasno, da bo nadaljevanje Prekrokane noči, ki v kinodvorane prihaja nekje sredi letošnjega leta, velikanska uspešnica. Kljub dejstvu, da Phillips ne spremeni v zlato vsega, česar se dotakne in da bo zelo težko dosegel kakovost prve Prekrokane noči. A pustimo se presenetiti in se raje posvetimo naslovnem filmu, ki ga v domačih kinodvoranah vrtijo pod naslovom - Draga, počakaj, sem na poti.

Peter Highman (Downey Jr.), je poslovnež na poti domov. Iz Atlante se vrača v Los Angeles, kjer ga čaka noseča soproga, ki bo čez nekaj dni povila njunega prvorojenca. Že preden se vkrca na letalo, doživi manjši nesporazum. Slabo voljo mu povzroči bradati možakar, njegovo ime je Ethan Tremblay (Galifianakis) in prav tako kot Peter, potuje v Los Angeles. Ethan želi  postati igralec, v ta namen je posnel nekaj tematskih promocijskih fotografij, ki mu bodo pomagale pri iskanju primerne vloge. Manjši nesporazum med poslovnežem in bodočim igralcem se nadaljuje tudi na krovu letala in se kmalu sprevrže v resen prepir, ki se slabo konča za oba. Zaradi ogrožanja varnosti oba vržejo z letala, za povrh pa končata na letalski črni listi, kar pomeni, da na potovanja z letalom za nekaj časa lahko pozabita. Krajši konec je vseeno potegnil Peter, saj je na letalu pustil dokumente in denarnico, pri sebi ima le mobilni telefon. Ethana se želi odkupiti za nevšečnost, ki jo je povzročil, zato Peteru ponudi prevoz do Los Angelesa. Vmes je namreč najel avto, v Los Angeles se bo odpravil z avtomobilom. Peter je v brezizhodnem položaju, brez denarja in dokumentov, zato mu ne preostane nič drugega, kot da ponudbo sprejme. Če bi vedel v kaj se podaja, bi verjetno še enkrat premislil.
Robert Downey Jr. je v zadnjih letih odličen in je verjetno prišel do točke v karieri, v kateri lahko izbira vloge. O Phillipsu sem že pisal v uvodu, tretji pomemben član projekta Due Date je Zach Galifianakis, ki je verjetno najbolj vroč komik ta hip. Galifianakis pridno izkorišča svojo trenutno pozicijo, zato ne čudi, da zadnje čase dobiva vedno več prostora pri različnih (komičnih) projektih. Ob pogledu na ekipo (tudi scenaristično), ki je stala za tem projektom in pretežno pozitivnimi odzivi, sem vseeno pričakoval več. Občutki so pozitivni, Due Date je povsem solidna komedija, ki lepo zapolni družinski popoldan, a tukaj se je dalo zgodbo in dobro kemijo med Robertom in Zachom še nekoliko bolje unovčiti. Jasno je, da film ceste mora vsebovati tudi nekaj adrenalinski vložkov, toda imam občutek, da so ustvarjalci nekoliko pretiravali in brez potrebe iskali spektakularnost. Stranski liki ne pustijo nobenega pečata, Petrova iracionalna dejanja, delujejo nekoliko vsiljeno. Na drugi strani se njegovo sovraštvo in nerazumevanje do Ethana prehitro spremeni v iskren prijateljski odnos.  Komedija je zahteven žanr, zato je zelo težko najti pravo ravnotežje med pretiravanjem in realnostjo. Navsezadnje me je film nekajkrat spravil v smeh, kar tudi nekaj šteje. Všeč mi je bila tudi glasba, halucinacije med vožnjo v avto-raketoplanu ob Hey You v ozadju, so primer takšnega,  zabavnega detajla. Skratka, všečna komedija, ki verjetno ne bo prav dolgo ostala v spominu,  a zato brez težav opravi svoje poslanstvo in ponudi 90 zabavnih minut.

Ocena:


3 komentarji:

  1. Videl ravno včeraj, meni dokaj dobra komedija, pravzaprav precej dobra, po dolgem času spet komedija, ki mi je bila všeč. Bi dal večjo oceno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne vem no, vsekakor solidno, a se nekako nisem "not padu."

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidiš, jaz pa začuda sem. :D Sicer proti koncu potem vse skupaj gre preko robu in postane taka čudna zmes, "kr neki", ampak sam naplet zgodbe se mi pa kar dopade. Pa nekaj situacij je kar komičnih, zato ga jaz kar štejem med dobra dela.

    OdgovoriIzbriši