torek, 26. julij 2011

Wrecked


Slovenski naslov: Ni naslova 
Država: ZDA, Kanada
Leto: 2011
Žanri: Triler
Dolžina: 91',  Imdb
Režija: Michael Greenspan
Scenarij: Christopher Dodd
Igrajo: Adrien Brody, Caroline Dhavernas, Ryan Robbins

Kaj se je zgodilo? To je prvo vprašanje, ki pride na misel ob pogledu na krvav obraz Adriena Brodyja v uničenem avtomobilu. V tej smeri razmišlja tudi Brody, ko se zbudi iz nezavesti in počasi uvideva, da je le on preživel  hudo avtomobilsko nesrečo. Spozna, da je ujet v razbitini, avtomobilska pločevina mu pritiska nogo pod kolenom. Na zadnjem sedežu je truplo moškega, skozi razbito okno opazi še eno truplo. Ponesrečenec ne ve niti kje je, a mu je kmalu jasno, da je izgubil spomin, saj se ne more spomniti niti lastnega imena. Čez čas odkrije nekaj bančnih kartic, ime zapisano na koščku plastike, bi lahko bilo njegovo. Avtoradio še dela in čeprav je sprejem slab, med predvajanjem poročil razbere, da še iščejo roparje, ki so odgovorni za bančni rop in umor bančne uslužbenke. Med imeni osumljencev je tudi ime, ki ga je pred kratkim prebral na bančni kartici. Ali je to njegovo ime? Najbolj verjeten scenarij je, da je tudi sam član tolpe, odgovorne za rop in umor. Gre za ugibanja brez pomena, kajti razbitino je že našla divja puma, ki je zaenkrat zadovoljna s truplom moškega, ki je izpadel iz vozila. Brez hrane in vode, z divjo zverjo, ki se potika okoli razbitine, je možu brez spomina jasno, da mora ukrepati hitro in čimprej osvoboditi vkleščeno nogo.
Glede na to, da režiserja-debitanta Michaela Greenspana ne poznam (najhitrejša asociacija je tisti ameriški bančnik),  je edino otipljivo ime pri naslovnem filmu Adrien Brody. In filmi g. Brodyja zadnje čase niso ne vem kako uspešni, v zadnjih treh letih sta mi bila kolikor toliko všeč le Cadillac Records (2008)  in Brata Bloom (The Brothers Bloom, 2008). Nekaj uglednih medijskih hiš je Greenspanovem prvencu namenilo kar spodbudne kritike, zato sem upal na boljši izdelek, a sem na koncu bil kar pošteno razočaran. Preskočil bom primerjave z najbolj očitnimi primeri filmov, v katerih je glavni junak tako ali drugače ujet in se poskuša rešiti, in se raje kar takoj osredotočil na najbolj moteče elemente, zaradi katerih film ne izpolni pričakovanj. Če se ne motim, sem naštel tri dni, preden je Brody spoznal, da se bo moral lastnoročno spraviti iz razbitine. In če logično razmišljamo, vemo, da je največji del avtomobilske armaturne plošče  narejen iz plastike in se jo da z nekaj truda razdrti. Po tridnevnem opazovanju armaturke se je Brody elegantno spomnil, da na njej lahko vriše svoje ime. Čeprav je imel na voljo nekaj kovine in razbitega stekla. Ok, gremo naprej. Potem ko se naš junak vendarle nekako spravi iz razbitine in si imobilizira zlomljeno nogo, mu na misel ne pride izdelava bergle, ki bi mu bistveno olajšala premikanje skozi gozd. Namesto tega se bo Brody raje kar plazil. Potem ko ga deroča voda odnese daleč stran, se mu nepojasnjeno uspe vrniti  na začetno točko. Že res, da so možakarju nagajale halucinacije, a bi vseeno moral biti dovolj razsoden, da razume, da ga bo premikanje proti rečnem toku vrnilo proti izhodišču. Tudi zaključni zasuk je nekaj, kar smo že na začetku registrirali, kot eno izmed možnosti, zato o kakšnem efektnem zaključku ne morem govoriti.
Wrecked je one-man-show, v katerem na račun Brodyjevega igralskega prispevka nimam pripomb, še več, Adrien se odlično odreže v glavni vlogi. Pripombe letijo predvsem na vsebinske rešitve. Ustvarjalci so očitno bili prepričani, da je kombinacije bančnega ropa in avtomobilske nesreče dovolj, za snemanje dobrega filma. Mogoče res, toda le ob veliko boljšem scenariju, ki bi v zgodbo vpletel več ozadja in izvirnejši končni twist, kajti tisti, ki so ga izbrali ustvarjalci, je enostavno preveč očiten.


Ocena:


2 komentarja:

  1. Brezvezen film. Tud Brody daleč od Reynoldsa in Franca, ako jih vzamem v obzir pri "one-man show" (fina speljanka) filmih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgleda, da sva oba bila preoptimistična, ko sva se ga lotila ;)

    OdgovoriIzbriši