sreda, 16. februar 2011

Get Low (2009)


Slovenski naslov: Ni naslova
Država: ZDA 
Leto: 2009
Žanri: Drama, Misterij
Dolžina: 100', Imdb
Režija: Aaron Schneider
Scenarij: Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell
Igrajo: Robert Duvall, Lucas Black, Bill Murray, Sissy Spacek, Gerald McRaney, Bill Cobbs

Obupno dolgo je trajalo, da smo dobili možnost videti Get Low. Po premieri v Torontu septembra 2009 je film nadaljeval svojo festivalsko pot vse tja do poletja 2010, ko so ga začeli vrteti v omejenem številu kinodvoran v ZDA. Potem je spet trajalo celo večnost, da smo dočakali DVD/Bluray plošček. Celovečerni debi Aarona Schneidera, ki že ima v kolekciji oskarja za kratki film, plus Robert Duvall in Bill Murray na seznamu sodelujočih tvorijo zelo obetavno kombinacijo. Če zraven prištejem še pozitivne odzive kritikov, vse skupaj deluje še bolj mikavno.

Felix Bush (Duvall) je samotar, ki že celo večnost živi na osamljenem posestvu, do njegove hiške sredi gozda se lahko odpravite izključno na lastno odgovornost. Kakih sto metrov pred hišo je znak, ki svari naključnega obiskovalca, da tam ne bo našel dobrodošlice. Prebivalci bližnjega mesta o Felixu nimajo lepega mišljenja, po mestu krožijo številne zgodbe, ki mu pripisujejo marsikaj, njihov odnos do starčka je kombinacija prezira in strahu. Felix se zaveda, da se njegov čas počasi izteka, zato se opravi v mestno cerkev in župnika zahteva, naj prevzame organizacijo njegove pogrebne slovesnosti. Zahtevek nebi bil sporen, če bi starec  zahteval pogrebno slovesnost, ki bi bila organizirana po njegovi smrti. Toda Felix od župnika zahteva organizacijo pogrebne slovesnosti, ki bi morala potekati še za njegovega življenja, pogreb brez mrliča. Nenavadno prošnjo župnik seveda zavrne, pogovor med Felixom in župnikom nehote pride na uho Buddyju, ki po naključju dela v pogrebnem zavodu. Zajeten zavitek denarja, ki ga je Felix pripravljen plačati za nenavaden pogreb je dobra priložnost, ki jo Buddy in njegov šef  Frank ne mislita izpustiti iz rok. Zato obiščeta Felixovo imetje in mu ponudita pogrebno slovesnost, ki bo dosledno sledila njegovim željam. Ne glede na absurdnost situacije, so pripravljeni prevzeti organizacijo slovesnosti, ki bo nedvomno pritegnila veliko pozornosti. 
Človek, ki ga je že pošteno zajel ogenj, se vendarle nekako reši iz hiše, ki hitro izginja v ognjenih zubljih. Štirideset let kasneje je taisti mož, ki je pred štiridesetimi leti ušel grozljivi smrti, prišel na konec svoje poti. Srce mu že pošteno nagaja, njegov čas bo kmalu napočil. Starec si želi še pred smrtjo olajšati dušo in ljudi seznaniti z okoliščinami požara, ki je tako močno zaznamoval njegovo življenje. Schneider za izhodišče uporabi skrivnostni požar, v katerem je pred mnogo leti sodeloval ostareli Felix. Njegova udeležba v požaru za gledalca ni skrivnost, saj nam je že od samega uvoda več ali manj jasno, da je prav Felix človek, ki je na začetku bežal iz goreče hiše. Prava skrivnost je njegova vloga v tem dogodku, oziroma okoliščine, ki so pripeljale do tega dogodka. V podobnih filmih je vedno skrivnost, ki jo navadno izvemo na koncu, tisti element, ki publiko drži zainteresirano. Radovednost je pogostokrat močno filmsko orožje in tega se odlično zaveda tudi Schneider. Vizualno zelo lep film, ob odličnih igralskih predstavah ponudi pripoved, ki nekako »drži vodo« do polovice, nato pa karakterni obrat glavnega junaka postaja vedno bolj moteč. Mož, ki je nekaj dni nazaj streljal na otroka, je po nekajdnevnem druženju z predstavniki pogrebnega zavoda in nekaj srečanjih s staro prijateljico, skoraj popolnoma obrnil list in postal človek, ki mu mnenje drugih nekaj pomenijo. Komična plat tega filma mi je še kar všeč, veliko manj prepričljiva se mi zdi resna plat zgodbe, ki nikakor ne zadovolji mojih pričakovanj. Končno razkritje enostavno ne doseže pravega efekta, ne zadovolji vsebinsko, ne konceptualno (karnevalsko vzdušje vso zadevo le poslabša),  nesrečna ljubezen in Felixovo samokaznovanje žal izgubita smisel in kar je še pomembneje, tudi  prepričljivost.  Skratka, zadovoljen sem le polovično, mogoče so kriva nekoliko prevelika pričakovanja. Seštevek vsega je vendarle pozitivna ocena, kajti Get Low premore dovolj kvalitet, da opraviči 90+ minut pred televizijo.


Ocena:


Ni komentarjev:

Objavite komentar