četrtek, 3. februar 2011

Unstoppable (2010)


Slovenski naslov: Neustavljiv
Država: ZDA 
Leto: 2010
Žanri: Akcija, Drama, Triler
Dolžina: 98' Imdb
Režija: Tony Scott
Scenarij: Mark Bomback
Igrajo: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Ethan Suplee, Kevin Corrigan

Če ste videli kakšno epizodo humoristične serije My Name Is Earl vam je potem že v uvodu bilo jasno, da bo Earlov brat Randy tisti, ki bo nekaj zajebal. Dva premikača vagonov, ki bi jima težko zaupal še delo z viličarjem dovolita, da iz postaje brez nadzora uide tovorni vlak, ki ima v svoji kompoziciji poleg različnih surovin tudi nekaj vagonov z nevarno, zelo toksično snovjo. Premikača se odpravita za drvečim vlakom, njihova prizadevanja za ustavitev vlaka so seveda neuspešna. Situacija postaja iz minute v minuto bolj resna, ko celotno zadevo odkrijejo mediji, si vodilni ljudje v železniškem podjetju že pulijo lase. Kljub opozorilom, da je takšna odločitev lahko napačna se odgovorni odločijo za tvegano ustavitev z ovirami na tračnicah. Kmalu se celotni dogodek sprevrže v medijsko atrakcijo, ki postane še bolj dramatična, ko poizkus ustavitve vlaka spodleti. Zdaj vlak drvi proti gosto naseljenem področju, ovinek na vhodu v postajo pa je prehud, da bi se ga dalo speljati s takšno hitrostjo. Edino upanje sta Frank (Denzel Washington) in Will (Chris Pine), ki se s svojim vlakom nahajata nekaj kilometrov pred pobeglim vlakom.
Ko režira Tony Scott, je velika verjetnost, da je pred kamerami tudi Denzel Washington, saj sta skupaj posnela že pet filmov. Filmov ne bom našteval, zgolj kot zanimivost naj omenim, da se je njun predzadnji skupni projekt  (Ugrabitev metroja Pelham 123) prav tako odigral na tračnicah. Pelham ni bil ne vem kako uspešen, kritiki ga niso preveč marali, tudi občinstvo je film sprejelo bolj mlačno, a je ta kljub temu svojo pot končal z dobičkom (65 milijonov $). Zakaj potem ne ponoviti recepta in znova poskusiti s podobno zgodbo. Tokrat vlaka niso odpeljali ugrabitelji, zato avtorji niti niso potrebovali glavnega negativca, to vlogo je prevzel nekoliko svojeglav vlak, ki nesramno uide nadzoru. Moram priznati, da so mi odlične ocene, ki jih je film prejel pravi misterij, saj v filmu nisem videl nič kar bi me vsaj malo navdušilo. Saj ne rečem, po prvi tretjini sem dojel kakšen film gledam in začel vse skupaj dojemati kot čisto zajebancijo. Če film gledaš s takšnim pristopom potem lahko zaslediš nekaj komičnih vložkov in všečen cinizem, toda kljub temu je butastih prejemov preveč, da bi filmu podelil visoko oceno. Imam občutek, da so ustvarjalci v svojih glavah opravili že skoraj vso vsebinsko dodelavo, ko so na tirnice postavili Denzela. Saj povprečen gledalec ne potrebuje drugega zagotovila, dovolj je že podatek, da se na isti progi pelje tudi Denzel, stari maček, strojevodja ki  premore toliko izkušenj, kolikor ne vse pametne glavce železniškega podjetja skupaj. Kljub temu, da bo čez nekaj dni končal na zavodu za zaposlovanje je pripravljen tvegati življenje, da ustavi drvečo gmoto. Spotoma bo še mladega Willa poučil, da teorija ni vse pri železničarskem poklicu, vmes bosta postala prijatelja in si za konec od Dawsonove prislužila poljub.

Ocena: 5.5/10

2 komentarja:

  1. Sem ravno danes želel pisati, pa si me prehitel, se mi zdi, da ob vajinima recenzijama ni potrebno dodati nič več. Se seveda pridružujem ocenama.

    OdgovoriIzbriši